Deutsch
Dansk
English

Tips till gruppresor

Här har vi samlat en översikt av besöksmål, turer, restauranger och övernattnings­­möjligheter som passar extra bra för stora grupper. Kontakta gärna Halmstad Tourist Center för fler tips.

I Halmstad är allt inom räckhåll, samtidigt som kontrasterna är stora. Det är lätt att sätta ihop ett spännande program för ett gruppbesök. Allt från historiskt till trendigt fokus, från internationell mat till lokala gårdsbutiker och från pulserande stadsliv till naturliga oaser finns i Halmstad.

För att ni ska få ut maximalt av ert besök kopplar vi gärna ihop er med någon av de lokala ciceroner vi har. Boka en guidad konstvisning i city, som fullkomkligt myllrar av offentliga konstverk. Eller ta med en guide på bussen och se områden utanför centrum. Eller följ med ut i Halmstads gröna oaser och upptäck den halländska maten, både till fots och med buss.

Bland alla Halmstads besöksmål garanterar vi att ni kommer hitta en favorit. Passa gärna på att fråga oss om vilka våra smultronställen är.

Halmstad slott

Halmstad slott

Guidade turer

Många frågor väcks när ni reser runt i Halmstad. För att få ut så mycket som möjligt av er vistelse i Halmstad rekommenderar vi att ni deltar på en guidad tur.

Lokala guider

Anlita en av våra duktiga lokala guider. Guiden visar er godbitarna i Halmstad och har svar på frågorna som dyker upp utmed vägen: Vad finns under scenen på Halmstads Teater? Vilket år brann Halmstad ner? Varför räddades Norre Port, när övriga stadsportar revs? Varför står det en stor skylt med texten FÖRLÅT på längs med Kustvägen?

Bengt Olander Guide

Dorrit Olander von Renteln och Bengt Olander

Mobil: 0705-336740 och 0705-33 52 70
E-post: dorranvr@hotmail.com och bengt.olander@leco.se
Innehar F-skattesedel: Ja
Specialkompetens: Historia. Halmstad 1600-tal, Stadsguidning inklusive konstvandring. Stadsguidning hemma hos beställaren.

Dorrit Olander Von Renteln

Språk: Svenska, tyska, engelska
Övrigt:
Tar gärna emot grupper som nyanlända och skolor för vuxna. Gör föreläsningar med sprakande bildspel och ibland med sång och musik på historiska teman samt stadsguidning hos beställaren. Läs mer på Hem - Hallandsguiderna.se Länk till annan webbplats..

 

Kajsa Samuelsson

Kaisa Samuelsson

Mobil: 0706-55 09 31
E-post:
kaisam@live.se
Innehar F-skattesedel:
Nej
Språk:
Engelska, begränsad tyska, franska
Specialkompetens:
Sveriges landsbygd 1800-2000-talet, emigrant Sverige

Reinhard Gericke

Reinhard Gericke

Mobil: 0379-33 00 73
E-post: r.gericke1949@gmail.com
Innehar F-skattesedel:
Nej
Språk:
Tyska, engelska, svenska
Specialkompetens:
Medeltidens historia

Färdigpacketerade guidningar

Guide på bussen

Upplev några av Halmstads största sevärdheter på en busstur genom staden. En guide från Hallands Konstmuseum följer med i er buss och lotsar er förbi Norre Katts park och Norre Port fram till Halmstad Slott. Därifrån tar ni tillsammans en promenad till Stora Torg, St Nikolai kyrka och Rådhuset med Kungastenen. Bussen fortsätter sedan vidare förbi Högskolan i Halmstad, Östra stranden, Martin Luthers kyrka och Örjans vall.

Under resans gång bjuds ni på spännande tillbakablickar, skrönor och fakta. Turen tar ca 90 minuter och avgår och avslutas vid Hallands Konstmuseum, där du även bokar.

Konstpromenad – boka en egen konstguide

Är ni några stycken som vill ha en egen visning av den offentliga konsten? Boka en guidad konstpromenad. Vi erbjuder tre olika konst-promenader.Titta på Halmstads mest kända offentliga konst verk: Pablo Picassos Kvinnohuvud, Carl Milles Europa och tjuren samt Lena Cronqvists Flicka i balja med flera.

  • HIGHLIGHTS – den snabba promenaden. Promenaden är ca 2 km lång och tar ca 30 minuter.
  • Stadens konst. Promenaden är ca 1,7 km lång och tar ca 60 minuter.
  • Street Art i Halmstad. Promenaden är ca 1,5 km lång och tar ca 60 minuter.

