Deutsch
Dansk

Historiska platser innanför murarna

I Halmstad city finns flera historiska platser och byggnader från ett tidigt Halmstad. Samhället flyttade i början av 1300-talet från Övraby till den platsen som vi i dag känner som Halmstad.

Klicka på ikonen i kartans övre högra hörn för att öppna i Google maps. För att visa och dölja olika lager, samt för att se alla besöksmål klicka på ikonen i kartans övre vänstra hörn.

Uppfört innan och kring branden 1619

Halmstad slott

Kristian IV av Danmark lät i början av 1600-talet bygga Halmstad slott. Slottet har flera gånger förändrats, renoverats och målats om, men har behållit sin karaktär på exteriören. Borggården och en utställning är öppen för allmänheten. Årligen arrangeras även guidningar inne på slottet. Se nedan vilka evenemang som är planerade på Halmstad slott. I dag används Halmstad slott även som residens för den halländska landshövdingen.

 • Fri entré
  Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Utställningen Halmstads nöjesliv
  • 15 juni 2024, 11.00–16.00
  • 18 juni 2024, 16.00–19.00
  Halmstad Slott
  Repris av förra sommarens jubileumsutställning. En berättelse om var Halmstadborna roat sig med genom åren. Utställning...
 • Fri entré
  Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Kultur på Slottets öppettider
  15 juni – 31 augusti 2024
  Halmstad Slott
  Välkommen att besöka Kultur på Slottet och aktuell utställningen.Öppettider 7 maj - 18 juniTisdag 16.00-19.00Lördag 11....
 • Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Visning av Halmstad slott
  16 juni – 21 augusti 2024
  Halmstad Slott
  Halmstad slott är inget museum utan en levande arbetsplats. Några tillfällen per år öppnas dörrarna upp och ni är välko...
 • Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Onsdagsslöjd
  • 19 juni 2024, 16.00–19.00
  • 26 juni 2024, 16.00–19.00
  Halmstad Slott
  Kom och slöjda tillsammans! Ta med något eget för att tälja, brodera, sticka eller annat. Om vädret tillåter sitter vi ...
Halmstad slott och Nissan

Halmstad slott vid Nissan

S:t Nikolai kyrka

Kyrkan är uppkallad efter sjöfararnas skyddshelgon och uppförd på 1400-talet. S:t Nikolai kyrka Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en av de få byggnader som överlevde den stora stadsbranden 1619, dock förstördes tornet och taket på kyrkan. På platsen tror man att det funnits en kyrka ända sedan början av 1330-talet. Kyrkan omnämndes redan under 1430-talet i ett avlatsbrev från påven.

S:t Nikolai kyrka har restaurerats och byggts om flera gånger under århundradena och vid den senaste restaureringen 1938–1941 fick kyrkan sitt nuvarande utseende. Missa inte predikstolen från 1600-talet, dopfunten från 1400-talet, de gamla gravhällarna från 1300-talet eller klocktornet med sin trappa från 1400-talet. I kyrkan arrangeras ofta konserter, speciellt vid högtider. Se aktuella evenemang nedan.

 • Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Fyrverkerimusikfestival 2024
  21 – 24 augusti 2024
  Norre katts park
  Den traditionella FYRVERKERIMUSIKFESTIVALEN i Halmstad framförs i år för 45.e året i rad. Som vanligt med storslagen av...
 • Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Halland Opera & Vocal Festival 2024
  30 augusti – 1 september 2024
  Halmstad
  I tio år har Halland Opera & Vocal Festival presenterat opera och vokalmusik i Halmstad och Laholm. Kom och fira jubile...
Inne i S:t Nikolai kyrka

Inne i S:t Nikolai kyrka

Twistens gård

Detta hus är mycket omdiskuterat. Det finns de som vill förknippa huset med klostret som fanns på Lilla torg från 1400-talet. Troligen är valven under huset medeltida. I skrifter nämns att ett av husen i Twistens gård klarade stadsbranden 1619. Huset kallas Norre Kavaljeren i folkmun efter den restaurang som låg här fram till millennieskiftet. Huset har också varit rådhuskällare, läroverk och systembolag.

