Deutsch
Dansk

Tylösandsleden – 25 km lokal cykelled

Upptäck västra delen av Halmstad med Galgbergets lummiga bokskog och Tylösands vidsträckta stränder. Dröm dig tillbaka i historien till ett enormt vikingaslag med hundratals skepp eller smyg mellan Vallgatans mysiga korsvirkeshus.

Syskonlederna Tylösandsleden och Laxaleden är markerade med rödvita skyltar. Lederna passar både dig som är turist och dig som är Halmstadbo och vill upptäcka smultronställen i Halmstads tätort. Lederna är 'enkelriktade' rundor på vardera cirka 25 kilometer. Det finns ingen start- eller målpunkt, så du kan hoppa på leden där det passar dig.

Vill du cykla mer? Ta dig då till Halmstad slott, här passerar flera av Halmstads cykelleder. Vi har samlat Halmstads cykelleder och tips på cykeluthyrare på sidan Härliga cykelleder i Halmstad.

Karta och gpx-fil

Sevärdheter längs vägen

1. Norre Port

Norre Port är den del av stadens befästning som även innefattade Halmstads slott och de vallar man ser rester av vid Norre Katts park och Karl XI:s väg. Porten blev klar 1601 och är den enda av de fyra stadsportarna som finns kvar.

1B Vallgatan

Den trånga kullerstensbelagda Vallgatan visar upp mysiga korsvirkeshus och ger en känsla av hur det såg ut i staden under 1500-talet. Här och var kan du se rester av den gamla fästningsvallen som gick runt staden.

Halmstad slotts torn

Halmstads slott

2. Halmstad slott

Halmstad slott byggdes som lustslott åt danske kung Kristian IV och stod klart år 1619. Det var dock inte länge som danska kronan kunde glädja sig åt lustslottet i Halmstad. Halland blev svenskt 1645 och slottet blev de svenska kungarnas residens vid deras besök i staden.

3. Slaget vid Nissan

Första gången platsen där Halmstad idag ligger finns onämnd i historieböckerna är år 1062 då vikingaslaget vid Nissan ska ha utkämpats. Det var ett enormt sjöslag mellan hundratals vikingaskepp vid åns mynning. Segrande ur striden gick den norske kungen Harald Hårdråde som fick den danske kungen Sven Estridsen att vända tillbaka hem.

Livräddartornet på Tylösands strand

Livräddartornet på Tylösands strand

4. Tylösand

Välkända Tylösand lockar med finkornig sand, härliga dopp och böljande vågor. Stanna till och avundas de vackra sanddynerna, njut av en uppfriskande dryck eller ta en avstickare till Rhododendronparken Länk till annan webbplats. och S:t Olofs kapell Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

5. Trollberget

Trollberget är en härlig höjd där du på en solig dag ser ända till Hallandsåsen och ut över Laholmsbukten. Berget har fått sitt namn från trollen som enligt folktron bodde här. Det sägs att trollen lämnade kvar ett spår av en trollfot och en ring uppe på berget. Kan du hitta dem?

Söndrums kyrka

Söndrums kyrka

6. Söndrums Kyrka

Den medeltida Söndrums kyrka Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. uppfördes troligen på 1200-talet och tros då ha ersatt en tidigare träkyrka. Det nu befintliga, kubiska stentornet byggdes 1820 efter ritningar av målarmästare Peter Hallberg i Halmstad.

6B och 6C Västra Kyrkogården och S:ta Katarina kapell

Sankta Katarina kapell invigdes 1941 efter ritningar av arkitekt Adolf Wiman, Växjö. Den tredelade kompositionen skall enligt konstnären Gunnar Torhamn symbolisera, från vänster - Avskedet, Himmelsfärden och Återföreningen.

7. Hallandsgården

Det natursköna Friluftsmuseet Hallandsgården ligger beläget på Galgberget i centrala Halmstad sedan 1925. Här finns äldre byggnader som har samlats in från olika delar av Halland.

Hus på Hallandsgården

Hallandsgården

Mer natur och friluftsliv

Guldkorn

Mer av Halmstad