Strandliv vs vildmarksliv

Vacker kust eller spännande vildmark. Oavsett vilket du föredrar hittar du det i Halmstad. Och det allra bästa är att du inte behöver välja. Här finns upplevelser och kontraster nära var du än befinner dig.

Du tar dig enkelt från strand till skog på några minuter, med buss inom en halvtimme eller till fots på fyra timmar. Upptäck Halmstads kontraster för första gången, eller på nytt. Ut och njut, helt enkelt!

Tjej i hängmatta på stranden

Foto: Summersmash

Strandliv

Vårt strandliv är rikt på upplevelser. Härliga bad och färgrika solnedgångar känner du till. Havet är mäktigt, ibland stormigt och andra gånger helt stilla. En sak är säker. Strandlivet bjuder på mycket mer än sol och bad. Här hittar du pulshöjare, adrenalinkickar, sporter och riktigt skön atmosfär under sommarens bästa månader.

Strand

Foto: Per Nilsson

45 km badvänlig strand

I Halmstad älskar vi att bada! Och det är ju inte så konstigt när vi har över 45 kilometer härliga stränder. Här finns något både för dig som gillar äventyrliga klippbad, små mysiga vikar eller stora vidsträckta sandstränder.

För att du ska kunna hitta din favoritstrand har vi samlat flera badguider till dig. Bland annat en guide för de stora sandstränderna och en guide för Halmstads små badvikar och klippbad. Ett efterlängtat dopp är alltid nära i Halmstad. Det blir en dag på stranden!

Klicka på ikonen i kartans övre högra hörn för att öppna i Google maps. För att visa och dölja olika lager, samt för att se alla besöksmål klicka på ikonen i kartans övre vänstra hörn.

After beach i Tylösand

After beach på Solgården i Tylösand

After beach och puls

Finns det något bättre sätt att avsluta en dag på stranden än med livemusik? After beachen på Solgården i Tylösand Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en riktig klassiker. Tusentals gäster kommer hit varje år för välsmakande drinkar och bra musik under soliga sommardagar. Ett par kvällar i veckan arrangeras även konsert och standup.

After beachen, eller vi kanske ska säga after padeln i Vilshärad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en höjdare. Här har du en fantastisk vy ut över havet samtidigt som du kan njuta av härlig musik, padel och god mat från Zigges Garage Vilshärad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

För barnfamiljen finns en härlig after beach på Strandgården Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med populära barnsånger och besök av kända barnfigurer.

Paddelbana i Ringenäs vid havet

Padel på Ringenäs Golfklubb, foto: Per Nilsson

Aktiviteter vid stranden

Det finns mängder av strandnära aktiviteter längs Halmstads vackra kust.

Cykla fatbike
Vill du uppleva något unikt så är en fatbike tur något för dig. Cyklarna med extra breda däck är lättnavigerade och tar sig lätt över sand, stig och terräng. Du kan starta äventyret på Västra stranden, en icke officiell badstrand eller så tar du dig från stadskärnan ut till någon av Halmstads vackra stränder längs natursköna stigar. Antingen guidad av KiteKalle Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som hyr ut din fatbike, eller helt på egen hand. Det avgör du själv.

Prova padel med utsikt
Har du provat padel i friska luften? Det kan du annars göra i Halmstad. Här finns flera havsnära banor med vidunderligt vackra vyer. Ringenäs golfklubb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har en utomhusbana med en fantastisk havsutsikt. Vilshärads Padel är också den belägen utomhus med ett havsnära läge. Här finns fem banor. På Halmstad golfklubb kan du göra mer av din padelupplevelse och kombinera med en golfrunda, i naturskönt område intill golfbanan. Läs mer om padel och andra racketsporter i vår guide.

Spela beachvolley
Längs flera av Halmstads stränder finns uppsatta beachvolleybollnät. På stranden i Tylösand arrangeras varje år Summersmash festival Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. En vecka fylld med beachvolley, festival och turnering. Evenemanget avslutas med beachvolley-SM i en hel vecka. Läs mer på vår sida om beachvolleyboll i Halmstad.

Koppla ner och och koppla av
Ett annat sätt att njuta av den fantastiska utsikten och strandlivet är ett stenkast ifrån myllret, nedsjunken och avkopplad i utomhuspoolen på The Spa Hotel Tylösand. I Happy Lounge, en våning upp, råder total stillhet i både poolen och bastulandskapet inomhus.

Hos det mysiga strandcentret Söderpiren vid Västra Stranden finns badtunna, bastu och café. Halmstads stränder är perfekta för en selfie i solnedgången och mysiga kvällspromenader. Här känns livet rättvist. 

