57 naturreservat att upptäcka

I Halmstad finns ett naturreservat runt nästan varje krön. Du kan vandra över stock och sten och genom bokskog och blåbärssnår. Det är bara att snöra på dig skorna och ge dig ut!

Checka av alla Halmstads naturreservat

Den som vill ta sig an ett årsprojekt kan besöka ett naturreservat i veckan – och då finns det fortfarande några kvar när året är slut! Ladda ner vår lista med alla Halmstads naturreservatPDF och bocka av de du besökt allt efterhand. Nedan bjuder vi på tio tips bland Halmstads 56 naturreservat.

Karta

I kartan nedan ser du alla naturreservat i Halmstad. Några utvalda beskrivs i text längre ner på sidan.

Klicka på ikonen uppe till vänster för att se lista på alla naturreservat. För helskärmsläge klicka på ikonen nere till höger. Information om naturreservaten öppnas på naturkartan.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Strandnära naturreservat

Trönninge ängarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är ett populärt utflyktsmål för fågelskådare. Spana på fåglarna genom gömslen och fågeltorn. Steningekustenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Stensjöstrand och Steninge är som gjort för sköna promenader och upptäcktsfärder. Här är naturen karg, men känns ändå storslagen. Hagöns naturreservatlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster domineras av öppen ljunghed och fuktängar. Den långa sandstranden inbjuder till bad.

Eketånga naturreservatlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är ett kustnära flygsandsområde där det växer en blandad skog med både tall och björk. Flera promenadslingor finns och har du tur kan du också skymta en älg.

Personer kikar ut ur gömsle efter fåglar

Foto: Patrik Leonardsson

Djupa skogar

Vill du uppleva en liten smula norrländsk storslagenhet i Halmstad ska du bege dig till Nissaströms naturreservatlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Här slingrar sig Nissan fram längs en dalgång som omges av höga sluttningar, lövträd och branta klippväggar.

I Spenshults naturreservatlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster ska du besöka om du söker efter vildvuxna bokskogar. Här finns fantastisk natur av vild och orörd karaktär. Hällebergetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är ett annat vackert lövskogsområde strax nordost om Oskarström, här finns gott om branta backar att träna benen i.

Tjej ser ut över skogen från Virsehatt i Halmstad.

Vacker utsikt från Virsehatt. Foto: Åse Ahlstrand

Med hisnande utsikt

Virsehattlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är ett berg som höjer sig likt en kupol över Sennans dalgång. Här finns fina leder och otroligt vackra vyer. Biskopstorplänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är ett tillgänglighetsanpassat naturreservat med ett flertal vandringsslingor. En av slingorna är TG-led Fästampaåsen, som är cirka 250 meter enkel väg och leder upp till en utsiktsplats med vidsträckt utsikt mote Steninge och havet. Utöver en webbsida om Biskopstorplänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster har Länsstyrelsen i Hallands även tagit fram en folder som Biskopstorps naturreservatlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Haverdallänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är ett av Hallands äldsta naturreservat. Här är populärt att bada, jogga, rida och plocka svamp. I Haverdals naturreservat finns Lynga sanddyna, även kallat Stora Sandkullen. Sanddyna är Skandinaviens högsta sanddyn. Den sträcker sig 36 meter upp över havet.

Fler naturreservat

Upptäck fler vackra naturreservat på Länsstyrelsens webbplatslänk till annan webbplats. Här kan du både filtrera din sökning och leta efter reservat på karta. Eller slå oss på Halmstad Tourist Center en signal så tipsar vi dig om fler naturreservat som passar just dig.

Mer natur och friluftsliv

Guldkorn

Mer av Halmstad