Deutsch
Dansk

Utsikten från Virsehatt

Virsehatt är ett 70 meter högt berg som höjer sig likt en kupol över Sennans dalgång. Berget ligger i Virsehatt naturreservat. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Här finns det gott om vackra vyer och fina leder att upptäcka.

För den som vill åt en lite tuffare vandring men med storslagen belöning bör ta sig hela vägen upp till toppen. Vid foten av Virsehatt leder en markerad stig brant uppför och väl uppe möts du av en fantastik utsikt mot Halmstad och havet som får picknicken att smaka underbart.

På naturkartan.se kan du se en digital karta över Virsehatt naturreservat. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sluttning med träd på Virsehatt

Naturen på Virsehatt

Virsehatt naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. invigdes redan år 1936 och är därmed Hallands äldsta naturreservat. Här är det ädellövskog och hagmark som dominerar men här finns också en hel del annan växlighet. På sommaren kan du till exempel känna doften av vildkaprifol som sänker sig över klipporna och i norr ligger bergets frodigaste del där örter som vårlök, ormbär och blåsippa tränger upp när våren ger sig till känna.

Trappa på Virsehatt i Halmstad

En spännande historia

På toppen finns det faktiskt lämningar efter en fornborg från järnåldern, något som är ganska sällsynt i denna del av Halland. Och med tanke på Virsehatts naturliga stup och branter var nog fornborgen svårintagen.

Det sägs också att bergets branta stup under forntiden användes som ättestupa av åldringar. Om det är sant vet vi inte men vid ett av krönen finns hällar med skålgropar vilket tyder på att Virsehatt i alla fall har varit någon form av offerplats under bronsåldern.

Troll i Virsehatt naturreservat

Digital skattjakt och ett troll

I Virsehatt naturreservatet finns det en digital skattjakt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., perfekt för nyfikna barn. Med hjälp av din telefon eller surfplatta kan du ta del av kartan och lyssna via QR-koder till karaktären Virses berättelser. Skattjakten går hela vägen upp på berget och totalt gömmer det sig tre skatter längs vägen, kan du hitta dem? På vägen kanske du till och med möter självaste Virse och glöm inte att hålla utkik efter trollet som gömmer sig någonstans i berget. Turen är cirka 1 km lång.

Klicka på ikonen uppe till vänster för att se lista med platser i naturreservatet. För helskärmsläge klicka på ikonen nere till höger. Information om platserna öppnas på naturkartan.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Mer natur och friluftsliv

Guldkorn

Mer av Halmstad