Deutsch
Dansk
English

Halmstads vävhistoria

Väv är konst. Konstigare än så är det inte. Du behöver inte hålla dig enbart på mattan för väv finns överallt omkring dig. På bordet. På golvet. På väggarna. I taket. På möblerna. I dina kläder. I sänglinnet. Som konstverk. Kolla in här!

Väv på Halmstad Tourist center skapad av Winnie Poulsen

Väv på Halmstad Tourist center skapad av Winnie Poulsen

Väven som kom ut ur garderoben

Det händer ofta spännande grejer när du ska flytta. Helt plötsligt dyker det upp saker som du antingen hade glömt eller kanske inte ens hade en aning om att det fanns. Så är det med den vävda mattan som plötsligt dök upp i garderoben. Vad gjorde den där? Och varför låg den gömd?

Destination Halmstad lämnade Fattighuset i Halmstad för att flytta till Halmstads Teater. Det låter ju som en schysst klassresa. Men grejen är att Halmstads Teater är en av destinationbolagets avdelningar så nu kunde alla äntligen samlas under samma tak. I samband med flytten skulle det röjas och flyttas runt på teatern. Och det var då den här magiska mattan dök upp från ingenstans.

Historien om den vävda mattan

Det är ingen flygande matta. Men historien bakom är ändå tillräckligt högtflygande. Här kommer storyn. 1986 hölls världens första stora vävmässa på Halmstads Teater. Prins Bertil hade vänligheten och äran att inviga den. Turistbyrån i Halmstad gjorde ett jättejobb för att lösa allting kring mässan, som exempelvis boende, logistik och lokaler. Som tack fick turistbyrån denna fantastiska väggmatta i gåva.

Genom åren har turistbyrån i Halmstad flyttat runt på olika platser, men när det nu blev mer permanent – ja, det är då du tar en extra titt på vad som kan finnas i skåp, lådor och garderober. Och voilá, vilket litet mästerverk vi hittade.

Den danska konstnärinnan Winnie Poulsen som vävt gåvomattan var en av föreläsarna på VÄV2022 på Halmstad Arena. Visst är det häftigt när cirkeln sluts! Vävmässan som är världens största handvävmässa besöktes av cirka 7 500 personer.

Om väven
Den dekorativa väven som är skapad av Winnie Poulsen bjuder på en aning om gula fält, platt mark, mörkt hav och korsvirkesgårdar. Hon använder gärna ull i varpen vilket ger en grövre vävnad med mer struktur. Just denna väv är en så kallad väggmatta. Den är en prydnad som samtidigt skapar värme. Winnie Poulsen deltog på vävmässan på Halmstad Arena i september 2022.

Barbro Nilsson och Sven X:et Erixsons, ”Hamnen i Lissabon” på Halmstads Teater

Barbro Nilsson och Sven X:et Erixsons, ”Hamnen i Lissabon” på Halmstads Teater

Vackra vävar och väv­historia i Halmstad

Visste du att det finns en speciell och mycket vacker vävstil i södra Halland? Tekniken heter opphämta. Det var en inredningstextil som användes i högloftsstugor under 1750–1850. Lite kuriosa är att japanskan Karen Sato studerade vävning i Sverige och gjorde praktik hos Kultur i Halland – Slöjd. Hennes specialarbete och gesällarbete visades på VÄV2022 i Halmstad.

Hamnen i Lissabon på Halmstads Teater

Ska du gå på en föreställning på Halmstads Teater? Vilken tur för dig! Du kan nämligen passa på att också njuta av den fantastiska gobelängen som hänger på vägen upp för den vackra marmortrappan till den övre foajén.

När du väl är uppe i teaterns övre foajé går du utmed trappräcket och kan nu se hela den fantastiska vävnaden som var ett samarbete mellan textilkonstnären Barbro Nilsson, som var knuten till Märta Måås-Fjetterströms ateljé i Båstad, och Sven ”Xet” Erixson. Gobelängen var en gåva från staden Halmstad i samband med invigningen av Halmstads Teater 1954.

Mer om konstnärerna bakom väven

När konstnärer möter konstnärer uppstår riktig konst.
Gobelängen ”Hamnen i Lissabon” vävdes 1946 efter en skiss av konstnären Sven ”Xet” Erixson. Motivet är hämtat från en av X:ets många resor. Men vad många kanske inte vet är att Sven också tillbringade mycket tid i Söndrum här i Halmstad där han inspirerades av både naturen kring stenbrottet och den surrealistiska Halmstadgruppen.

