Prins Bertils stig – 18 km vandringsled

Prins Bertils stig är kanske Halmstads vackraste vandring. En 18 km kustnära stig som slingrar sig längs havet från centrala Halmstad ut till Tylösand och vidare till lummiga Möllegård.

Observera att på grund av underhåll leds en kortare del av leden om nedanför Danska vägen. Prins Bertils stig är fortfarande öppen för härliga promenader.

Stigen är uppkallad efter prins Bertil Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som var Hertig av Halland. Han tillbringade flera somrar här tillsammans med prinsessan Lilian Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i sommarhuset i Tylösand.

Prins Bertils stig är en lättillgänglig vandring som tar dig med på en resa genom vacker natur med allt från sandstrand, strandskog, klippor och gamla stenbrott till småbåtshamnar och fiskevikar. Du passerar ställen med mäktiga vyer, mysiga badvikar och hemlighetsfulla platser där det berättas om både stenbrytning och vikingaslag.

Två promenerar längs Prins Bertils stig med utsikt över Tylön

Foto: Patrik Leonardsson

Ta dig till och från stigen

Vid flera platser längs Prins Bertils stig kan du ta dig tillbaka till där du startade med hjälp av kollektivtrafiken. Se tider för den hållplats som passar din tur bäst på Hallandstrafikens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Lätt att hitta längs stigen

Stigen är markerad med vandringssymboler på blåmålade stolpar. Vid varje kilometer finns en stolpe med ett km-märke utsatt. Mellan Tylösand och Möllegård går du vid golfbanor, där det är bra att se upp för golfbollar. Tänk på att väder och vind kan påverka underlaget längs Prins Bertils stig.

I kartan kan du se vilken typ av underlag som finns var längs stigen.

Grön – Lättillgängligt jämnt underlag
Blå – Något ojämnt underlag
Röd – Kuperad stig med lättare hinder

Skylt med texten Prins Bertils stig

Stigens etapper och sevärdheter

Stigen börjar vid Halmstad slott i Halmstad city. Längs Prins Bertils stig finns vandringsstolpar, informationstavlor, toaletter, grillplatser och bänkar att vila benen på. En stor del av stigen är även tillgänglig för både rullstol och barnvagn.

Halmstad slott

City  Grötvik

Cirka 8,7 km, 2 tim 30 min

Grötvik

Grötvik – Tyludden

Cirka 4,8 km, 1 tim 30 min

Tylöns fyr och ett hus

Tyludden – Möllegård

Cirka 4,5 km, 1 tim 30 min

Halmstads slott

Halmstad slott

City  Grötvik

Den första etappen längs Prins Bertils stig sträcker sig cirka 8,7 kilometer. Du startar inne i city vid Halmstad slott och njuter sedan en cirka två och en halv timme lång kustnära promenad.

1. Halmstad slott

Halmstad slott byggdes som lustslott åt vår danske kung Kristian IV. Slottet stod klart kring år 1619 och har fortfarande kvar sin renässansstil. Här firade Kristian IV och Gustav II Adolf i en vecka att sista delen av Älvsborgs lösen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. var betald. Med freden i Brömsebro 1645 och slutligen freden i Roskilde 1658 blev slottet svenskt. Idag är slottet Landshövdingens Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. residens och förvaltas av Statens fastighetsverk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Många monarker har gästat slottet och förutom vårt nuvarande kungapar har Drottning Kristina övernattat här 1654 och Karl XI höll riksdag på slottet 1678.

2. Kronobränneriet

Kronobränneriet uppfördes 1776–1778. Gustav III hade förbjudit husbehovsbränning för att tillföra Kronan större inkomster. Brännvin framställdes här fram till 1787. Därefter har här varit spannmålsmagasin, spikfabrik och konstskola. Huset är Halmstads äldsta industribyggnad.

3. Lotsen

Lotsen är centralen för Hallands nuvarande sex lotsar och tolv båtsmän, vilka kör lotsbåtarna samt lämnar och hämtar lotsarna på fartygen. Halmstads första lotsplats etablerades 1777.

