Deutsch
Dansk

Konstens stad Halmstad

Halmstad bär på en rik konsthistoria. Kustmiljön och det speciella halländska ljuset har inspirerat och lockat åtskilliga konstnärer till staden genom åren.

Det är här Halmstadgruppen växer fram under tidiga delen av 1900-talet och kommer att erövra konstscenen både nationellt och internationellt. Halmstad blev också en samlingspunkt för en mängd konstnärer och konstnärsgrupperingar. Under mitten av 1900-talet verkade Sven X:et Erixson, Vilhelm Bjerke-Petersen, Elsa Thoresen och Olle Baertling här, för att nämna några. I dag är Halmstad fortfarande en plats där många konstnärer lever och verkar.

Offentlig konst på stan

Halmstad har även en lång tradition av konst i den offentliga miljön. Carl Milles berömda skulpturgrupp ’Europa och Tjuren’ landade på Stora torg redan 1926. Knappt ett halvt decennium senare kan Halmstad stoltsera med en monumental skulptur av Picasso, ’Kvinnohuvud’. I dag finns ett hundratal offentliga konstverk. Många av dessa kan du uppleva i centrum med hjälp av konstkartor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Regelbundet arrangeras det också guidade konstvandringar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med olika teman.

Halmstad Arena kan du också uppleva offentlig konst – i allt ifrån stora väggmålningar och mosaiker till mindre skulpturer och målningar. Utanför arenan finns Halmstadväggen – en öppen konstvägg där alla är välkomna att skapa och uttrycka sig.

Konstmuséer och konsthall

I konststaden Halmstad finns Sveriges enda museum med inriktning mot surrealismen – Mjellby Konstmuseum. Det är också Halmstadgruppens museum. Museet lyfter också ofta upp konstnärskap som fallit i glömska. Dessa utställningar blir ofta omskrivna både i Sverige och utanför landets gränser. OBS Mjellby Konstmuseum är just nu stängt för renovering och öppnar igen den 7 september 2024.

I Halmstad ligger även Hallands Konstmuseum med rika samlingar av den halländska konsten och utställningar av regional, nationell och internationell karaktär. Efter en längre tids renovering öppnade museet igen under hösten 2019. Med de nya utställningslokalerna öppnas fantastiska möjligheter för att visa än fler utställningar. Passa på att ta en paus på Brunchbaren Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med utsikt över Nissan

I Halmstads Stadsbibliotek Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ligger Halmstads konsthall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., en liten arena som tar pulsen på samtidskonsten – både det som görs i Halmstad samt i övriga Sverige.

Fler platser för konst

I Halmstad finns flera konstnärsdrivna platser för konst, bland annat Harp Art Lab Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som är ett ljudkonst-laboratorium beläget i en gammal kvarn samt Galleri 70 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som är en samlingsplats för många konstnärer i staden. På Slottsmöllan visar The Photogallery Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. nationell och internationell fotokonst. Tres Hombres Art Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. låter ett helt hotell i Tylösand få utgöra platsen för sitt galleri.

Välkommen att upptäcka Halmstads konstnärliga sida!

Mer konst

Guldkorn

Mer av Halmstad