Deutsch
Dansk

Laxaleden – 25 km lokal cykelled

Upptäck östra delen av Halmstad från cykelsadeln. Här finns arkitektoniska mästerverk som sexkantiga Snöstorps kyrka och Halmstads unika Stadsbibliotek Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Cykla längs Nissans forsande vatten och pausa till vid Östra Strandens vackra sanddyner.

Syskonlederna Tylösandsleden och Laxaleden är markerade med rödvita skyltar. Lederna passar både dig som är turist och för dig som är Halmstadbo och som vill upptäcka smultronställen i Halmstad tätort. Lederna är 'enkelriktade' rundor på vardera cirka 25 kilometer. Det finns ingen start- eller målpunkt, så du kan hoppa på leden där det passar dig.

Vill du cykla mer? Ta dig då till Halmstad slott, här passerar flera av Halmstads cykelleder. Vi har samlat Halmstads cykelleder och tips på cykeluthyrare på sidan Härliga cykelleder i Halmstad.

Karta och gpx-fil

Klicka på ikonen uppe till vänster för att se lista med besöksmål längs leden. För helskärmsläge klicka på ikonen nere till höger. Information om besöksmålen öppnas på naturkartan.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Sevärdheter längs vägen

1. Hallands Konstmuseum

Hallands Konstmuseum är ett nav för konst och konstliv i Halland. Museet har en omfattande konstsamling av halländskt måleri, Söndrumskolonin, Halmstadgruppen, Thea Ekström, GAN, Olle Bærtling, Roj Friberg, Lotta Antonsson och många fler.

Hallands Konstmuseum

Hallands Konstmuseum. Foto: Hallands Konstmuseum

2. Slottsmöllan

Slottsmöllan är ett gammalt industriområde som idag huserar ett levande aktivitets- och företagscentrum. Den vackra Slottsmöllebron, som korsar Nissans dånande vatten, går över det fall som sedan fabrikens start använts som kraftkälla.

2B Alfreds Källa

Alfreds källa är känd sedan 1870-talet. Då lät Alfred Wallberg analysera vattnet som visade sig ha högre mineralhalt än de då andra kända hälsokällor. Vattnet ansågs så bra att läkare rekommenderade sina patienter att 'dricka brunn' här för att bota olika sjukdomar.

3. Snöstorps kyrka

Snöstorps kyrka Öppnas i nytt fönster. ritades av hovarkitekt Emil Langlet som influerades av de romerska rundkyrkorna och bysantinsk byggnadskonst. Kyrkan invigdes 1883 och är en av sex stycken sexsidiga centralkyrkor i Sverige. Ofta nämns kyrkan i listningar över Sveriges vackraste kyrkor.

Snöstorps kyrka

Snöstorps kyrka

3B Hallarna

Det stora köpcentret Hallarna är fullt av spännande butiker och restauranger. Smit in på en shoppingrunda och spana Skandinaviens största offentliga cylinderakvarium med en spännande blandning av färgglada fiskar.

4. Slaget vid Fyllebro

Vid slaget vid Fyllebro hölls ett avgörande slag under skånska kriget mellan Sverige och Danmark. Cirka 4000 danskar ska ha besegrats av den 6000-man starka, svenska styrkan.

5. Östra stranden

En klassisk badort med badstugor inbäddade i sanddynerna är Östra stranden. Den finkorniga sanden tar dig långt ut i vattnet och det är både barnvänligt och långgrunt. Något som brukar uppskattas av badkrukorna eftersom temperaturen i vattnet ofta ligger lite högre.

Picassoparken

Picassoparken. Foto: Patrik Leonardsson

6. Picassoparken

Parken fick sitt namn år 1972 när Pablo Picassos staty Kvinnohuvud donerades till staden. Statyn är en av 14 statyer av denna storlek, som gjorts av konstnären Picasso. Statyn förställer Picassos frus huvud och har namnet 'Head of a Woman'. Den är gjord i betong och sedan vitmålad.

7. Stadsbiblioteket

Halmstads stadsbibliotek Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ritades av arkitekterna Mette Wienberg och Kim Holst Jensen vid Schmidt Hammer Lassens arkitektkontor i Århus, Danmark. Biblioteket invigdes år 2006 och har både vunnit och varit nominerad till flera priser för sitt unika utseende.

Stadsbiblioteket

Halmstads stadsbibliotek. Foto: Patrik Leonardsson

8. Hallands militärhistoriska museum

Som det historiska gränslandet mellan Sverige och Danmark har Halland upplevt många krig. På Hallands militärhistoriska museum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. får du insyn i Hallands militära närvaro under historiens tid.

Mer natur och friluftsliv

Guldkorn

Mer av Halmstad