Stadsvandring – fokus historia

Året runt erbjuds stadsvandringar för grupper. Lär känna stadens förflutna i vår historievandring.
Halmstad har en händelserik historia på dåtidens gräns mellan Danmark och Sverige. I centrum finns många äldre byggnader och historiska inslag.

Konst på Halmstad Arena

Halmstad Arena finns både modern och äldre konst. Under visningen visas till exempel Sven Jonsons glasmosaiker som flyttats från Halmstads gamla sporthall, men även femton konstverk skapade av kvinnliga konstnärer från Halmstad i samband med UEFA Dam-EM 2013. Här finns också Sagan om Lyckoslanten av Walter Bengtsson, som är 21 meter stor. Promenaden tar ca 30 minuter.

Händer håller päron i handen

Vilshärad gårdsbutik. Foto: Alexander JHall

Gårdsbutiker och lokal design

I Halmstad kryllar det av lokala konsthantverkare, och finns det något härligare än att känna, klämma och köpa ett hantverk direkt ifrån personen som skapat det? Här är det också nära till allt – åkrar, skogar, hav och sjöar. Genom den fantastiska naturen får vi ett härligt utbud av fina lokala råvaror. Ge dig ut på ett kulinariskt äventyr och upptäck allt från gårdsbutiker och syltkokeri till mejeri och lokala hantverkare.

Vilshärads gårdsbutik

Vilshärads gårdsbutik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en mysig gårdsbutik i lantlig miljö, vackert inbäddad bland blommande potatisåkrar och vajande sädesfält. Sparris är en av gårdens mest uppskattade grödor tillsammans med potatisen som kommer i många olika sorter, färger och former. Och det är just därför det är hit du ska åka om du vet att potatisens sort spelar roll för smak och karaktär. Utöver sparris och potatis är butiken fylld med egenodlade grönsaker, ägg, bär, frukt och blommor. Givetvis varierar utbudet i samklang med naturen, vädret och efterfrågan.

Slättåkra Närproducerat

En bit utanför Halmstad ligger Slättåkra Närproducerat, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. en gårdsbutik som drivs av fyra halländska matproducenter, tre lantbruk och ett mikromejeri. Lya Gård 101, Kyrkbygård och Andreas Måttgård fyller butiken med grönsaker, potatis, blommor, ägg och kött. Hagarnas Mejeri ser till att hyllorna fylls av härliga delikatessostar, mjuka krämiga dessertostar och smakrika hårdostar.

Wapnö Gård

I västra Vapnödalen finns Wapnö, ett modernt matföretag med aktivt lantbruk. Wapnö står för närhet, färskhet och öppenhet och är det enda företaget med Härproducerat®- mjölk och mejeri på samma plats. I Wapnö Gårdsbutik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar du produkter från alla delar av Wapnös produktion så som kött, ostar, charkuterier, mejeriprodukter samt bröd, bullar, sylter, chutneys och mycket annat som görs med råvaror från gården. En gammal gårdsbyggnad har byggts om till Wapnö Gårdshotell med 21 dubbelrum. Att bo på gården och äta på Wapnö restaurang i slottet, bestående av Wapnös egna produkter, ger en unik prägel på hela vistelsen. Guidade visningar för grupper går att få året om. Ni guidas runt på gården, de berättar om Wapnös historia, mejeriet, djurmiljön och gårdens övriga verksamheter.

Kvibille Gästgivaregård & Ostbod

Kvibille Gästgivaregård Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett populärt ställe för bussresenärer att inta en god bit vällagad mat. Kvibille Gästgivaregård har en lång och gedigen historia bakom sig. Enligt gästgivarelängden sträcker den sig ända tillbaka till drottning Kristinas 1600-tal. 1645 kan man läsa att Hans Nilson och hans hustru Zanna hade hand om gästgiveriet i Qvibille.

I Kvibille finns även ett av Sveriges äldsta mejerier som fortfarande är igång. Här tillverkas den populära KvibilleOsten. I samband med Kvibillemejeriets 100 års jubileum öppnades ostboden på Kvibille Gästgivaregård. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Ostboden är ett besökscentrum med de välsmakande ostarna i fokus som ramar in den unika osthistorien som började 1916. Butik och provsmakning. Bussparkering finns i direkt anslutning till gästgivaregården.

Strandskatorna

Egendesignade bruksföremål tillverkade i smedjan. Strandskatorna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. arbetar i både hårda och mjuka material.

Lyngalax

Laxrökeri och butik belägen vid Hallands kustväg. Lyngalax Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. enrisröker i stenugnar på gammalt vis.

Mostorps Gårdsbutik

Mostorps Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. säljer sina egna hantverksmässigt framställda charkprodukter tillverkade av kött som fötts upp, slaktats och styckats på gården.

