Deutsch
Dansk

Fira midsommar i Halmstad

I Halmstad finns möjligheter för ett härligt midsommarfirande som passar alla smaker. På med blomsterkransen, fram med jordgubbstårtan och dansa några varv runt midsommarstången.

Jordgubbar och nypotatis kan du köpa via flera av våra gårdsbutiker. Eller plocka själv på någon av platserna som erbjuder självplock. När du har dansat kring midsommarstången och ätit sill, potatis och jordgubbar rekommenderar vi dig att bege dig ner till en av Halmstads alla stränder. Njut av grillat, solnedgången och ett kvällsdopp i havet.

Barn med blomsterkrans i håret

Foto: Tage Persson Mostphotos

Traditionellt midsommarfirande

Friluftsmuseet Hallandsgården på Galgberget, med utsikt över Halmstad, arrangeras varje år ett traditionsenligt midsommarfirande. Folkdansens vänner i Halmstad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. bjuder upp till dans kring midsommarstången till tonerna av Halmstad spelmanslag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Alla som vill är välkomna att delta.

På midsommardagen bjuder vanligen S:t Olofs kapell in till gudstjänst och därefter blir det traditionsenligt midsommarfirande med midsommarstång och dans med Folkdansens vänner i Halmstad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Tider för midsommarfirande

Aktuella tider för midsommarfirande hittar du nedan och i vår evenemangskalender, där aktörerna själva lägger in dem. Evenemangen hämtas från vår evenemangskalender. Endast evenemang som är den 20–24 juni 2024 inom temat midsommar visas.

 • Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Konserten Elvis Gospel Songs med Mikael Järlestrand
  20 juni 2024 kl. 20.00
  Gullbrannagården
  Varmt välkommen att inleda midsommar med att gå på konserten Elvis Gospel Songs med Mikael Järlestrand, musiker med Ola...
 • Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Midsommarmarknad med chokladhjul, fiskdamm, gräddbollskatapult, popcorn mm.
  21 juni 2024, 14.00–16.00
  Gullbrannagården
  Välkommen på midsommarmarknad med chokladhjul, fiskdamm, gräddbollskatapult, po...
 • Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Midsommarfirande på Bergsgård
  21 juni 2024, 14.30–16.00
  Söndrums hembygdsgård
  Vi firar en traditionell midsommar med dans kring midsommarstången till levande musik. Tombolalotteri. Fiskdamm. Server...
 • Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Midsommarchill
  21 – 22 juni 2024
  Hotel Tylösand
  På midsommarafton och midsommardagen öppnar vi upp Solgården för midsommarchill, där vi bjuder på livemusik med bandet ...
 • Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Midsommarchill med Teddy and The Bear
  • 21 juni 2024 kl. 15.00
  • 22 juni 2024 kl. 15.00
  Hotel Tylösand
  I år blir det After Beach varje dag – som alltid med fri entré. När det inte är konsert eller annat evenemang kör vi sk...
 • Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Dans kring midsommarstången
  21 juni 2024 kl. 16.00
  Gullbrannagården
  Kom och dansa kring midsommarstången med oss med ett glatt gäng från Ingarp!
 • Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Leif's midsommarfest
  21 juni 2024 kl. 22.00
  Hotel Tylösand
  Fira midsommarhelgen på dansgolvet! På midsommarafton kickar vi traditionsenligt igång sommaren med en stor midsommarfe...
 • Fri entré
  Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Midsommardagsfirande
  22 juni 2024, 11.00–14.00
  S:t Olofs kapell
  Midsommargudstjänst kl.11.00Dansuppvisning av Snöstorps Folkdanslag kl.12.00Dans kring midsommarstången leds av Thomas ...
 • Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Gullbrannaloppet för alla åldrar. Springa, jogga eller gå.
  22 juni 2024 kl. 16.00
  Gullbrannagården
  Under midsommardagen kommer det traditionella Gullbrannaloppet gå av stapeln. S...

Det svenska midsommarfirandets historia

Midsommarfirandet var ursprungligen en kyrkohögtid, ägnad Johannes Döparen, vars kalenderdag infaller den 24 juni. Sedan 1952 firas midsommarafton alltid en fredag för att bättre passa in i arbetsveckan. Det sägs att midsommar eller sommarsolståndet firades även under förkristlig tid i Sverige, men inga säkra källor finns.

Midsommarstång

Midsommarstången, även kallad majtång, är midsommarens främsta kännetecken. Ordet maj kommer inte från månaden maj utan från ordet maja som betyder ”smycka”. Midsommarstången kom troligen till Sverige från Tyskland under medeltiden. Till en början kunde majstänger se väldigt olika ut. Från 1800-talt började de få mer lika utseende över hela Sverige, men det finns fortfarande en del variationer.

Under början av 1900-talet började man dansa runt midsommarstången, så som ”Små grodorna”. Då började man även leka lekar i samband med firandet.

Mystik under midsommarnatten

Midsommarnatten ansågs förr vara full av mystik, precis som julnatten. Övernaturliga väsen ansågs också vara extra aktiva denna natt. Växter hade magiska krafter. Därför var midsommar natten extra bra för att samla in läkande växter, men även för att spå framtiden. Ett sätt att sia om framtiden som fortfarande lever kvar är att lägga sju eller nio sorters blommor under huvudkudden på midsommarnatten. I drömmen får du då se vem du ska leva sitt liv med. Det finns olika ”regler” för hur blommorna ska samlas in. Bland annat sägs det att den som plocka blommorna ska göra det under tystnad och att du ska hoppa över en gärdsgårdar, en slags staket, mellan varje blomma du plockar.

Dans runt midsommarstång

Foto: Jagen51 Mostphotos

Midsommarmaten

I Sverige bjuds det vid nästan alla högtider på ägg och inlagd sill, så även under midsommar. Till midsommar är även nypotatis kokt med dill ett måste och så klart jordgubbar och gräddglass. Till maten bjuds du säkert även på en nubbe eller snaps om du firar hemma hos en svensk familj. Numera serveras ofta annan mat som komplement till äggen, sillen och potatisen. Det är även vanligt att svensken passar på att grilla under midsommarafton.

De nordiska länderna

Även Norge, Danmark och Finland firar midsommar om än i lite annan tappning. I Norge kallas helgen för Jonsok eller Sankt Hans. Även i Danmark heter högtiden Sant Hans. I Finland har den fått namnet Juhannus.

Lär dig mer om den svenska midsommaren

På Sweden.com kan du lära dig mer om den svenska midsommaren Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (engelska), andra högtider och den svenska kulturen. Här finns bland annat en film som tar dig igenom midsommarfirandet från morgon till kväll.

Glad midsommar!

Mer sommar

Mer av Halmstad