4. Småbåtshamnen

Småbåtshamnen är som ett litet samhälle i sig, där båtfolket om våren slipar, putsar och målar på sina ögonstar. Härifrån kan du se resterna från ett färjeläge. Under åren 1960–1966 kunde man dagligen åka med färjan Prins Bertil till Århus och Köpenhamn i Danmark. Från början av 2020 kommer du åter kunna resa till Danmark från Halmstad, dock inte från småbåtshamnen. Då öppnar Stenalines färjelinje Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. mellan Halmstad och Grenå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

5. Avloppsreningsverket

Ett modernt reningsverk med dagens alla tekniska finesser för att rena stadens avlopp. Dammarna på avloppsreningsverket tjänstgör som kvävefälla och här kan du se fåglar som rörhöna och vigg. På Västra stranden nedanför kan du bada med din fyrfota vän och den långgrunda stranden är även populär bland kite- och vindsurfare.

6. Civila flygfältet

År 1935 anlades det Civila flygfältet på initiativ av Svenska Luftfartsverksförbundet och användes av Halmstads Flygklubb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som bildades 1936. Här nödlandade två amerikanska bombplan den 20 juni 1944 under återfärd från en flygraid i Tyskland.

7. Aleskogen

En av Sveriges fågelrikaste platser med omkring 25 arter och cirka 200 häckande par är Aleskogen. En gammal alsumpskog med kärr, artrik flora och riklig buskvegetation gör platsen idealisk för fåglar. Den mindre hackspetten hör till de ovanligare.

Flygbild över simstadion Brottet

Simstadion Brottet. Foto: Patrik Leonadrsson

8. Simstadion Brottet

Brottet kom till för att man behövde sten till pirarna i hamnarna vid Nissans utlopp. År 1837 började man bryta sten här vid Kolhallsklippan. Stenbrottet vattenfylldes så småningom och blev snabbt populärt att bada i. Detta var början till nuvarande Simstadion Brottet, eller Brottet som många Halmstadbor kallar det.

9. Örnäsudden

Örnäsudden är känd genom slaget vid Nissan, ett av vikingatidens största sjöslag. Slaget stod den 10 augusti 1062 mellan Norges kung Harald Hårdråde och Danmarks kung Sven Estridesen. Den danska flottan med 300 segelfartyg besegrades av den knappt hälften så stora norska flottan. Danske kungen lär ha befunnit sig ombord och tagit sig iland efter nederlaget på stranden här.

10. Vita bandet

Den omtyckta badstranden här nedanför stigen är uppkallad efter den kvinnliga nykterhetsförening, som här intill hade ett sommarhem för fruar till alkoholister. Vita Bandet är världens största kvinnosammanslutning. Den startades år 1873 i USA, med det så kallade ”kvinnornas korståg mot krögarväldet”.

11. Jansa brygga

Jansa brygga kom till tack vare Gustav Jansson, förvaltare på stenhuggeriet i Grötvik. Han började bryta sten på sin egna mark år 1899. För kunna skeppa iväg stenen började han bygga en pir. Arbetet avbröts troligen för att det är så långgrunt i Grötvik. År 1972 betonggjöts piren i syfte att skapa en badbrygga, som idag används flitigt.

12. Långenäsudden

Om hösten är Långenäsudden platsen för mäktiga flyttfågelstråk, med upp till 3000 fåglar per minut tidiga morgnar. Här ringmärker ornitologerna fåglar. Vresrosen växer vid stigen och har ätbara nypon. På ängen cirka 200 meter västerut växer den fridlysta backsippan.

Grötviks småbåtshamn

Grötviks småbåtshamn

Grötvik – Tyludden

Prins Bertils stigs andra och tredje etapp är något kortare än den första. Under etapp två passerar du flera mysiga badvikar och skymtar den stora och kända stranden Tylösand. Etappen är cirka 4,8 kilometer lång och beräknas ta en timme och 30 minuter att promenera.

13. Grötviks småbåtshamn

Grötviks småbåtshamn anlades i det gamla stenbrottet av arbetslösa stenhuggare år 1936–1939. Namnet Grötvik kommer troligen från ordet gryta. Hamnen är en naturlig gryta vid kusten. I Grötvik finns en av Hallands tre sjöräddningsstationer: RS Grötvik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Stationen sköts utav frivilligorganisationen "Svenska sällskapet för Räddning af Skeppsbrutne" Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller i dagligt tal Sjöräddningssällskapet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Deras snabba båt heter Samariten.

14. Stenbrytning

I mitten av 1800-talet påbörjades stenbrytning här, med upp till 500 anställda i slutet av seklet. Stenprodukter framställdes fram till 1965 och under ytterligare 25 år bröts råmaterial till vackra gravstenar. Söndrumsstenen finns på flera platser i världen, till exempel fredspalatset i Haag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och svenska kyrkan i Köpenhamn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och svenska kyrkan i Paris Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Stenhuggeriet har inspirerat konstnärerna i Söndrumskolonin till många motiv.