Kirsten Munks hus

Detta hus med sin unika grönlaserade tegelfasad har, trots sitt namn, inget att göra med danske kung Kristian IV:s gemål Kirsten Munk. Huset är daterat till 1620, ett år efter branden i Halmstad och teglet tros vara importerat från Holland. Husets källare har kryssvalv av tegel och kan vara äldre än huset i sig.

Grönaktig tegelvägg

Teglet på Kirsten Munks hus

Delar från Halmstads fästning

Se hur Halmstads fästnings mur sträckte sig runt dåtida Halmstad.

Norre Port

Halmstads fästning stod färdigt 1601 och Norre Port är en av de få delar som fortfarande står kvar. Porten räddades från rivning under senare delen av 1800-talet och fram till 1960 gick rikstvåan, gamla E6:an, på Storgatan och genom Norre Port. Den övre fastigheten har tidigare varit museum och galleri.

Kasematterna

Halmstads fästnings bastioner hade alla en kasematt, ett inbyggt kanonrum för att försvara vallgraven utanför. Du kan se de gamla kasematterna längs med Karl XI:s väg. Vid Klammerdammsgatan finns en öppen kasematt och vid Kyrkogatan finns en som du kan se utifrån.

Västre Katt

En katt var ett högt jordverk för långskjutande artilleri och Halmstads fästning hade både en nordlig och en västlig katt. Inuti Västre Katt finns fyra långa tunnvalv som använts som lagerutrymmen av Krönleins bryggeri Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. sedan 1849, då de köpte marken.

Hus från 1700- och 1800-talet

Brooktorpsgården

På Kyrkogatan 12 ligger ett av Halmstads äldsta hus, vilket troligen är uppfört under tidigt 1700-tal. Namnet kommer från Halmstads äldre namn Brooktorp. Gården har ändrats och renoverats ett flertal gånger och inredningen kom till vid en renovering på 1900-talets mitt. I dag finns cafe Brooktorpsgården Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i huset.

Gamla Apoteket

På Storgatan 23 ligger ett otroligt vackert korsvirkeshus, ofta kallat Gamla Apoteket. Huset är byggt på 1700-talet och var 1829–1905 ett apotek innan Kemikalieaffären Kronan flyttade in och sålde väldoftande tvålar och krämer här.

Tre Hjärtan

I detta hus, beläget på Stora torg intil Rådhuset, låg Halmstads första länshospital från 1784. Hospitalet drevs fram till 1835. Året efter köptes byggnaden av Anders Julius Appeltofft som använde det som ett öllager och krog. I dag finns restaurangen Wärdshuset Tre Hjärtan i byggnaden.

Hotell Mårtenson

Byggnaden uppfördes vid mitten av 1800-talet och har varit hotell sedan dess. Helga Löwander, som spelas av Suzanne Reuter i TV-Serien "Vår tid är nu", kallas i serien för "Tanten på taket". Karaktären bygger på en verklig person. Hennes namn var Greta Gruber, änka till mannen som en gång i tiden startat Hotell Mårtenson Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Storgatan intill Norre port. Han gick bort 1969 och hade skrivit in i sitt testamente att Greta skulle få bo kvar i sin våning högst upp så länge hon levde och att hon skulle ha fri tillgång till mat.

Fattighuset och brandstationen

Halmstads gamla fattighus ligger vägg i vägg med den gamla brandstationen. Fattighuset uppfördes i två etapper 1857 och 1879 med tegel från Slottsmöllan. Brandstationen, med sitt vackra torn, byggdes 1901 och var i bruk fram till 1968. Idag finns restaurangen The Bulls Pub Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i gamla brandstationen. Du hittar byggnaderna vid korsningen Bankgatan/Köpmansgatan.

Rotundan

Folkkära Rotundan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. byggdes 1865 och användes som en serveringspaviljong till den restaurang som tidigare låg uppe på Norre Katt, intill Norre Port. Runt Rotundan kan man fortfarande urskilja den gamla vallgrav som fram till 1735 omgav Halmstads fästning. Nu är Rotundan öppen sommartid med café och konserter. Planerade konserter visas nedan.

Mer kultur och historia

Guldkorn

Mer av Halmstad