- Startsida
- Uppleva
- Natur och friluftsliv
- Allemansrätten
Allemansrätten
Allemansrätten gör att vi alla har tillgång till den svenska naturen, men där ingår såväl rättigheter som skyldigheter. Det innebär att ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare.
Naturen betyder mycket för många svenskar. I Sverige får alla vara i naturen, även i områden som någon annan äger. Detta kallas allemansrätt och är en viktig del i den svenska kulturen. Du använder dig av allemansrätten när du går en promenad i skogen, paddlar kajak, klättrar eller sitter på en sten och tänker.
Allemansrätten betyder också att vi måste vara försiktiga och inte störa andra människor eller djur. Vi får inte heller skada naturen eller något som andra äger. Vi sammanfattar det med att inte störa, inte förstöra.
Allemansrätten ger dig möjlighet att:
- Vistas i naturen oberoende av vem som äger marken. Det är allemansrättens grund. När vi rör oss i naturen får vi inte störa eller förstöra och vi måste ta hänsyn till hemfridszonen, det vill säga privat mark runt ett hus. I skyddade områden, så som naturreservat, finns särskilda bestämmelser för att skydda natur och kultur.
- Plocka blommor, bär och svamp. Så länge de inte är fridlysta eller finns i trädgårdar, planteringar eller på åkrar. Du får dock inte skada eller ta med dig träd eller buskar hem.
- Göra upp en liten eld om du är mycket försiktig. Elda inte direkt på en berghäll, den går sönder. Det är bäst att elda där det finns en särskild plats för eldning. På sommaren är det ofta förbjudet att elda under perioder på grund av torka och risk för att elden sprider sig. Se vad som gäller för eldning just nu i Halmstads kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Även vissa naturreservat kan ha särskilda bestämmelser.
- Sova över. Du får tälta något enstaka dygn i naturen. Tänk på att inte störa markägaren eller skada naturen. I naturreservat kan särskilda bestämmelser gälla.
- Ta med din hund ut i naturen. Tänk dock på att den 1 mars till den 20 augusti ska du ha full koll på din hund i naturen. Om du låter den gå lös, får den inte vara mer än någon meter ifrån dig. Under perioden har djuren ungar. En lös hund kan skrämma och skada djuren. Det är bäst att alltid ha hunden kopplad i naturen. Vill du ta ett dopp med din hund, se var du och din hund får bada tillsammans i Halmstad. Vi har även skapat en guide över hundvänliga platser i Halmstad.
- Klättra. Klättring en självklar del av svenskt friluftsliv och enligt allemansrätten får du klättra året runt.
- Cykla och vandra. Du får cykla och vandra i naturen och på enskilda vägar, men inte över tomt, plantering eller mark som kan skadas. Tänk på att anpassa din cykling efter naturen, så du inte skadar mjua stigar och andra känsliga markyper. Naturvårdsverket har skapat en sida om vad du ska tänka på när du cyklar i naturen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Se våra cykelleder i Halmstad. Vi har även samlat tips på härliga naturreservat och sköna dagsvandringar.
- Rida. Du får rida fritt i naturen, men som ryttare bör du visa extra stor hänsyn när du rider på någon annans mark. Vi har samlat hästupplevelser i Halmstad på en separat sida.
- Fiska med metspö och kastspö utmed kusten och i Sveriges fem största sjöarna. I alla Halmstads sjöar krävs fiskekort. Få fisketips i Halmstad i vår fiskeguide här hittar du även information om var du köper fiskekort.
- Njuta av hav och sjö. Allemansrätten gäller både på land och på vatten. Du får gå i land, bada, ankra och tillfälligt förtöja din båt. Se vår sjöguide och strandtips för att hitta din favoritvik.
Tänk på att:
- Inte lämna kvar något skräp i naturen, så är platsen trevlig även för nästa gäst. Tar du med dig ditt skräp hem slipper djur, natur och människor riskera att skada sig på ditt skräp.
- Inte jaga, störa eller skada djur. Rör inte fågelägg, djurens bo eller ungar.
- Inte köra bil, motorcykel eller moped i naturen utanför anvisade vägar, på stigar, parkvägar eller i motionsspår.
Njut av naturen
Genom att följa Allemansrätten får vi alla möjlighet att njuta av den fantastiska svenska naturen. Läs mer om Allemansrätten på Naturvårdsverkets webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Mer natur och friluftsliv
-
Ridning och hästaktiviteter
Upplev Halmstad från hästryggen! Boka en… -
Paddla kanot och kajak
Upptäck Halmstad genom kanot och kajak-paddling!… -
Äventyrliga aktiviteter utomhus
Häng med på en fartfylld aktivitet längs… -
Blommiga platser och promenader med vårkänsla
Vad som kanske kännetecknar våren mest är…
Guldkorn
-
Banvallsleden – 250 km cykelled
-
Ivars kulle
-
Tylösandsleden – 25 km lokal cykelled
-
Hallandsleden – 435 km vandringsled
-
Danska fall naturreservat
-
Hallands kustväg
-
Prins Bertils stig – 18 km vandringsled
-
Rhododendronparken
-
Lynga sanddyn
-
Galgberget
-
Vargaslätten – trädgård och museum
-
Kattegattleden – 390 km nationell cykelled
Mer av Halmstad
-
Inspiration och guider
Får jag ta med mig hunden till Halmstad?… -
Natur och friluftsliv
Ahh. Den där Halmstadluften. Fylld av dofter… -
Bad och kustliv
Skimrande hav och färgrika solnedgångar.… -
Mat och dryck
Mat och dryck är inte bara mat och dryck.… -
Kultur och historia
I Halmstad levererar vi både kultur och historia… -
Evenemang
-
Spa och wellness
Ta ett uppiggande havsbad, snöra på dig skorna… -
Shopping
Shopping är en upplevelse i sig. Gärna förenat… -
Konst
-
Golfhuvudstaden
153 golfhål på åtta unika anläggningar i… -
Bra att veta
Vi har samlat ihop lite praktiska nyttigheter… -
Boende
Lyxigt eller enkelt, slott eller koja - du… -
Sport och aktiviteter
Vill du röra på dig? Ha fart och fläkt? Men… -
Säsonger
Svamparna har sin säsong. Iskristallerna,…