English

Om Halmstad

I Halmstad är det nära till allt och det är en av våra största styrkor. Här möts kultur, innovation, historia, fritid, konst och natur – vilket skapar livskvalitet för besökare, invånare och näringsliv.

Vårt läge i en av Sveriges mest växande regioner – västkusten – gör att företagandet utvecklas, turismen frodas och invånarna trivs och blir fler. Vi är en del av samarbetsorganet Greater Copenhagen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. vilket främjar samarbetet med Skåne och Danmark.

Vi växer hållbart

I Halmstad bor cirka 106 000 invånare vilket gör oss till den 17:e största kommunen i Sverige. Till 2050 beräknar vi ha växt med ytterligare 50 000 invånare – något som ska ske på ett hållbart sätt. Därför pågår det många spännande projekt inom hållbar tillväxt i Halmstad.

Tillgänglig för alla

För oss är det en självklarhet att staden ska vara tillgänglig för alla oavsett förutsättningar. Senaste åren har Halmstad legat i topposition i Humanas tillgänglighetsbarometer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. något vi är mycket stolta över. Deras årliga undersökning bygger på en kartläggning av hur kommuner arbetar med tillgänglighet i allt från idrottsanläggningar till kommunikation.

Fullt med människor på after beach i Tylösand. Scen med artister på.

After Beach i Tylösand

En upplevelsestad

Turismen

Halmstad är en populär turiststad. På sommaren kommer hundratusentals turister till Halmstad för att njuta av stränderna, naturen och det stora utbudet av kultur och restauranger. Vi har en spännande svensk-dansk historia som satt tydliga spår i stadskärnan, inte minst med Halmstad Slott. Den mest kända stranden är Tylösand som kan ha omkring 40 000 badgäster en solig sommardag. Här finns även Sveriges enda bemannade livräddarstation liksom Nordens enda livräddarskola.

För inspiration och tips inför ditt besök titta in på den officiella guiden för turister och invånare destinationhalmstad.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kultur och nöje

Vårt fina stadsbibliotek Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är prisat för sin unika arkitektur. Det är en välbesökt plats för kultur- och kunskapstörstande. Halmstad blev utsedda till Årets kulturkommun 2023. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Här har åtskilliga stjärnor sett dagens ljus. Per Gessle, Gyllene Tider, Linnea Henriksson, Basshunter och Mariette är bara några av dem. Det sätter självklart sin prägel. Halmstads Teater har varit Halmstads centrala upplevelse- och mötesplats sedan 1954. Här har åtskilliga stjärnor stått på scen. Kulturhuset Najaden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett hus för musik, dans och kultur i alla dess former och har formats tillsammans med det lokala kulturlivet.

Staty av tjur och människa

Europa och tjuren av Carl Milles

Konsten

Mjellby konstmuseum Länk till annan webbplats. som ligger väster om centrum är Halmstadgruppens Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. residens. Gruppens surrealistiska verk finns i museets permanenta utställning. Även på Halmstads Teater finns flera verk av Halmstadgruppen. Hösten 2019 öpnade Hallands Konstmuseum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. åter upp dörrarna efter en större renovering och utbyggnad. På Hotel Tylösand finns Sveriges enda dygnet-runt-öppna konsthall som drivs av Tres Hombres. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Och på Slottsmöllan hittar du den internationellt erkända fotokonsthallen The Photo Gallery. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Den offentliga konsten är i en klass för sig. Här finns exempelvis Picasso, Reuterswärd, Carl Milles, Walter Bengtsson och Olle Baertling representerade.

Sport

Halmstad erbjuder många möjligheter till att båda utöva och uppleva idrott. Fotboll, handboll, tennis och bordtennis är bara några av de sporter där Halmstads idrottare är framstående, med stjärnor som Fredrik Ljungberg, Janne Andersson, Bengt "Benga" Johansson, Sofia Arwidsson och Jörgen Persson. Här finns Halmstad Arena Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – en multiarena med stora möjligheter och ytor för breddidrott och elitidrott. I Halmstad Arena spelades bordtennis-VM år 2018.

Halmstad är också en av Sveriges främsta golfstäder, med hela 153 golfhål fördelade på åtta unika anläggningar med över 10 000 medlemmar. Det är inte förvånande att Halmstad blivit utnämnd till Sveriges golfhuvudstad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Handbollsmatch på Halmstad Arena med massa publik

Halmstad Arena. Foto: Fröken Fokus

Möten i Halmstad

Som upplevelsestad arbetar vi målmedvetet och långsiktigt med stora möten och evenemang. Detta har vi gjort i över tio års tid. Halmstad har stått värd för bland annat Solheim Cup, lag-VM i bordtennis, Titanic – the Exhibition och UEFA dam-EM samt flertalet stora möten. All denna erfarenhet gör att vi har en genomarbetad samverkanskultur i mötes- och evenemangsfrågor, något som ger oss en välfungerande organisation oavsett arrangemangets storlek. Kontakta Halmstad Convention Bureau Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om du vill veta mer.

Halmstads centrala läge på västkusten gör oss till en attraktiv året-runt-destination. Du tar dig enkelt hit via väg, järnväg och flyg. Det finns även en färjelinje mellan Halmstad och Grenå.

Halmstad – få ut mer av livet

"Vissa tror att det beror på närheten till havet och naturen. Andra menar att det har att göra med det speciella ljuset. Det är som att en liten bit av sommaren dröjer sig kvar i Halmstad – året runt. Här finns alla möjligheter att få ut mer av livet."

Det här är en film för dig som bor i Halmstad eller är nyfiken på att komma hit. Använd den gärna när du berättar om vår kommun i olika sammanhang. Tänk bara på att inte göra några ändringar i filmen. Filmen skapades 2019.

Utbildning och utveckling

Vi har två högskolor som driver utvecklingen framåt. Militärhögskolan i Halmstad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. utbildar och utvecklar professionella specialist- och reservofficerare. Högskolan i Halmstad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett populärt lärosäte med ett brett utbildningsutbud och framstående forskning inom framför allt informationsteknologi, innovationsvetenskap samt hälsa och livsstil. Högskolan i Halmstad är dessutom utsett till riksidrotts­universitet av Idrottsförbundet.

Ett dynamiskt näringsliv

Näringslivet i Halmstad är dynamiskt och de flesta företagen är små eller medelstora. Många logistikföretag etablerar sig här och även tjänstesektorn, handeln och tillverkningsindustrin är framträdande. Besöksnäringen är en av våra viktigaste branscher, mycket tack vare det generösa utbudet av evenemang, idrott, natur, kulinariska upplevelser och vårt goda värdskap.

Några av de största arbetsgivarna i Halmstad är Halmstads kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. , Region Halland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Försvarsmakten (med militärhögskola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., teknisk skola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Luftvärnsregementet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Hallandsbataljonen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.), Högskolan i Halmstad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Martin & Servera Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Albany International Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Getinge Sterilisation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..