Deutsch
Dansk
English

6 förtrollande naturreservat

I Halmstad finns 57 naturreservat, var och ett med sin unika charm. Här har vi samlat sex reservat som har fantastiska vandringsleder och det där lilla extra.

Längst ner på sidan finns kartor över alla Halmstads naturreservat.

En spång på Långhultamyrens naturreservat i Halmstad

En spång på Långhultamyrens naturreservat

Långhultamyren

Ett besök till Långhultamyren är en upplevelse du sent kommer att glömma. Med härliga vandringsleder, fina utsikter och vacker natur finns här mycket att se! Ta på dig rejäla kängor eller stövlar när du upptäcker myrens vackra vildmark.

Naturstigen

Ett bra sätt att utforska reservatet är genom att följa naturstigen. Den är uppmärkt med en blå cirkel på stolpar. Välj mellan rundorna på tre eller fyra kilometer. Längs vägen finns informationsskyltar uppsatta om vad du kan upptäcka. I reservatet kan du faktiskt hitta hjortron framåt augusti och tranbär under senhösten – så håll utkik!

Orrspel

Under april och maj kan du uppleva något alldeles unikt i Långhultamyren – orrspelet. Bege dig hit en tidig morgon och åskåda den unika dansen från gömslet. Orrens spel är starkt, bubblande och något duvlikt. Det är en upplevelse du sent kommer glömma!

Skidor

När snön faller finns här möjlighet att åka längsskidor. Simlångsdalens idrottsförening underhåller tre skidspår på 2,5, 5 och 10 kilometer.

Ett troll på Virsehatt naturreservat i Halmstad

Ett troll på Virsehatt naturreservat

Virsehatt

Virsehatt är ett 70 meter högt berg som höjer sig likt en kupol över Sennans dalgång. Berget ligger i Virsehatt naturreservat. Här finns det gott om vackra vyer och fina leder att upptäcka.

Stig till toppen

Genom Virsehatt naturreservat går en stig som är en km lång. Vill du åt en lite tuffare vandring, och få en storslagen belöning, bör du följa hela stigen och ta dig hela vägen upp till toppen. Vid foten av Virsehatt leder en markerad stig och trappor dig brant uppför berget. Väl uppe möts du av en fantastik utsikt mot Halmstad som får picknicken att smaka underbart.

Digital skattjakt och ett troll

I Virsehatt naturreservatet finns det en digital skattjakt, perfekt för nyfikna barn. Med hjälp av din telefon eller surfplatta kan du ta del av kartan och lyssna via QR-koder till karaktären Virses berättelser längs stigen. Och glöm inte att hålla utkik efter troll - kanske du till och med får se Virse!

Utsikt över Biskopstorp naturreservat i Halmstad

Utsikt över Biskopstorp naturreservat

Biskopstorp

Välkommen till Biskopstorp – ett av södra Sveriges största skogsreservat, och Hallands mest tillgängliga. Med många vandringsleder, porlande bäckar och sjöar, gammelbokskogar, och vackra utsikter är detta en pärla du inte får missa.

Naturstigar

I reservatet finns stora sammanhängande gammelskogar med väldigt gamla träd och död ved, som gör att många djur och växter trivs utmärkt i området. Här finns elva naturstigar, varav två är tillgänglighetsanpassade. Lederna sträcker sig mellan en till fyra kilometer. De är sammanlänkade så du kan enkelt gå ännu längre sträckor! Det finns även tillgänglighetsanpassade bryggor, bänkbord, toaletter och parkeringar.

Vidunderlig utsikt

Ett tips är att gå den 250 meter långa Fästampaslingan som leder upp till en utsiktsplats på toppen av Fästampaåsen. Från plattformen har du en vidsträckt utsikt, dels mot Steninge och en flik av havet och dels mot hela Halmstad, Laholmsbukten och Hallandsåsen i fjärran. Den tillgänglighetsanpassade utsiktsplattformen är formad som en amfiteater och där finns gott om sittplatser!

Möllegård kvarn i Möllegård naturreservat i Halmstad

Möllegård kvarn i Möllegård naturreservat. Foto: Patrik Leonardsson

Möllegård

Strax norr om Halmstad, utmed Nyrebäcken, hittar du det lummiga naturreservatet Möllegård. Reservatet präglas av 100-åriga klibbalar, betesmarker, den strömmande Nyrebäcken och en grönska du knappt hittar på andra platser. Varma sommardagar hittar knappt solstrålarna genom den täta skogen.