Två personer ska surfa

Foto: Reisegutta

Vattensporter

Låt adrenalinet pumpa genom kitesurfing i Påarp eller wakeboard i Grötvik. Hämta andan i en havskajak under en paddling till Tylön, eller på en SUP-bräda i Kattegatt.

I Grötviks gamla stenbrott hittar du en wakeboard park. Ett besök här pumpar upp adrenalinet rejält. Prova på den fartfyllda aktiviteten wakeboard eller njut av hela upplevelsen som åskådare. Boka tid på Halmstad Wake Park Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Vatten och vind finns det gott om utmed Halmstads långa kust vilket gör platsen till ett utmärkt val för dig som vill prova på någon form av surfing. Det finns flera trevliga vikar med perfekt utgångsläge för såväl vind- och kitesurfing som vågsurfing.

Utsikt från skog vid stranden

Vy från Skallen

Strandnära sevärdheter

Byta sandkorn mot guldkorn? När du är påfylld av badlivet finns det gott om sevärdheter i närheten av stranden. Vi berättar gärna om några platser som är lite utöver det vanliga.

Lynga sanddyn
Vad sägs om Sveriges högsta sanddyn? Stora Sandkullen eller Lynga sanddyn som reser sig 36 meter över havet med en magisk utsikt över havet, i Haverdals naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Slyngestenen och Påarps gravfält
Slyngestenen och Påarps gravfält ligger i vackert naturområde och har röstats fram som Svenska pärlor att beskydda i Sverige. Slyngestenen, ett 3,5 meter högt flyttblock, är ett landmärke och minne från istiden. Påarps gravfält är Hallands största och rymmer över 200 gravrösen och stensättningar på sin klapperstenstäckta mark.

Skallen
Berget och utsiktsplatsen Skallen i Haverdal ger kanske en av de bästa vyerna över havet. Vill du planera in en magisk solnedgång är detta platsen för ändamålet. Skallberget är ett av kustbergen som skulpterats under stenhuggarepoken.

Livräddartornet i Tylösand
Det unika livräddartornet i Tylösand med utsikt över hela Tylöbukten har blivit ett landmärke. Den berömda stranden i Tylösand har bevakats ända sedan 1960-talet. Legitimerade livräddare finns på plats från juni till augusti för alla badturisters säkerhet. Från stranden har du Tylön i ditt blickfång.

Tres Hombres Art
Den konstintresserade badgästen kan glädjas åt att Sveriges största konstgalleri. Tres Hombres Art Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns inne på Hotel Tylösand Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och har öppet dygnet runt.

Svärjarehålans snorkelled
Upptäck strandlivet under ytan. Prova Svärjarehålans 200 meter långa snorkelled under vattnet. Djurlivet är rikt och bland de fina tångruskorna döljer sig en vacker undervattensskog.

MAt med havsutsikt

Strandnära matupplevelser

Vad passar bättre en aktiv sommardag vid stranden än att sätta sig ner och äta utsökt mat eller släcka törsten med en svalkande dryck? Vid Halmstads många stränder finns flera smaksensationer att prova på! Många av våra strandrestauranger öppnar under sommarsäsongen.

Barn och man ute och går i skogen

Foto: Gabby Baldrocco, Mostphotos

Vildmarksliv

I kontrast till vårt pulserande strandliv finns vildmarken runt hörnet. Känner du för att dra dig tillbaka till naturen och hämta kraft i våra djupa, vackra skogar? Då har du kommit rätt.

Med 55 naturreservat vågar vi lova dig trolsk natur, vildvuxna skogar och en känsla av norrländsk storslagenhet. Här myllrar av platser för vila och aktivitet, helt efter dina behov.

Barn ser ut över klippa

Foto: Patrik Leonardsson

Naturreservat i vildmarken

Söker du lite norrländsk storslagenhet? Då kan vi rekommendera dig att besöka något av naturreservaten Nissaström Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Spenshult Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller Hälleberget Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Nissaströms naturreservat
I Nissaströms naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. slingrar sig ån Nissan fram längs en dalgång som omges av höga sluttningar. Genom reservatet finns en knappt två kilometer lång stig som leder till en rastplats med vindskydd och eldplats. Här kan du övernatta till ljudet av Nissans strömmande vatten!

Spenshult naturreservat
I Spenshult naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. möts du av gamla bokar, askar och ekar med vida kronor. Vissa delar av reservatet har en vild och orörd karaktär. Det finns flera leder i reservatet, en av dessa är tillgänglighetssanpassad. Här är det lätt att ta sig fram med rullstol, rullator eller barnvagn.

