Om Halmstad

Hjärtligt välkommen till Halmstad! Vi hoppas att du ska trivas hos oss. Oavsett om du är besökare eller invånare. Vi har mycket att erbjuda dig. För att underlätta har vi samlat ihop lite kortfattad information som du kan ögna igenom på några minuter.

Halmstads kommun har över 100 000 invånare och är Sveriges 18:e största kommun. Vårt fantastiska läge på västkusten gör att företagandet utvecklas, turismen frodas och invånarna trivs och blir fler.

"Vissa tror att det beror på närheten till havet och naturen. Andra menar att det har att göra med det speciella ljuset. Det är som att en liten bit av sommaren dröjer sig kvar i Halmstad – året runt. Här finns alla möjligheter att få ut mer av livet."

Fullt med människor på after beach i Tylösand. Scen med artister på.

After Beach i Tylösand

En upplevelsestad för alla smaker

Turismen

Halmstad är en populär turiststad. På sommaren kommer hundratusentals turister till Halmstad för att njuta av stränderna, naturen och det stora utbudet av kultur och restauranger. Den mest kända stranden är Tylösand som kan ha omkring 40 000 badgäster en solig sommardag. Här finns även Sveriges enda bemannade livräddarstation liksom Nordens enda livräddarskola.

För inspiration och tips inför ditt Halmstadbesök titta in på destinationhalmstad.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kultur och nöje

Vårt fina stadsbiblioteklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är prisat för sin unika arkitektur. Det är en av Halmstads mest välbesökta plats för kultur- och kunskapstörstande. Halmstad är en riktig musikstad. Här har åtskilliga stjärnor sett dagens ljus. Per Gessle, Gyllene Tider, Linnea Henriksson, Basshunter och Mariette är bara några av dem. Det sätter självklart sin prägel. Halmstads Teater har varit Halmstads centrala upplevelse- och mötesplats sedan 1954. Här har åtskilliga stjärnor stått på scen. Och ännu fler kommer. Kulturhuset Najadenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är ett hus för musik, dans och kultur i alla dess former och har formats tillsammans med det lokala kulturlivet. 

Staty av tjur och människa

Europa och tjuren av Carl Milles

Konsten

Mjellby konstmuseumlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som ligger väster om centrum är Halmstadgruppenslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster residens. Gruppens surrealistiska verk finns i museets permanenta utställning. Även på Halmstads Teater finns flera verk av Halmstadgruppen. Hösten 2019 öpnade Hallands Konstmuseumlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster åter upp dörrarna efter en större renovering och utbyggnad. På Hotel Tylösand finns Sveriges enda dygnet-runt-öppna konsthall som drivs av Tres Hombres. Och på Slottsmöllan hittar du den internationellt erkända fotokonsthallen The Photo Gallery. Den offentliga konsten är i en klass för sig. Här finns exempelvis Picasso, Reuterswärd, Carl Milles, Walter Bengtsson och Olle Baertling representerade.

Sporten

Halmstad erbjuder många möjlighet till att båda utöva och se idrott. Fotboll, handboll och bordtennis är bara några av de sporter där Halmstads idrottare är framstående. I början av 2010 invigdes Halmstad Arenalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster en multiarena med stora möjligheter och ytor för breddidrott och elitidrott. På Halmstad Arena spelades bordtennis-VM år 2018

Golf är en stor sport i kommunen. Med 153 golfhål fördelade på åtta unika anläggningar klassas Halmstad som Sveriges golfhuvudstadlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Handbollsmatch på Halmstad Arena med massa publik

Halmstad Arena. Foto: Fröken Fokus

Möten i Halmstad

Halmstads centrala läge på västkusten gör oss till en riktig mötesstad - året runt. Kongresser, konferenser och mässor är några exempel. Du tar dig enkelt hit via väg, järnväg och flyg. Det finns även en färjelinje mellan Halmstad och Grenå. På Halmstads Teater finns rum för både små och stora mötenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, och vi erbjuder också digitala mötesmöjligheterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Vill du få information om hela Halmstads utbud av anläggningar och boendealternativ är du välkommen att kontakta Halmstad Convention Bureaulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Barn tittar ut över skogen från hög höjd

Virsehatt. Foto: Åse Ahlstrand

Halmstad – få ut mer av livet

Det här är en film för dig som bor i Halmstad eller är nyfiken på att komma hit. Använd den gärna när du berättar om vår kommun i olika sammanhang. Tänk bara på att inte göra några ändringar i filmen. Filmen skapades 2019.

Utbildning, utveckling och näringsliv

Vi har två högskolor som driver utvecklingen framåt. Militärhögskolan i Halmstadlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster utbildar och utvecklar professionella specialist- och reservofficerare. Högskolan i Halmstadlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är ett populärt lärosäte med ett brett utbildningsutbud och framstående forskning inom framför allt informationsteknologi, innovations-vetenskap samt hälsa och livsstil. Högskolan i Halmstad är dessutom utsett till riksidrottsuniversitet av Idrottsförbundet.

Näringslivet i Halmstad är varierande med en växande handel och många små och medelstora företag. Förutom Halmstads kommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Region Hallandlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är Halmstads största arbetsgivare Försvarsmaken (med militärhögskolalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, teknisk skolalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Luftvärnsregementetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Hallandsbataljonenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster), Högskolan i Halmstadlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Martin & Serveralänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Albany Internationallänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Getinge Sterilisationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Handel och turistnäring är också stora sektorer.

Par går längs ån Nissan med bro och glashus i bakgrunden

Stadsbiblioteket vid Nissan i city. Foto: Anders Sällström