Deutsch
Dansk

Gyllene Tider - Välkommen till Micke Syds drömrum

Välkommen till drömrummet. I det här pojkrummet föddes många drömmar. Som att kanske bli fotbollsproffs. Eller spela i ett band. Micke Syd valde musiken. Hur det gick? Om du känner till Halmstadbandet Gyllene Tider så kan vi lugnt säga att det gick mycket bra!

Micke Syd – denna lugna lantis har trummat sig in i våra hjärtan. Ja, han kallar sig själv för lantis och är stolt över det. Av de fem bandmedlemmarna i Gyllene Tider kommer tre (!) från Harplinge; Anders, Mats MP och Micke Syd. Per är från Halmstad och Göran från Åled.

Tips för Gyllen Tider-fan

Är du ett Gyllene Tider-fan? Missa då inte Halmstad Stories med två guider om Gyllene Tider. Ta dig runt till olika platser som betytt extra mycket för bandet och hör deras egna historier. Sommaren 2024 arrangeras också utställningen The Gyllene Tider Experiece i central Halmstad.

Micke Syd läser brev från fans.

Micke Syd läser brev från fans. Foto: Joakim Leihed

Harplinge och Halmstad är hemmahemma

Micke har sitt hem i Stockholm sedan en herrans massa år. Men hemmahemma, alltså det riktiga hemma, är i Harplinge utanför Halmstad.

– Att få växa upp på landet har format mig otroligt mycket. Miljön du växer upp i är jätteviktig. Harplinge är lugnt och det finns något fint i att detta lilla samhälle har fostrat sådana artister som Mariette och oss – jag, Anders och Mats.

Vilka drömmar föddes i ditt pojkrum?

– En av drömmarna var att få komma ut och spela. Vi hade ett ruskigt driv. Jag och min bästis Anders höll på med fotboll tills vi var 17 år, sedan lade vi av för att satsa på musiken. Det var inte jättepopulärt bland folk. ”Skit i musiken, det går inte att leva på” fick vi höra. Vi lyssnade inte.

Häng vid Micke Syds säng

I en unik pop up-utställning i Halmstad city i sommar (2024) kommer du kunna se delar av Mickes pojkrum. Inredningen är hämtad direkt från hans föräldrahem där rummet stått orört sedan han flyttade hemifrån. På sängen ligger tigeröverkastet som han sparade ihop till redan som 16-åring. Tavlan som hänger ovanför sängen har Per Gessle pysslat ihop som en 18-årspresent. Under sängen finns lådor fyllda av beundrarbrev från fans. Några har han fortfarande kontakt med. Du kommer säkert upptäcka ännu fler roliga och nostalgiska detaljer. I det här rummet formades Micke Syds drömmar. Vilka är dina drömmar?

Kollage från Per Gessle till Micke Syd

Kollage från Per Gessle till Micke Syd. Foto: Joakim Leihed

Vilken är din knasigaste inredningsdetalj?

– Det är nog min Gremlin. Jag älskade skräckkomedin Gremlins så jag var bara tvungen att skaffa en. Nallen har jag fått av en beundrarinna.

Därför kallas Micke för Micke Syd

Det var en gång två gossar som bägge två turnerade, fast i olika band. En var från Mora och en var från Halmstad. Bägge hette Andersson i efternamn. Båda kallades för Micke. Ja då kan du ju räkna ut att det var som gjort för förväxlingar. Så någon döpte vår Harplinge-Micke till Micke Syd. Och ja, den andra fick helt logiskt tillägget Nord. Micke Syd heter numera Micke Syd på riktigt. Så nu vet du det.

Micke Syds drömsommartips

Vi bad om 5, men fick 7. Det säger ju en hel del om vilken generös kille han är.

  1. Haverdals strand, det är vår strand och en härlig kombo av livet på landet och havet.
  2. Skallen – en magisk utsiktsplats. Särskilt vid solnedgången.
  3. Haverdals naturreservat, tallskogen är förtrollande. Ta med kaffekorgen och ta dig tid att njuta.
  4. Börjes konditori i Harplinge är ett måste. Fika där eller köp med dig deras goda kakor.
  5. Örjans vall, när HBK spelar. Gå dit längs Nissan, förbi Slottsmöllan. Sätt dig sedan på läktaren med solen i ansiktet och gotta dig.
  6. Hallandsgården – käka goda våfflor och ta en titt på utomhusmuseet.
  7. Söderpiren – gott häng och god fika.