Hälleberget naturreservat
Söker du ett mer utmanande lövskogsområde? Då kan vi rekommendera Hälleberget Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. strax nordost om Oskarström. Området består av två kullar och en dalgång. Detta svårtillgängliga skogsområde har blivit en fristad för många sällsynta arter. Ta dig upp på Hälleberget i väst och blicka ut över det vackra skogslandskapet!

Familj ute och går i skogen

Foto: Mostphotos, Mnstudio

Dagsturer i skogen

Vill du bege dig ut på en utflykt över dagen? Då har vi samlat flera härliga dagsturer med allt från forsande vattenfall och klippbranter till skogsgläntor och ett av Sveriges största skogreservat. Vi kan rekommendera att packa med lite mat i ryggsäcken. Längs lederna finns mängder av mysiga platser som är perfekta att slå sig ner på för en picknick. Vid vissa av dem finns även utsatta grillplatser. I vildmarken smakar maten alltid extra gott!

Barn hoppar ut i sjö

Foto: Gabby Baldrocco, Mostphotos

Bada i sjöar

Föreställ dig att du vandrar i vildmarken. Framför dig öppnar skogen upp och en sjö breder ut sig. Det går inte att sluta häpnas av naturens vackra sidor. I Halmstads vildmark finns över 120 sjöar att upptäcka! Vissa är enklare att ta sig till än andra. Runt flera av sjöarna finns badstrand, brygga, hopptorn, grillplatser, båtuthyrning och promenadslingor. Vid dessa oaser är det lätt att spendera en heldag!

Man på Stand up padel, sup

Foto: Arne Trautmann, Mostphotos

Aktiviteter i skogen

Vildmarken erbjuder mängder av aktiviteter att uppleva. Många av aktiviteterna har vi faktiskt ägnat oss åt sedan urminnes tider.

Fiske
På flera platser i våra skogar hittar du spegelblanka sjöar väl värda ett besök. Ta med dig fiskespöt och se om du kan fånga gäddan som lurar i vattnet. Andra vanliga fiskar du kan fånga är aborre, gös och mört. För tips på sjöar att fiska i, fiskekort och utrustning, se vår sida Gå och fiska.

Kanot och kajak
Vill du uppleva vildmarken ur ett annat perspektiv? Då kan vi rekommendera att hyra en kanot eller en kajak och glida lugnt fram på vattnet! Du kan hyra kanoter och kajaker hos Halmstad kanotuthyrning Länk till annan webbplats., Tallhöjden, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Flyta.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Halmstad kanotklubb Länk till annan webbplats..

Viltsafari
I skogen lever många vackra djur. Och att få se dem i sitt eget klimat är en upplevelse du sent kommer att glömma! Bege dig ut med guide på ett viltsafari. Mitt i den mörka natten utforskar ni Simlångsdalens naturreservat och trolska skogar. Ni har stor chans att bland annat stöta på vildsvin, älg, rådjur, grävling och hare. Boka viltsafari via Tallhöjden. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Cykla
Vill du utforska Halmstads inland på cykel? Då är Hylteslingan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ett perfekt alternativ! På vägen passerar du djupa skogar, öppna hagmarker, vackra sjösystem och mysiga små samhällen. Leden sträcker sig 165 kilometer men du kan givetvis börja och avsluta din cykeltur vart du vill. Behöver du hyra en cykel finns det flera uthyrningsställen: Rent-a-bike Halmstad Länk till annan webbplats.Levin & Nilsson Länk till annan webbplats. och Gyllene Turer Länk till annan webbplats.. Tips på cykelturer hittar du på vår cykelsida.

SUP på Fylleån
Om du gillar att vara ute i naturen är SUP på Fylleån ett måste. I en djungelliknande miljö med utstickande grenar och en vacker grönska blir detta en upplevelse du sent kommer att glömma! KiteKalle Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. erbjuder gruppturer. Vill du åka på egen hand kan du hyra utrustning hos både KiteKalle Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Söderpiren Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Vy från Virsehatt

Vy från Virsehatt, foto: Åse Ahlstrand

Sevärdheter i vildmarken

I vildmarken finns många sevärdheter. Nedan tipsar vi om både populära resmål och dolda guldkorn.

Vattenfallet Danska fall
Endast 20 kilometer utanför Halmstad hittar du naturreservatet Danska fall. Vattenfallet är från toppen till åmynningen hela 36 meter. Det här är ett mycket populärt resmål bland både turister och Halmstadbor.