Ur Svenska Dagbladets recension 1946:
”Här finns X:ets blossande granna färg med Barbro Nilssons säkra smak och utsökta tekniska skicklighet transponerad i tapisseriets ädla material. ’Hamnen i Lissabon’ visar – och det är inte första gången – att vi kan väva goda inhemska gobelänger.”

Det unika samarbetet mellan de olika konstnärerna sågs som ett led i förnyelsen av konsthantverket. Redan som elev vid Tekniska skolan skissade Barbro Nilsson mönster till mattor. Hon var oerhört skicklig på gobelängteknik. Vilket gobelängen Hamnen i Lissabon verkligen visar. Barbro verkade som konstnärlig ledare från 1942 till 1970 på Märta Måås-Fjetterströms berömda verkstad i Båstad.


Kvinna tittar fram bakom en väv på vävmässan 2022 i Halmstad

Vävutställningar i Halmstad

Vävmässan 1986 och 2022

– Världens första och största handvävarmässa hölls i Halmstad

Den 22–24 september 2022 genomfördes världens största handvävmässa VÄV2022 på Halmstad Arena. Men vi kan avslöja att det faktiskt var andra gången som mässan var i Halmstad. Premiären hölls på Halmstads Teater år 1986 och självaste Hertigen av Halland, Prins Bertil, invigningstalade.

Mer om Vävmässan 1986 och 2022

Vävmässan i Halmstad 2022

Varför Halmstad?

Hur kom det sig då att grundarna till tidningen VÄVmagasinet och till Vävmässan, Uno och Lillemor Johansson, från vävmetropolen Glimåkra valde just Halmstad till sin första mässa?

– Tja, vi kan väl säga att valet gick liksom som på räls. Uno reste mycket med tåg i sitt arbete och på den tiden gav SJ ut ett eget magasin. När Uno bläddrade i det föll ögonen på en annons från Turistbyrån i Halmstad, längst ner stod turistbyråchefens Ellinor Nilssons telefonnummer. Han ringde upp, berättade om deras idé och hon blev eld och lågor. De bestämde träff och Ellinor visade upp sitt Halmstad för paret Johansson och hjälpte sedan till att arrangera utflykter för mässbesökarna.

– Vi blev sålda på Halmstad, vilken mysig stad. Och vi visste att vi hade många prenumeranter på Vävmagasinet i området. Dessutom hade Sveriges Vävlärare sitt årsmöte på Hotell Mårtensson samtidigt som mässan. Ett lyckligt sammanträffande, säger Uno med glimten i ögat.

Uno Johansson, Lillemor Johansson och Ingegärd Oscarsson på Vävmässan 2022 i Halmstad

Uno Johansson, Lillemor Johansson och Ingegärd Oscarsson på Vävmässan 2022 på Halmstad Arena

Sverige – ett föregångsland när det gäller vävning

Första mässan, VÄV86, blev en succé! Det kom mellan 3 500–4 000 besökare dessa tre dagar. Mässan som hölls 2022 lockade ungefär 7 200 personer och blev också en succé. Antalet internationella besökare har ökat med åren.

– Ni ska veta att Sverige har varit, och är, ett föregångsland när det gäller vävning. Det finns en lång tradition och människor från hela världen söker sig hit för att lära sig hantverket berättar Lillemor.

Gick invigningen av första Vävmässan i Halmstad också som på räls?
– Nja, skrattar Uno, visst finns det några små roliga anekdoter. Det där med betoning av ord kan ju ha sina sidor. När Prins Bertil läste upp sitt invigningstal så uttalade han vävtekniker – alltså tekniker för att väva – som vävtekniker, som när du exempelvis pratar om en flygplanstekniker. Då ryckte det allt lite i mungiporna.

Hur var det att besöka mässan när den nu är på återbesök i Halmstad?
– Det är jättekul att se att den lever fortfarande och att det kommer så mycket nytt. Den överträffar förväntningarna och vi blev oerhört glada över att se köerna in till mässan säger Lillemor.

Numera är det Svenska Vävrådet, som Uno och Lillemor också var med och initierade, som arrangerar vävmässan vart tredje år. Den turnerar runt i Sverige, och vem vet – det kanske blir tredje gången gillt för Halmstad så småningom.

