- Startsida
- Uppleva
- Natur och friluftsliv
- Utsikten från Virsehatt
Utsikten från Virsehatt
Virsehatt är ett 70 meter högt berg som höjer sig likt en kupol över Sennans dalgång. Berget ligger i Virsehatt naturreservat. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Här finns det gott om vackra vyer och fina leder att upptäcka.
För den som vill åt en lite tuffare vandring men med storslagen belöning bör ta sig hela vägen upp till toppen. Vid foten av Virsehatt leder en markerad stig brant uppför och väl uppe möts du av en fantastik utsikt mot Halmstad och havet som får picknicken att smaka underbart.
Naturen på Virsehatt
Virsehatt naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. invigdes redan år 1936 och är därmed Hallands äldsta naturreservat. Här är det ädellövskog och hagmark som dominerar men här finns också en hel del annan växlighet. På sommaren kan du till exempel känna doften av vildkaprifol som sänker sig över klipporna och i norr ligger bergets frodigaste del där örter som vårlök, ormbär och blåsippa tränger upp när våren ger sig till känna.
En spännande historia
På toppen finns det faktiskt lämningar efter en fornborg från järnåldern, något som är ganska sällsynt i denna del av Halland. Och med tanke på Virsehatts naturliga stup och branter var nog fornborgen svårintagen.
Det sägs också att bergets branta stup under forntiden användes som ättestupa av åldringar. Om det är sant vet vi inte men vid ett av krönen finns hällar med skålgropar vilket tyder på att Virsehatt i alla fall har varit någon form av offerplats under bronsåldern.
Digital skattjakt och ett troll
I Virsehatt naturreservatet finns det en digital skattjakt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., perfekt för nyfikna barn. Med hjälp av din telefon eller surfplatta kan du ta del av kartan och lyssna via QR-koder till karaktären Virses berättelser. Skattjakten går hela vägen upp på berget och totalt gömmer det sig tre skatter längs vägen, kan du hitta dem? På vägen kanske du till och med möter självaste Virse och glöm inte att hålla utkik efter trollet som gömmer sig någonstans i berget. Turen är cirka 1 km lång.
Klicka på ikonen uppe till vänster för att se lista med platser i naturreservatet. För helskärmsläge klicka på ikonen nere till höger. Information om platserna öppnas på naturkartan.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Mer natur och friluftsliv
Guldkorn
-
Rhododendronparken
-
Ivars kulle
-
Hallands kustväg
-
Lynga sanddyn
-
Kattegattleden – 390 km nationell cykelled
-
Vargaslätten – trädgård och museum
-
Banvallsleden – 250 km cykelled
-
Danska fall naturreservat
-
Olofstorp djur och trädgård
-
Tylösandsleden – 25 km lokal cykelled
-
Laxaleden – 25 km lokal cykelled
-
Prins Bertils stig – 18 km vandringsled
Mer av Halmstad
-
Inspiration och guider
Får jag ta med mig hunden till Halmstad?… -
Natur och friluftsliv
Ahh. Den där Halmstadluften. Fylld av dofter… -
Bad och kustliv
Skimrande hav och färgrika solnedgångar.… -
Mat och dryck
Mat och dryck är inte bara mat och dryck.… -
Kultur och historia
I Halmstad levererar vi både kultur och historia… -
Evenemang
-
Spa och wellness
Ta ett uppiggande havsbad, snöra på dig skorna… -
Shopping
Shopping är en upplevelse i sig. Gärna förenat… -
Konst
-
Golfhuvudstaden
153 golfhål på åtta unika anläggningar i… -
Bra att veta
Vi har samlat ihop lite praktiska nyttigheter… -
Boende
Lyxigt eller enkelt, slott eller koja - du… -
Sport och aktiviteter
Vill du röra på dig? Ha fart och fläkt? Men… -
Säsonger
Svamparna har sin säsong. Iskristallerna,…