Ja, som du märker är Micke en riktig fikakille. Men han är också en väldigt fin kille. Som han själv säger: - Jag är en handelsresande i glädje. Det är fantastiskt att få vara en av dem i världen som skänker glädje genom musik.

This or that

Mickes val är markerade i fet stil.
Soluppgång eller solnedgång?
Kaffe eller te?
Skog eller hav?
Hotell eller camping?
Fiska eller vandra?
Konst eller historia?
Stad eller landsbygd?
Fotboll eller handboll?

Micke Syd med brev från fans.

Micke Syd med brev från fans. Foto: Joakim Leihed

Mera Micke Syd

Vi fiskade efter den Micke Syd som inte alltid syns. Jag är mestadels en lugn och stillsam människa sa Micke Syd när vi intervjuade honom. Lite märkligt kan tyckas med tanke på att trummor är ett så explosivt och intensivt instrument. Samtidigt som dunket kan vara som hjärtslag. Det tränger sig in, igenom och förbi.
Micke Syd är en människa med många bottnar. När du tror du mött alla så finns det en till under ytan. Han är ju född i stjärntecknet Fiskarna så det kanske har sin förklaring där.

Han är enkel, komplicerad, allvarlig och rolig. En tänkare. Och en fikakille. Det var Micke Syd tillsammans med MP körde turnébussen när Gyllene Tider var ute. I alla fall under de första åren. Som tonåring testade han som de flesta andra alkohol. Men nej, det varken gör gott eller smakar gott tyckte han. Så det fick vara. Det gäller än idag.

Nyfikenheten på den inre turnén i kropp och själ har alltid funnits. Därför har han bland annat utbildat sig inom Kinesiolog och flera andra utbildningar i den holistiska världen . Nu för tiden så är Mindful Tapping metoden som gäller. Denna kunskap är något han vill dela med sig av i framtiden. Spännande!
Musik var och är superviktigt! Hans tonårstid var knökfull av band som Supertramp, Kizz, Sweet, Slade, Deep Purple, Genesis, Rush…. Listan tar liksom inte slut. Men allra mest var det förstås Gyllene Tider.
Genomslaget för bandet kom 1980 när de i det då populära tv-programmet Måndagsbörsen spelade Flickorna på TV2. Där och då small det till i hela Sverige. Och på den vägen är det fortfarande! Vi älskar vårt Gyllene Tider.

Trots den enorma populäriteten har killarna i bandet behållit fötterna på jorden. Micke Syd tror att en av anledningarna till att det gått så bra för dem för att de var just ”killarna från landet”. Och du märker en stolthet i honom när han säger det. Han har haft en fin och lugn uppväxt i Harplinge med omnejd.

Anslagstavla i micke Syds pojkrum i Halmstad.

Anslagstavla i micke Syds pojkrum. Foto: Joakim Leihed

Micke Syd bryr sig, i smått – och i stort

Tre gånger har han rest till Ukraina tillsammans med insamlingsstiftelsen Blåljus i samverkan för att leverera begagnade ambulanser och brandbilar. Förutom hjälpen till Ukraina så samlar stiftelsen in pengar till blåljuspersonal som har skadats, eller till blåljusfamiljer där någon har förolyckats i tjänsten.
Han har också byggt ett +55 boende i Haverdal där hans föräldrar kommer att bo. Avståndet mellan hjärta och handling är alltid nära.

– Vet du vad, säger Micke Syd. Vi har under hela vår karriär lyckats att skapa soundtracks till vår publiks liv. Det är fint. Vi kopplar ihop upplevelser i livet med en sång. Sånger som hör ihop med glädje, sorg, kärlek och allt däremellan.

Det är som det Per en gång skrev i låten Här kommer alla känslor på en och samma gång.
Tack för musiken Micke Syd och hela gänget i Gyllene Tider. Ni har gett oss så många gyllene och härliga ögonblick genom åren.

Mer kultur och historia

Guldkorn

Mer av Halmstad