Svalilts Skvaltkvarn
Gömd inne i skogen, sydost om byn Svalilt, ligger Svalilts Skvaltkvarn. Förr var detta den vanligaste sortens kvarnar för malning av säd till husbehov. Troligtvis användes Håraltsjön som ett vattenmagasin. Kvarnen är daterad till början av 1800-talet och användes fram till 1938. Du får gärna kika in i kvarnen, där kan du läsa mer om hur den fungerade!

Utsikten från Virsehatt naturreservat
Strax utanför Oskarström ligger Hallands äldsta naturreservat Virsehatt Länk till annan webbplats.. Runt om det 70 meter höga berget finns fina leder med vackra vyer. Ett tips är att ta dig upp till toppen och njuta av den storslagna utsikten!

Breareds Lanthandelsmusuem
I Simlångsdalen ligger Breareds Lanthandelsmusuem Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Här får du en inblick i hur affärer på landsbygden såg ut förr. De säljer även gammaldags karameller och hantverk från bygden.

Långhultamyrens naturreservat med orrspel
En annan unik plats vi kan tipsa om är att besöka naturreservatet Långhultamyren Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. I reservatet får du storslagna utsikter och kan uppleva vårvinterns orrspel. Om du övernattar i gömslet på myren har du stora chanser att uppleva orrspelet tidigt på morgonen från mars till maj. Gömslet är ett mindre hus med två avdelningar. I den ena kan du övernatta och i den andra kan skåda orrspelet på myren.

Familj äter vid pciknickbord

Foto: Gabby Baldrocco, Mostphotos

Skogsnära matupplevelser

I vildmarken finns flera matsensationer att prova på. Alla med sin egen twist.

Tre cyklister

Foto: Patrik Leonardsson

Nära från strand till vildmark

I Halmstad tar du dig från sandstrand till skog på några minuter. Kontrasternas stad ger dig såväl friska havsvindar som lummiga skogsturer inom 20 kilometers radie. Avstånden mellan en dag på stranden och lugnet i skogen är kortare än du tror.


Tylösand – Simlångsdalen

Simlångsdalen – Halmstad C

Tylösand – Halmstad C

Vandra

Cirka 6h

Cirka 4h

Cirka 2h

Cykla

Cirka 1,5h

Cirka 1h

Cirka 30 min

Åk buss

Cirka 75 min

Cirka 40 min

Cirka 40 min

Skor som går på en stock i skogen

Foto: Serhii Mostovyi, Mostphotos

Vandra från skog till strand

Gillar du att vandra? I Halmstad kan du vandra både längs en lång sandstrand och djupa skogar. Och du kan göra det på en och samma dag!

Från Simlångsdalens skogar tar du dig längs Hallandsleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. in till Halmstads centrum på bara cirka fyra timmar. Från centrum kan du fortsätta promenaden längs den kustnära och vackra Prins Bertils stig. Ta dig sen åter till Simlångsdalen, till fots eller med kollektivtrafiken. Därifrån kan du sedan vandra vidare längs Hallandsleden söderut in på Skåneleden via Bramarp eller norrut. Norrut delar sig Hallandsleden mot Oskarström och in mot de djupare halländska skogarna.

Prins Bertils stig är bara en av alla vackra promenadstråk. Besök vår sidan om Dagsturer till fots för tips både nära stranden och i skogen.

Tre cyklister vid livräddartornet i Tylösand

Foto: Patrik Leonardsson

Cykelnära till både strand och vildmark

Att cykla är frihet. Du bestämmer själv när du beger dig vidare och när du ska ta en paus. I Halmstad finns flera cykelleder både längs kust och inland.

Två av våra guldkorn är Kattegattleden och Hylteslingan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Kattegattleden sträcker sig längs kusten från Helsingborg i söder upp till Göteborg i norr. I Halmstad passerar du bland annat kusten i Gullbranna, Halmstad centrum, Tylösand och Steninge.

För att få vildmarkskänsla beger du dig från centrum österut längs Hylteslingan som sträcker sig mellan Halmstad och Hylte. På denna tur får du uppleva en av Sveriges sydligaste vildmarker.

Skog med busskylt

Foto: Wille Heikkinen, Mostphotos

Ta bussen till skogen

Att ta dig runt med kollektivtrafiken i Halmstad är enkelt. Du söker din resa på hallandstrafiken.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Kollektivtrafikens knutpunkt i Halmstad är Halmstad Resecentrum.

Mer natur och friluftsliv

Guldkorn

Mer av Halmstad