Deutsch
Dansk

Walter Bengtsson

Gillar du konst har du kommit till rätt plats i världen. Halmstad har otroligt och oväntat mycket att erbjuda. Varför inte titta in på Hallands Konstmuseum. Eller Mjellby Konstmuseum där den världsberömda Halmstadgruppen spelar huvudrollen. Sedan kan vi också ståta med en mängd gallerier i hela kommunen. Men nu är det den enastående Halmstadkonstnär Walter Bengtsson som är huvudpersonen.

Det är nästan helt otroligt att en sådan stor konstnär har vuxit upp och verkat i Halmstad. Walter Bengtsson (1927–1998) var något alldeles unikt inom konstnärsvärlden. Hans förmåga att kombinera olika material och tänja på gränserna skapade konst som än idag ligger i framkant. Nej, det räcker inte med framkant. Han är i överkant. Det är ”för mycket av allt” i hans konst – och det är det som gör den så speciell och fantastisk.

OBS Mjellby Konstmuseum är just nu stängt för renovering och öppnar igen den 7 september 2024.

Verket Don Quijote av Walter Bengtsson i Halmstad

Verket Don Quijote av Walter Bengtsson

Walter Bengtssons konstverk i centrala Halmstad

Walters konstverk hittar du både här och där i centrala Halmstad. Om du står vid ingången till butiken Sportringen, i korsningen mellan Köpmansgatan och Hantverksgatan, och lyfter blicken hittar du exempelvis Hertig Knut på sin springare (se toppbilden). Ovanför Pinchos entré hälsar Don Quijote dig välkommen.

Konditori Regnbågen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du njuta av både bakelser och en trärelief med konditoritema. I Länsförsäkringar Hallands lokaler på Strandgatan 10 finns ett överdåd av Walter Bengtssons verk. Det är som att kliva in i en magisk och fantastisk ”konstlad” värld.

Vid Slottsbron hittar du fontänskulpturen Laxen går upp. I gamla huvudentrén till Halmstads lasarett finns skulpturserien Läkekonstens historia. I en publikgång vid A-hallen på Halmstad Arena kan du se Sagan om lyckoslanten som, på grund av en ombyggnad i Swedbanks lokaler, donnerats till Halmstads kommun från banken. Till verket finns en berättelse nedskriven. Vår käre Walter finns dessutom representerad över hela Sverige.

På halmstad.se kan du läsa om flera av Walter Bengtssons verk. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Verket "Laxen går upp" av Walter Bengtsson i Halmstad

Verket "Laxen går upp" av Walter Bengtsson

Stiftelsen Walter Bengtsson i Ateljé Bastaskär

Walter älskade sitt Halmstad, men framför allt älskade han sin ateljé i den gamla stenhuggarsmedjan ute vid stranden i Grötvik. ”Härifrån flyttar jag aldrig” deklarerade han. Så blev det. Walter arbetade i Ateljé Bastaskär i nästan 40 år.

I Ateljé Bastaskär Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har Stiftelsen Walter Bengtsson Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som bildades av Walter Bengtsson och hans hustru Ullabritt 1998, samlat ett hundratal skulpturer, målningar och skisser. Kontakta stiftelsen om ni är en grupp som är intresserad av att ta del av konsten, kontaktuppgifter finns på Ateljé Bastaskärs webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Ateljé Bastaskär i Halmstad

Inne på Ateljé Bastaskär. Foto: Ateljé Bastaskär

Kort om Walter Bengtssons konstnärsliv

Skulptören, målaren och grafikern Walter Bengtsson (1927–1998) utbildades vid Valands konstskola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Göteborg 1954–1958. Året därpå fortsatte han sina konststudier vid Academia de Brera Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Milano under ledning av Marino Marini. 1971 invaldes Walter Bengtsson som ledamot i Svenska konstakademien. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Walter Bengsson

Walter Bengsson. Foto: Ateljé Bastaskär

Mer konst

Guldkorn

Mer av Halmstad