Deutsch
Dansk

Haverdal och Villshärad strand

Haverdals och Villshärads strand skapar tillsammans en tre kilometer lång sandstrand med fina, höga sanddyner. Här kan du kombinera ett dopp i havet med vandring längs flera olika naturtyper i Haverdals naturreservat.

Haverdals naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. sträcker sig längs hela stranden. Här finns härliga promenadstigar, som leder dig genom en naturskön miljö och vackra vyer. Kanske ser du en av de krokiga tallarna, som växer lite varstans i reservatet, några har till och med slagit knut på sig själv. Området har ett rikt fågelliv med bland annat strandskata och större strandpipa. Har du tur ser du Sveriges näst minsta fågel, gärdsmygen, kila fram likt en mus längs vattenbrynen. I norr ligger Skallen med härligt blankslipade klippor och en underbar utsikt över hela bukten ovanför Haverdal gästhamn.

Människor går i sanddyner

Foto: Robin Söderling

Här finns även en av Skandinaviens högsta sanddyner, Lynga sanddyna. Sanddynan sträcker sig 36 meter över havet och en smal, brant trappa leder upp till toppen där du har vidunderlig utsikt över strandskogen och havet.

Stranden erbjuder handikappanpassad toalett, torrklosett, volleybollnät och dessutom en kiosk som är öppen sommartid. Vilshärad i söder är delvis livräddarbevakad och har gott om service i anslutning till stranden.

Två personer rider på hästar längs stranden

Foto: Patrik Leonardsson

Naturstig och ridled

Stignätet kring stränderna är omfattande, bland annat finns en naturstig där du kan lära dig mer om området. Utöver promenadstigar finns även en ridled, som du kan rida ner till stranden på.

Vattenkvalité och temperatur

bad och havsmyndighetens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du under badsäsong se aktuell badvattenprognos med vattenkvalité, eventuell algförekomst samt vattentemperatur på de officiella badstränderna.

Mer bad och kustliv

Guldkorn

Mer av Halmstad