Halmstad slott

Halmstad slott ligger vackert beläget vid Nissan, knappt två kilometer från havet. När slottet byggdes i början av 1600-talet var Halmstad och Halland danskt. Kung Kristian IV ansåg sig behöva en större och mäktigare bostad vid sina besök i Halmstad och bygget tog fart.

Teaterföreställning på Halmstad slotts borggård

Halmstad slott i dag

I dag bor landshövdingen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i slottet och länsstyrelsen har kontorslokaler här. Borggården används ofta sommartid för utomhusteater och musik. Varje jul arrangeras en gammaldags julmarknad. Även matmarknader arrangeras då och då på borggården. Under 2019 firade Halmstad slott 400 år med flera festligheter.

Slottsparken

Söder om slottet finns slottsparken och några lämningar av de befästningar som uppfördes i början av 1600-talet. I Slottsdammen finns konstverket 0+0=8 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., eller "Nollan” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som det kallas i folkmun. Med hjälp av vattenspegeln skapar konstverket en åtta. En evighetssymbol och ett tecken på Halmstads inträde i det åttonde århundrandet som stad.

Halmstad slott inifrån

Gå en digital guidad tur på Halmstad slott. Foto: Region Halland

Guidade turer och 3D-guidningar

Ibland öppnas slottet upp för populära guidade turer, om det finns några planerade guidningar hittar du dem i vår evenemangskalender.

3D-guidning av slottet

Finns det ingen planerad guidning av Halmstad slott just nu? Kliv in digitalt i Halmstads slott. En 3D-modell av slottets representationslokaler gör det möjligt för dig att uppleva slottet inifrån. Ta del av en digital guidning, vandra genom salarna och läs om slottets historia, om föremål och konstverk. 3D-modellen fungerar bäst i webbläsaren Google Chrome. Du kan även uppleva den genom VR-glasögon.

Titta in i en kassematt

Kring Slottsparken finns en gammal kasematt kvar. En kasematt var ett kanonrum i befästningen varifrån man kunde skjuta utmed befästningsvallen vid ett anfall. Denna kasematt är den bäst bevarade och hörde till den södra bastionen, vars vallar man ännu kan se i slottsträdgården. Genom en digital 3d-skanning kan du nu besöka kasematten. Kasematten var en del av Halmstads fästning.

Slottsparken med damm och konstverket Nollan

Slottsparken med Fredrik Wretmans konstverk 0+0=8

Halmstad slott byggs

Innan slottet byggdes bodde kungen i länsman Poul Hvitgelts ämbesbostad vid sina besök. Bostaden låg på samma plats som slottet i dag finns. Byggledare och arkitekt var Hans van Stenwinkel den äldre, men han avled, år 1601, redan i början av bygget. Stenwinkels lärjunge, byggmästaren Willum Cornelissen, fick ta över och färdigställa slottet. Båda var av holländsk börd och ligger begravda i S:t Nikolai kyrka Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. År 1609 började gården att byggas om till slott och nio angränsande tomter köptes in.

Stod klart 1619

Slottet, som består av fyra längor kring en borggård, stod färdigt år 1619. Den södra längan byggdes troligen först och här fanns bland annat de kungligas bostad. Halmstad slott byggdes som ett lustslott för nöje och avkoppling, men var även ett ställe för kungen att övernatta vid sina inspektionsresor. Det liknar mer dåtidens danska lantslott än de stora kungliga praktfulla slottsanläggningarna.

Halmstad slotts högst torn

Kung Kristian IV – en stor byggherre

Kung Kristian IV var en stor byggherre och lät anlägga flera städer, slott och befästningar. Det var han som gav order att bygga Halmstad slott. I dansk arkitekturhistoria har Kung Kristian IV gett namn åt en byggnadsstil som kallas Kristian IV-renässans och det är i denna byggnadstradition som Halmstads slott hör hemma. På Halmstad slott kan du se den speciella stilen i de smala höga tornet med sin huv. På region Hallands webbplats kan du läsa om fler av Krristian IV besfästningar. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kristian IV eller Christian IV kallas den dåtida kungen på svenska och på danska Christian 4. Hans monogram, C4, vittnar även om att det var så han själv stavade sitt namn.

Skulptur vid Rådhuset på Kungamötet

Edvin Öhrströms skulptur Kungamötet vid Halmstads rådhus

Kungamötet

Den 20 januari år 1619 skulle svenskarna göra den sista betalningen av Älvsborgs andra lösen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Överlämnandet ska ha skett på Halmstad slott. En dryg månad senare, 25 februari – 3 mars, möttes den svenska kungen Gustav II Adolf och den danske Kristian IV på slottet och diskuterade samarbete och hade överläggningar. De ska ha roat sig kungligt med stora festligheter och åt, drack och dansade under en veckas tid.