En av utställningshallarna på Vävmässan i Halmstad 2022

En av utställningshallarna under VÄV 2022

Christina Hallberg 1986 och 2022

I samband med VÄV2022 träffade vi även på Christina

Christina Hallberg deltog på första vävmässan i Halmstad 1986. Hon kunde berätta hur hon som blott 24-åring fick visa hur det går till att väva flossa. Men inte nog med det, hon var även en av dem som fick mannekänga i vävda klädmodeller som hon och flera andra varit med om att sy upp.

Men Christinas premiär som mannekäng hade kunnat sluta i ren förskräckelse. När hon kliver ut på scenen halkar hon till och gör en piruett som tangerar break dance, men lyckas hitta balansen igen. Döm om hennes förvåning när publiken trodde att det ingick i programmet och glatt applåderade åt hennes insats. Prins Bertil och hans Lilian var ett par av dem som fick se Christinas specialinsats på catwalken.

Den här gången jobbade Christina också på vävmässan, fast nu stod hon i informationsdisken för att hjälpa alla besökare till rätta. Men hon hann med att ta sig en tur på mässområdet, och blev riktigt starstrucked när hon träffade på storstjärnor på vävområdet som Winnie Poulsen och Kerstin Lovallius.

Tänk – varje evenemang bär på sina historier.

Föreläsning under Vävmässan 2022 i Halmstad

Föreläsning under Vävmässan 2022

Väv från Vävsalongen på Halmstads Konsthall 2021

Vävsalongen på Halmstads Konsthall 2021

Vävsalong

Digital, Halmstads Konsthall
På Halmstad Konsthall har det genomförts en spännande och innovativ utställning på tema väv. Det är otroligt vilka konstverk som kan skapas med denna teknik. Glädjande nog kan du ta del av utställningens verk även i efterhand.

Vattenkraftverket på Slottsmöllan i Halmstad

Vattenkraftverket på Slottsmöllan

Vävfabrikerna – Oskarström och Slottsmöllan

Slottsmöllan – från mjöl till textil

Det finns en rik vävhistoria i Halmstad. Även inom industrin. Vid det vackra industriområdet Slottsmöllan som ligger alldeles intill Nissan fanns en gång i tiden en textilindustri. Den grundades på 1800-talet och ingick i koncernen Wallbergs fabriks AB.

Här vävdes i både ylle och trikå, och så småningom industrifilt till pappersindustrin. Idag är det slut med vävningen och Slottsmöllan har istället blivit ett aktivitetscenter. Industribyggnaderna är fyllda med spännande verksamheter som olika företag, aktivitetscenter och inte minst en internationell konsthall.

Vet du varför området heter Slottsmöllan? Jo, det är helt enkelt så att det redan 1615 fanns en kvarn, en mölla här. Denna kvarn malde mjöl till Halmstad slott som stod klart 1619. Slott plus mölla blir helt logiskt Slottsmöllan.

Skandinaviska Jute spinneri och väfveri aktiebolaget i Oskarström i Halmstad

Skandinaviska Jute spinneri och väfveri aktiebolaget i Oskarström 1935. Foto: Arne Sandströms vykortshistoria

I Oskarström vävdes svensk textilhistoria

Visste du att Oskarström varit ”världsberömt” för sitt vävda linne? Allt började med Skandinaviska Jutefabriken som startade 1890 och vävde jute till jutesäckar. Men det var lite väl nischat så verksamheten breddades till att omfatta textiltapeter i jute och lin, golvfilt och glasfiberväv. Otroligt vad det går att väva egentligen – både uppåt väggarna och till bord och golv.

Linneväveriet fick namnet Oskarströms Linnefabrik. Det vävdes både blekta och oblekta linnevävnader. Om du har tur kanske du kan komma över något av deras fantastiska produkter på en auktion. Kvalitén var makalöst bra. 2011 tog textilsagan i slut. Då lades fabriken ner. Men minnets vävar finns kvar.

Tre tips till dig som är på besök i Oskarström och gillar konst och historia

  1. Ta gärna en promenad i det historiska området Jutan, studera dåtidens arkitektur och ta in atmosfären.
  2. Besök biblioteket som ligger på Köpmansgatan. Där kan du beundra en enorm muralmålning utförd av mural- och textilkonstnären Julia Rio. Färgvalet för målningen är inspirerat av textilfabriken.
  3. Besök Vrenninge Gravfält. Det härstammar från järnåldern och användes i 400 år. Det är som ett showroom för den tidens samtliga gravtyper.

Mer kultur och historia

Guldkorn

Mer av Halmstad