15. Walter Bengtsson i Bastaskär

Walter Bengtssons ateljé Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. vårdas ömt av en stiftelse, till minne av den lokalt kände skulptören, målaren och grafikern Walter Bengtsson (1927–1998). Han utbildades vid Valands konstskola och i Milano. 1971 invaldes han som ledamot i Konstakademien. Walter Bengtsson är mest känd för sina monumentala skulpturer, bland annat väggutsmyckningen Spelrum Futurum i Kaknästornet i Stockholm Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

En rest sten med flera kungars namnteckning på

Kungastenen

16. Kungastenen

Kungastenen mellan Grötvik och Sandhamn bär inskriptioner av de tre kungarna Oscar II, Gustaf VI Adolf och Carl XVI Gustaf. Inskriptionerna visar att de tre kungarna alla har besökt stenbrottet vid olika tillfällen.

När Oscar II besökte Söndrum 1899 efter en jakt i Fammarp blev han på dåligt humör. På Folkets hus var nämligen en röd flagga hissad istället för unionsflaggan, vilket kungen förväntat sig. Han avböjde förfriskningar som bjöds och visade inget intresse över arbetet i stenbrottet.

Även inne i Halmstad city, framför Halmstad rådhus, finns en sten som också kallas Kungastenen. Denna sten är ett konstverk som visar mötet mellan den svenska kungen Gustav II Adolf och den danske Kristian IV. Verket är skapat av Edvin Öhrström.

17. Stenristningar

Det finns gott om stenristningar på hällarna nere vid stranden. Här har stenhuggare och badgäster under mer än 100 år knackat in sina namn och årtal. Du kan också leta upp segelskutor, ångare, ankare och symbolen för ”Tro, hopp och kärlek”. De senaste stormarna har orsakat skada på stigen i Sandhamn, därför sträckningen nu går på gatan ovanför strandtomterna istället.

18. Brandbod

Efter flera bränder beslöt Tylösands Bostads- och Trivselförening att sätta ut brandbodar på strategiska platser. Denna brandboden är från 1930-talet. I bodarna förvarades hackor, spadar, hinkar, en handdriven brandspruta och en lur att tuta i. I dag är boden tom.

19. Svärjarehålan – tillgänglighetsanpassat bad

öppnades 1991 i Görvik. Denna vackra badvik kallas i folkmun för Svärjarehålan. Ett annat gammalt namn är Koloniviken. Här arrangerades koloniverksamhet från 1905 och många somrar framöver.

20. Svärjaberget.

Svärjaberget. är namnet på denna bergsknalle på en karta från 1865. Höjden ovanför den tillgänglighetsanpassade badplatsen heter på samma karta Hvita berget. Där emellan ligger Svärjarehålan. Bakgrunden till dessa gamla namn har försvunnit i tidens dunkel, men kanske beror namnen på att berget var extra besvärligt att hugga i.

Barn som tittar på höga Rhododendron

Rhododendronparken. Foto: Patrik Leonardsson

21. Rhododendronparken

I den då sumpiga och vildvuxna dalen anlades år 1933 en rhododendronpark av 30 arbetslösa unga män. På tre månader gav de Tylösand en ny attraktion. Parken gästas av näktergal, lövsångare och gransångare. Här finns även flera exemplar av katsura som även kallas kakträd eftersom det sprids en doft av pepparkakor när den tappar sina löv.

22. Tjuvahålan

I slutet av 1700-talet blev Tjuvahålan landstigningsplats för smugglare. År 1850 byggdes gården Carlsberg på krönet vid Tjuvahålan. Tjugo år senare inrättades en tullpostering här och Kronans vakter flyttade dit. Gården var pensionat från 1920-talet och revs 1979.

Omkring 1915 inleddes passagerarturer till Tjuvahålan från Halmstad. Sen början av 1900-talet är Tjuvahålan en populär badvik.

23. S:t Olofs kapell

S:t Olofs kapell och dess klockstapel kan du skymta från Prins Bertils stig. Den vackra träkyrkan var från början sockenkyrka i småländska Lidhult, men revs år 1879 och inventarierna spreds över hela världen. Genom ett enastående detektivarbete av landsantikvarie Erik Salvén återfanns det mesta och kapellet har stått på sin nya plats sedan 1950. Sommartid finns här café och konserter anordnas. Se i vår evenemangskalender om någon konsert är planerad.