Promenadstigar

Genom reservatet går flera stigar att promenera längs. Den gröna är en lätt slinga på 2,5 kilometer. Det finns också en kortare, gula slingan, på 1 kilometer. Den blå slingan, även känd som Prins Bertils stig, startar/slutar i Möllegårds naturreservat. Längs stigarna finns bord, bänkar och grillplatser på flera ställen. Här ligger även den populära gelatocaféet World of Riccardos.

Blomstrande vår

Våren är en speciell årstid att besöka reservatet med vackra blomhav som breder ut sig. Då blommar bland annat backsippan med dess stora, violetta blommor och vitsippan med dess karaktäristiska vita blommor.

Forsande vatten i Danska fall naturreservat i Halmstad

Danska fall

Danska fall

Till Danska fall naturreservat kommer besökare både under vinter- och sommarhalvåret. Det är framför allt själva vattenfallet med dess vackra omgivning och historiska inslag som lockar många besökare. Över 100 år gamla bokskogar med inslag av ek dominerar naturreservatet. 

Forsar med historiska vingslag

Fallhöjden från Danska falls topp till åmynningen är 36 meter. Ån bildar flera forsar och vackra vattenfall. Namnet Danska Fall kommer från en gammal hörsägen efter slaget vid Fyllebro år 1676. När de flyende danskarna sprang över en hängbro över Danska fall högg svenskarna av repen så att bron och danskarna föll.

Vandringsled

Genom reservatet går flera vandringsleder, så som Gårdshultaleden, Brearedsjön runt och Hallandsleden. Vill du besöka vattenfallet tar du den 2,7 km långa blåmarkerade leden genom fantastisk natur med mäktiga upplevelser. Höjdpunkten är självaste Danska fall. Stigen börjar på promenadavstånd från Simlångsdalens samhälle. Här finns också rester av det gamla järnbruket Jöransfors som under 1700-talet var en av Hallands största industrier. Gör vandringen mer utmanande och fortsätt längs ån Assman på Gårdshultsleden mot naturreservatet Gårdshult.

Sanddyner i Haverdal naturreservat i Halmstad

Sanddyner i Haverdal naturreservat

Haverdal

Haverdals naturreservat är ett av Hallands äldsta och omfattar hela stranden och natur- och skogsområdet intill. Krokiga trolltallar, barrbeklädda stigar, strandhed och höga sanddyner – en runda i Haverdals naturreservat är aldrig tråkig oavsett om du kommer på cykel eller i vandringsskor.

Krokiga tallar och höga sanddyner

De krokiga tallarna utmärker sig och är populära bland besökare. De växer lite varstans och deras utformning har lett till att skogsområdet i folkmun kallas för "trollskogen". Vissa av tallarna slår till och med knut på sig själva utan att vi riktigt vet varför. I norra delen hittar du Lynga sanddyn, eller Stora Sandkullen som den också kallas. Sanddynen sträcker sig hela 36 meter över havet och är därmed troligen den högsta i Skandinavien. Här får du en vidunderlig utsikt över både hav och skog!

Vandringsleder

Stignätet i reservatet är omfattande och det finns flera leder som sträcker sig kors och tvärs genom den vackra tallskogen. Den orangefärgade slingan, som är 4,7 km lång, börjar vid Lyngas parkering, strax väster om Haverdals Golfklubb, och går söderut hela vägen till Vilshärad. Längs vägen passerar du bland annat Lynga sanddyn och de snurriga tallarna. Ta med dig badkläder och bege dig ner till den underbara stranden för ett härligt dopp.

Karta över Halmstads naturreservat

Klicka på siffran i kartan för att se fler naturreservat och komma närmare. Klicka på ikonen uppe till höger för helskärmsvy av kartan. När du är i helskärmsvy kan du även välja att visa alla naturreservaten i en lista.
Information om lederna öppnas på naturkartan.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Fler naturreservat

Upptäck ännu fler av Halmstads 57 naturreservat till fots.

Mer natur och friluftsliv

Guldkorn

Mer av Halmstad