57 naturreservat att upptäcka

I Halmstad finns ett naturreservat runt nästan varje krön. Du kan vandra över stock och sten och genom bokskog och blåbärssnår. Det är bara att snöra på dig skorna och ge dig ut!

Karta

I kartan nedan ser du alla naturreservat i Halmstad. Några utvalda beskrivs i text längre ner på sidan.

Klicka på siffran i kartan för att se fler naturreservat och komma närmare. Klicka på ikonen uppe till höger för helskärmsvy av kartan. När du är i helskärmsvy kan du även välja att visa alla naturreservaten i en lista.
Information om lederna öppnas på naturkartan.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Strandnära naturreservat

Trönninge ängar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett populärt utflyktsmål för fågelskådare. Spana på fåglarna genom gömslen och fågeltorn. Steningekusten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Stensjöstrand och Steninge är som gjort för sköna promenader och upptäcktsfärder. Här är naturen karg, men känns ändå storslagen. Hagöns naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. domineras av öppen ljunghed och fuktängar. Den långa sandstranden inbjuder till bad. Eketånga naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett kustnära flygsandsområde där det växer en blandad skog med både tall och björk. Flera promenadslingor finns och har du tur kan du också skymta en älg.

Personer kikar ut ur gömsle efter fåglar

Foto: Patrik Leonardsson

Djupa skogar

Vill du uppleva en liten smula norrländsk storslagenhet i Halmstad ska du bege dig till Nissaströms naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Här slingrar sig Nissan fram längs en dalgång som omges av höga sluttningar, lövträd och branta klippväggar.

I Spenshults naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ska du besöka om du söker efter vildvuxna bokskogar. Här finns fantastisk natur av vild och orörd karaktär. Hälleberget Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett annat vackert lövskogsområde strax nordost om Oskarström, här finns gott om branta backar att träna benen i.

Tjej ser ut över skogen från Virsehatt i Halmstad.

Vacker utsikt från Virsehatt. Foto: Åse Ahlstrand

Med hisnande utsikt

Virsehatt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett berg som höjer sig likt en kupol över Sennans dalgång. Här finns fina leder och otroligt vackra vyer. Biskopstorp Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett tillgänglighetsanpassat naturreservat med ett flertal vandringsslingor. En av slingorna är TG-led Fästampaåsen, som är cirka 250 meter enkel väg och leder upp till en utsiktsplats med vidsträckt utsikt mot Steninge och havet.

Haverdal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett av Hallands äldsta naturreservat. Här är populärt att bada, jogga, rida och plocka svamp. I Haverdals naturreservat finns Lynga sanddyna, även kallat Stora Sandkullen, som är Skandinaviens högsta sanddyn. Den sträcker sig 36 meter upp över havet.

Checka av alla Halmstads naturreservat

Den som vill ta sig an ett årsprojekt kan besöka ett naturreservat i veckan – och då finns det fortfarande några kvar när året är slut! Ladda ner vår lista med alla Halmstads naturreservat Pdf, 43.1 kB, öppnas i nytt fönster. och bocka av de du besökt allt efterhand.

Vandringstips

På våra vandringssidor hittar du tips på allt från kortare enklare vandringar till längre turer.

Mer natur och friluftsliv

Guldkorn

Mer av Halmstad