Goda vänner och fiender?

På den tiden kunde en kunglig taffel omfatta fyra omgångar med tjugo maträtter i varje omgång, samt 35 skålar som samtidigt skulle tömmas i botten. Det sägs att de båda kungarna tyckte om varandra även om de var fiender gällande territorium. ”Det enda felet med Kristian IV är att han är min granne”. Det dröjde dock inte länge förrän man krigade igen. Kungamötet finns skildrat i en staty vid Rådhuset på Stora torg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Halmstad.

Audioguide om kungamötet

Lyssna på vår audioguide och lär dig mer om kungamötet på halmstad slott.

Andra kungligheter på besök

Även andra kungligheter har besökt Halmstad slott. Drottning Kristina övernattade här år 1654 när hon abdikerat från den svenska tronen och var på väg mot Rom. Karl XI höll riksdag 1678. Han bodde här också under en vecka med sin fru Ulrika Eleonora den äldre efter att de gift sig vid Skottorp slott Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 1680. Även Karl XII, Gustav III och Gustav VI Adolf har besökt slottet. Kung Karl XVI Gustav och Drottning Silvia har besökt slottet flera gånger och övernattat en gång.

Vy över Halmstad slott och Nissan

Slottet blev svenskt

Kung Kristian IV fick inte glädjas åt slottet så länge. I augusti 1645 blev slottet svenskt. Svenskarna byggde vidare på slottet. År 1658 fanns en inre befästning klar för skydd av slottet och fasaden hade fått betydligt mindre fönster.

Sedan 1945 används slottet som bostad åt landshövdingen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Halland och är kungligheters bostad vid besök i Halmstad. Den första svenska landshövdingen som bodde på slottet var Bengt Christoffersson Lilliehöök.

Restaureringar och väggmålningar

Halmstad slott har genomgått flera restaureringar. Under 1700-talet byggdes bostadsdelen om och de södra och norra längorna fick de brutna taket täckt av skiffer som de har i dag. Samtidigt gjordes den fallfärdiga slottskyrkan om till sädesmagasin. I slutet av 1880-talet byggdes en våning till på den östra längan. Man bytte även fönster för att återge slottet sin ursprungliga karaktär. År 1917 satte man in centralvärme.

Ett möblerat rum inne på Halmstad slott

Slottet har haft flera olika färger. Under 1770-talet målades det om till gult. År 1968 målades slottet om i en laxrosa färg som skulle påminna om den ursprungliga. Vid nästa ommålning i slutet av 90-talet målade man slottet i dagens färg efter att pigment från originalfärgen hittats.

År 2000 beslutade Statens fastighetsverk att restaurera salongen då det visade sig att väggmålningarna fanns kvar under tapeterna som sattes upp på 1960-talet. De starkt oljemålade väggarna höll färgen bra när tapeterna togs bort. Samtidigt som väggarna restaurerades gjordes en renovering och komplettering av den lösa inredningen. Våren 2001 var restaureringen klar.

Gudinna målad av Halmstadgruppen

Gudinna målad av Stellan Mörner och Esaias Thorén

Konst på slottet

1920–1935 blev Halmstad slott en del av konsthistorien. Landshövdingen Axel Mörners son Stellan Mörner var medlem i den surrealistiska konstnärsgruppen Halmstadgruppen. Stellan Mörner och Esaias Thorén fick i uppdrag att dekorera den stora salongen med tio 1700-talsinspirerade väggmålningar föreställande gudinnor. Gudinnorna symboliserar de romerska dygderna: hoppet, lyckan, troheten, kyskheten, måttligheten, kärleken, rättvisan, styrkan, sanningen och klokheten.

Under 1960-talet tapetserades målningarna över när man ville göra salongen mer gustaviansk. En del runt en dörr togs fram igen på 1970-talet. De resterande blev synliga igen först vid en restaurering 2001.

Halmstad slott förvaltas i dag av Statens fastighetsverk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och blev byggnadsminne Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. år 1935.

Norre port, en del av Halmstads fästning, finns kvar än i dag

En del av Halmstads fästning

Förr fanns en fästning runt hela Halmstads stadskärna. Från Halmstad slott i söder till Norre Katts park i norr. Än i dag kan du se flera lämningar från den historiska muren. Fästningen började byggas 1598, något år innan Halmstad slott byggdes. Titta in på vår sida om HAlmstads fästning för att se hur den sträckte sig runt nuvarande citykärnan.

Mer kultur och historia

Guldkorn

Mer av Halmstad