Steninge Glashytta

Glasblåsare Magnus har genom åren arbetat med Kosta Boda, gjort specialuppdrag och även utsmyckning på Arlanda flygplats. Kom och prova att själv blåsa glas på Steninge Glashytta. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ulvereds Hjorthägn

Ulvereds hjorthägn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en annorlunda anläggning i naturskön miljö där hjortarna går utanför restaurangfönstret. I gårdsbutiken kan du handla gårdens hjort- eller viltdelikatesser. Under delar av året kan du boka tid för visning.

World of Riccardo

World of Riccardo's Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en italiensk glass- och antipastibar. Här produceras lyxig och högkvalitativ glass med varierande smaker efter säsong samt lättare italienska rätter.

The photo gallery i Halmstad

The photo gallery i Halmstad

Sevärdheter och museum

Med en småstads fördelar är det enkelt att njuta av Halmstad. Det vimlar av konst i alla dess former i staden. Upptäck vår dansksvenska historia eller fördjupa dina kunskaper i olika ämne på ett av stadens museum.

The PhotoGallery

Ett galleri i världsklass med ett showroom beläget i en iordningställd gammal lagerlokal på Slottsmöllan Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.. Den råa känslan finns fortfarande kvar med betongväggar och gröna industrilampor i taket men numera pryds lokalen av fantastisk fotokonst. The PhotoGallery Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats., som drivs av Nette Johansson, har en stor samling av internationella fotografier och samarbeten med fotografer runt om i världen.

Tres Hombres Art

Tres Hombres Art Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns på Hotel Tylösand och grundades i slutet av 80-talet av Per Gessle och Lasse Nordin, som en kul hobbygrej. Det övergick i galleriverksamhet i början på 90-talet och tidigt började man arbeta med fotokonst. Idag tillhör Tres Hombres Art en av landets mest välkända aktörer inom fotokonst. De visar alltid cirka 500 verk i hela hotellet av skandinaviska och internationella konstnärer med inriktning på nutidskonst. Förutom en stor samling fotografiska verk innehar galleriet måleri, skulptur samt grafik. De flesta av verken är till salu.

Hallands Konstmuseum

Hallands Konstmuseum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ligger vackert beläget intill Nissan och Norre Katts park i centrala Halmstad. Museibyggnaden ritades av Ragnar Hjort och invigdes i september 1933. Museet har en omfattande konstsamling. I en basutställning visas verk av bland annat Halmstad-gruppen, Sven X:et Erixson, Olle Baertling, Roj Friberg och Lotta Antonsson. Den publika verksamheten består även av tillfälliga utställningar, stadsvandringar, workshops, seminarier med mera. Även butik och cafe.

Friluftsmuseet Hallandsgården

Galgberget i centrala Halmstad ligger Friluftsmuseet Hallandsgården, grundat 1925. Besök Eldsberga skolhus, Hörsåsstugan eller stallet och upptäck livet förr på egen hand eller med någon av de kunniga guiderna. Vid byggnaderna växer olika kulturväxter så som portlandsrosor, kryddväxter och humle. Här finns också ett sommarkafé, en mindre utställningslokal och ett stort utbud programaktiviteter under sommaren. Området är öppet året runt, byggnaderna sommartid. Historisk vandring går att boka.

St Olofs kapell

S:t Olofs kapell Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en gammal träkyrka från 1721 med vackra takmålningar och en unik historia. Kapellet ”hittades” av landsantikvarien i Halland, Erik Salvén vid ett besök i Lidhult 1931. Virket efter den gamla träkyrkan som revs 1879 hade använts till att bygga en mangårdsbyggnad i byn Prosteköp i Lidhult. Det tog Erik Salvén 19 år att köpa huset, riva det och återuppföra kapellet i sitt urspungliga skick på sin nuvarande plats i Tylösand.

I det som förr benämndes kyrkvaktmästarstugan finns idag ett sommaröppet kafé. Här säljs hembakat och det arrangerars konserter och föredragskvällar.

Berte Museum – Livet på landet

Berte Museum – Livet på landet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett privat nostalgimuseum. Ett museum som överraskar med sin storlek, föremålsrikedom och närhet till föremålen. Här kan du vandra runt bland allehanda jordbruksmaskiner, handredskap och traktorer. I uppbyggda miljöer kan du bekanta dig med olika hantverksmiljöer, lanthandel och skola. Välkommen på en nostalgitripp utöver det vanliga!

