Deutsch
Dansk
English

Skedala skog – ett friluftsparadis

Skedala skog är ett stort naturområde endast 8 km från centrala Halmstad. Här finns fem vandrings­slingor med varierad karaktär. Flera mountainbikeleder, möjlighet för fiske och bad. Med andra ord. Här finns något för alla smaker.

Vänner vandrar i Skedalaskog i Halmstad

Vandringsleder

Området är perfekt för alla åldrar då de finns olika slingor med varierad svårighetsgrad. Slingorna är indelade i tre olika graderingar, lätt, medel och svår. Den längsta slingan i området är Trollsjöslingan som är cirka 7,9 km lång och den kortaste slingan är Högåsstigen som är cirka 3,6 km lång.

Högåsstigen – 3,6km

Även om Högåsstigen (orange) är kort är den en svårvandrad slinga som passar den mer erfarna vandraren. Bitvis brant och stenig terräng gör det fysiskt tufft och de branta backarna kan också kräva lite mod.

Naturtypen är mycket skiftande under vandringen, du får se björk, tall, gran och blandskog. Stig följer en bäck som knyter ihop de båda Torvsjön och Toftasjön. I bäcken kan du hitta många olika växter som till exempel näckrosor. På stigen mellan Torvsjön och Toftasjön sägs de också ha funnits en ättestupa. Var uppmärksam på den orangea märkningen som visar vart Högåsslingan går, då slingan ibland går in på mindre stigar som kan vara svåra att se. Slingan följer hela Toftasjöns norra sida och går också bitvis parallellt med en mountainbikeslinga. Längs Högåsslingan finns flera naturliga platser som passar perfekt för att stanna och njuta av naturen och en fika.

Denna slinga är perfekt för den mer avancerade vandraren och kan vara en utmaning för den mindre erfarne. Det kan underlätta med en grövre sko när man går denna slinga.

Familj fikar i Skedalaskog i Halmstad

Torvsjöslingan – 3,8km

Torvsjöslingan (lila) tar dig runt hela Torvsjön och är mycket lätt­framkomlig. Skogen vid leden skiftar, men är till stor del blandskog. På sjöns norra sida finns en äldre tallskog medan sydsidan har en blandad lövskog. Leden bjuder därför på en magisk vandring där du upp­täcker olika skogstyper under vandringens gång. Om du har tur kan du längs din vandring se olika djur som ekorrar, fåglar eller vakande fisk.

Leden är väldigt enkel att följa och är märkt med lila färg. Torvsjöslingan följer länge en grusbelagd stig vilket gör den mycket lättvandrad. På leden finns också bänkar och grillplatser där du kan stanna och vila. Eller laga mat medan du njuter av den vackra utsikten över Torvsjön.

Torvsjöslingan är helt perfekt för ett kortare äventyr eller en vacker promenad längs med sjökanten. Här kan hela familjen kan vara med. På slingans västsida kan du också ansluta till Högåsslingan som leder till områdets västra slingor.

Person vilar på stock i Skedalaskog i Halmstad

Ulfsnässtigen – 5,7km

Ulfnässtigen (blå) går från Torvsjön ut till de östligaste delarna av Skedala skog och sedan tillbaka till Torvsjön. Leden är cirka 5,7 km lång och medelsvår.

Karaktären på leden är växlande, vilket ger vandraren en mycket varierad tur. Skogen längs med Ulfsnässtigen skiftar mellan äldre och yngre granskog samt tallskog och blandskog. Du går också över en äng som är ett perfekt hem för insekter. I området finns många olika djur som till exempel fåglar och klövvilt. Stigen är mestadels lättvandrad. Du går på mindre grusvägar, men det finns också delar med smala skogsstigar och branter som kan uppfattas som medelsvåra. Ulfsnässtigen följer bitvis en bredare bäck och går sedan över bäcken på en spång. Över bäcken går också en fin gammal välvd träbro som absolut förtjänar ett stopp.

Ulfnässtigen passar perfekt som ett löparpass i skogen, men är även utmärkt för vandring. En utmärkt led för en familjetrur i skogen.

Familj promenerar i Skedalaskog i Halmstad

Kanebergsstigen 7,5km

Kanebergsstigen (grön) är den näst längsta vandringsleden i området. Slinga kan uppfattas som svårvandrad. Du går upp mot Kaneberg och sedan ner mot huvudparkeringen igen.

Huvudsakligen går du genom både ung och vuxen granskog, mycket av skogen är planterad. Leden går också förbli flera mossar. Dessa våtmarker är mycket viktiga för djurlivet i området då många djur trivs här. cLedenär delvis mycket lättvandrad då den går på skogsvägar. Men Kanebergsstigen går också i mycket kuperade områden, vilket gör den delvis svårvandrad. Du passerar många vackra platser längs turen. I norr passerar du en bäckravin och i syd följer den en stund Torvsjön. Leden går både upp och nedför kullar där du ibland har fin utsikt över bäckar och mossar.

Kaneberggsstigen är en mysig och avkopplande runda för dig som vill komma långt ut i skogen, men fortfarande ha en tydlig slinga att följa.