Tylöns fyr och ett hus

Tylön. Foto: Patrik Leonardsson

Tyludden – Möllegård

Under den tredje etappen av prins Bertils stig får du både njuta av vidsträckta sandstränder, öppna landskap och härliga skogspartier.

24. Tylön

Tylön har fått sitt namn från tyle som betyder utskjutande, bergig udde. På ön finns bronsåldersrösen och den resta stenen ”Tylajungfrun”. År 1870 byggdes fyren, ritad av Gustaf von Heidenstam, samt bostäder för fyrbetjäning och lärare. Fyren släcktes 1968 och ersattes av den röda 22 m höga kassunfyren Tylögrund ute i havet.

25. Livräddarna i Tylösand

Under varma sommardagar håller Livräddarna i Tylösand Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. koll på upp till 40 000 människor som är här och badar. De utbildade livräddarna är utplacerade på fem bevakningstorn mellan Tylösand och Frösakull. Här intill finns Nordens enda livräddarskola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Livräddartorn på Tylösand strand

Livräddartorn på Tylösand strand

26. Tylösand

Tylösand är en av landets mest kända badstränder och var en av de första att bli certifierad med blå flagg, vilket representerar en ren, säker och turistvänlig anläggning. För hundra år sedan var trakten karg och ödslig men 1915 byggdes en restaurang och då anlände besökarna med båt från Halmstad. Genombrotten kom 1929 och Tylösand blev det finare folkets badort. Idag ägs Hotel Tylösand Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. av Per Gessle och Björn Nordstrand och rymmer Sveriges största galleri Tres Hombres Art Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., ett musikmuseum och flertalet restauranger.

27. Skruvade träd

Skruvade träd har formats av kaprifoler som slingrat sig uppför stammen. Asparna växer fort och har med tiden kapslat in kaprifolens lianer. Notera att kaprifolen alltid är vänstervriden, det vill säga slingrar sig medsols.

28. Tylöbäckens dalgång

Om våren är Tylebäckens dalgång fylld av fågelsång. Här sjunger rödstjärt och svarthätta i kör. De överröstas av Sveriges näst minsta fågel gärdsmygen, som inte väger mer än fem gram. Den stora stenbocken kom hit med inlandsisen för mer än 13 000 år sedan.

29. Tylebäck

Tylöbäck Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en konferensanläggning med hotell, vandrarhem, stugor och husvagnscamping. Anläggningen ägs av Svenska Försvarsutbildningsförbundet som är en rikstäckande frivilligorganisation. Första lägerstugan stod klar år 1930.

30. Halmstad golfklubbs – Norra bana

Norra banan är en av Halmstad Golfklubbs två golfbanor. De 36 hålen är välkända bland världens golfspelare. När den första golfbanan i Tylösand invigdes år 1938 var den Sveriges första kompletta 18-hålsbana. Prins Bertil har gjort många utslag här genom åren. Här spelades The Solheim Cup 2007, världens viktigaste golftävling för damer mellan USA och Europa.

31. Nyrebäcken

Nyrebäcken flyter sakta fram genom den täta alsumpskog som kantar brinkarna. Om våren trummar mindre hackspett sitt kärleksmeddelande över dalen. I det bruna vattnet från åkrarna i Vapnödalen trivs den sällsynta bottenlevande fisken grönlingen.

32. Det gamla brofundamentet

Det gamla brofundamentet har återanvänts för att du ska kunna komma över Nyrebäcken. Den gamla bron användes bland annat av Kung Oscar II när han skulle till Trottaberg för att jaga. Under åren 1894–1904 var kungen här åtminstone fem gånger för harjakt.

Möllegård kvarn

Foto: Patrik Leonardsson

33. Möllegårds kvarn

uppfördes på 1850-talet och har fyra våningar, två är bostad och övriga är kvarn. Här maldes förr mjöl till Heagård och kvarnens rågmjöl blandades i blodkorven i slakteriet i Halmstad. Slå dig ner en stund vid kvarndammen och njut av lugnet.

Här avslutas leden intill Möllegårds naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och inte långt från World of Riccardos – en italiensk oas med egengjord glass, antipasti och café.

Mer natur och friluftsliv

Guldkorn

Mer av Halmstad