Vänner pausar vid Torvsjön i Halmstad

Trollsjöstigen 7,9km

Trollsjöslingan (röd) är en mycket vacker och händelserik slinga, med sina 7,9 km är det den längsta slingan i området. Slingan utgår från områdets västra sida och är bitvis svårvandrad.

Längs slingan upplever du olika typer av granskog, men även del blandskog. På slingans norra delar går du förbi våtmarker och Trollsjön. Uppe vid Trollsjön finns ett vindskydd, bänkar, bord och en eldstad som är helt perfekt om du vill stanna över natten eller bara ha en riktigt mysig lunch. I söder följer slingan en bäck i samt går förbi Toftasjön. I Toftasjön finns det både ett naturligt och inplanterat bestånd av fisk. Om du har tur kan du kanske se fisken när du går förbi.

Vid Toftasjöns nordvästra hörn finns en jättefin badplats där du kan bada efter den långa promenaden. Längs slingans norra del finns också en vacker utkiksplats där du under en klar dag kan se hela vägen in till Halmstad.

Om du vill vara ute över natten är denna slinga helt perfekt då de finns sovplats i vindskydd. Slingan är också ett bra alternativ för dig som är sugen på en längre, vacker vandring i lite svårare terräng.

Person cyklar på mountainbike i skogen i Halmstad

Foto: Marcus Johansson

Mountainbike-leder

I Skedala skog hittar du ett guldkorn för dig som letar lite mer teknisk körning och härliga flowliga och stundvis utmanande utförslöpor. Här finns tre markerade mountainbike-leder, med olika karaktärer och svårighetsgrader, som innehåller både berms, drop och hopp.

Den okände mannens stig – 2,2km

Svårighetsgrad blå vilket betyder att det är relativt lätt men det är ingen nybörjarled.

Mountainbikecyklist i skogen i Halmstad

Foto: Robin Söderholm

Johans stig – 5,5km

Svårighetsgrad röd vilket betyder att den är en aning mer utmanande än en blå slinga. Det är inte en svårare slinga rent tekniskt, men den innehåller fler klättringar och kan därför upplevas mer utmanande.

Catch me if you can – 2,5km

Svårighetsgrad svart vilket betyder att den är mycket svårt och betydligt brantare än de andra slingorna. Catch me if you can är den mest utmanande slingan med större och svårare hinder.

Ekorre

Foto: Johan Mattisson, Mostphotos

Natur och djurliv

Skedala skog är ett naturområde med många naturvärden, så som ekonomiska, biologiska och kulturella. Skogen i området är skiftande men består till störst del av gran och tallskog. Naturområdet har tre sjöar: Den största är Torvsjön, Toftasjön och den minsta Trollsjön. Både Torvsjön och Toftasjön är perfekta badsjöar med närliggande parkeringar. Det finns bänkar vid båda sjöarna och även eldstäder. Här kan du laga mat med vänner och familj eller bara mysa vid en värmande eld efter ett kallt höstbad.

Djurlivet i Skedala skog är brett. I sjöarna kan du se fiskar och längs slingorna kan du bland annat se rovfåglar, ekorrar, klövvilt om du har tur. Skedala skog är inget naturreservat och allemansrätten gäller i området. Detta öppnar möjligheter för att exempelvis plocka kantareller på hösten eller blåbär på sommaren. Perfekt som en familjeaktivitet eller bara själv medan du njuter av den naturens lugn och ljud.

Vänner fiskar i Halmstad

Foto: Joakim Leihed

Fiske

Skedala skog är även ett härligt område för fiske. I Torvsjön finns sparsamt med regnbåge, men gott om gädda och abborre. I Toftasjön kan du fiska regnbåge, gädda och abborre. Fiskekort köper du via ifiske.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Vid kalla vintrar kan du isfiska på sjöarna. Glöm inte borra hål i isen för att se så den är säker innan du ger dig ut.

Buss från Hallandstrafiken

Foto: Hallandstrafiken

Hitta hit

Du kan ta dig till Skedala skog på flera sätt, vilket gör området lättillgängligt.

Cykel

Från Halmstad centrum tar det cirka 45 minuters med cykel. Den regionala cykelleden Hylteleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. passerar Skedala. När du är här med din cyekl, passa då på att prova någon av mountainbikelederna.

Buss

Till Skedala skog kan du ta regionbuss 318. Bussen börjar vid Halmstad resecentrum och går hela vägen till Simlångsdalen. Du hoppar av vid hållplats Marbäck. Ta dig sedan cirka 200 meter tillbaka mot Halmstad. Till höger hittar du en liten stig som tar dig över väg 25. Ta det försiktigt när du passerar väg 25. När du passerat vägen kan du ansluta till den lilamarkerade Torvsjöslingan. Resan tar knappt 30 minuter. Aktuella busstider hittar du på hallandstrafiken.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bil

Med bil tar det cirka 15 minuter från centrala Halmstad till Skedala skog. Området har flera parkeringar och beroende på vad du vill göra i området kan du parkera där det passar bäst för dig. Huvudparkeringen heter Skedala parkering. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. För att nå denna parkering följer du skyltar mot Skedala skog Ö. Håller till höger vid vägskälet. När du passerat över Torvsjön finns två parkeringar på vänster sida. Vid parkeringen finns även bänkar och grillplats.

Mer natur och friluftsliv

Guldkorn

Mer av Halmstad