Berte Museum – Livet på landet tar emot grupper från april till oktober. Ni bjuds på en berättelse om museets tillkomst, en eldsjäls arbete för vår miljö och en familjs företagaranda. Skratt och allvar i blandas i ett uppskattat föredrag. Möjlighet till fika finns.

Mjellby Konstmuseum

Mjellby Konstmuseum är just nu stängt för renovering och öppnar igen den 7 september 2024. Mjellby Konstmuseum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är först och främst Halmstadgruppens residens. Här finns en stor och permanent samling med gruppens konst som gör det möjligt att ständigt visa varierade utställningar av dess pionjärinsatser i svensk konsthistoria. Här finns också en konsthall som visar utställningar med skiftande innehåll – allt från 1900-talets stora modernister till aktuell samtidskonst.

Beläget i en naturskön miljö och med centrala Halmstad på bara 10 minuters avstånd är museet ett välkänt utflyktsmål med både café, museishop och spännande konst. Möjlighet till gruppvisning. Bussparkering finns.

Bastaskärs Båthus & Café

Bastaskärs Båthus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett konstmuseum och galleri i Walter Bengtssons ateljé i Grötvik. Följ med på en guidad visning i Ateljé Bastaskär av Walter Bengtssons konstsamling och ateljé.

Ostbricka från Wapnö gård

Ostbricka från Wapnö gård. Foto: Wapnö gård

Mat och dryck

Omgivningarna kring Halmstad med bördigt jordbrukslandskap och skog med vilt lockar fram det bästa av traktens krögare. Med finess gör de restaurang­besöken till en upplevelse.

Göstas café & restaurang

Göstas i Steninge Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en restaurang- och caféverksamhet med ett bedårande vackert läge, ett stenkast från havet, med stensprängda strandhagar och Steninges naturreservat som närmsta granne. Verksamheten har under de senaste tjugofem åren befäst sin plats på kartan som ett genuint, naturnära utflyktsmål för alla åldrar.

Ulvereds Hjorthägn

Ulvereds Hjorthägn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ligger 2,5 mil sydost från Halmstad. Här får gästerna en verkligt unik upplevelse i en naturskön miljö. Under ert besök på Ulvereds berättas storyn om gården och företaget och filosofin om småskalig livsmedelsproduktion med hög kvalitet kombinerat med landsbygdsturism. Hjortarna fodras så ni får se dem på nära håll. Därefter kan ni oavsett årstid njuta av alla tänkbara viltdelikatesser från eget gårdsslakteri. Ni kan handla i gårdsbutiken, äta lunch, äta middag eller inta en fika.

Särdals kvarn

Särdals kvarn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. uppfördes år 1890. Väderkvarnen var i drift fram till 1967. Med sina sex våningar och fyra malningsstenar är den en av Nordens största. Sedan 1980 är Särdals Kvarn ett byggnadsminne. Varje sommar anordnas konstutställningar i kvarnsikten, en våning upp i väderkvarnen.

I cafét serveras härliga bakverk, matiga smörgåsar, enklare lunchrätter, öl, vin och saft. Närhet mellan jord och bord är en ledstjärna för caféverksamheten. Därför används så långt det är möjligt råvaror från Halland.

I den rymliga faluröda kvarnbutiken handlar du omtyckta sylter, safter och geléer, samt delikatesser från ett stort antal halländska livsmedels­producenter. Mycket är kravmärkt och endast det bästa är gott nog. Är säsongsöppet.

Stationsgatan 44

Stationsgatan 44 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. sägs vara en av Halmstads mest trivsamma mötesplatser, centralt belägen i Östra Förstaden. Här serverar vi utsökt mat och dryck, i en miljö där du känner dig som hemma.

Hallandsgårdens café – Ecoteket

Galgberget i centrala Halmstad ligger Friluftsmuseet Hallandsgården, grundat 1925. Ecoteket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett sommarcafé, mindre utställningslokal och stort utbud programaktiviteter under sommaren. Boka guidad visning.

Kvibille Gästgivaregård

Kvibille Gästgivaregård Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett populärt ställe för bussresenärer. Oavsett er resa så brukar ett stopp på vägen vara ett uppskattat inslag. Kvibille Gästgivaregård har anor från 1600-talet.

Restauranger Hotel Tylösand

Hotel Tylösand har fyra restauranger Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. att välja på. Klassiskt svenskt på Restaurang Tylöhus, tapas på Titus Tapas, fantastiska skaldjur och sushi på Bettans Bar samt grillrätter och pizza på Leifs Bar & Grill.

Skepparstugan

Restaurang Skepparstugan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är belägen i natursköna Steninge, 20 min från Halmstad. Skepparstugen är känd för sin vällagade mat och trevliga miljö. Gästerna brukar kalla Skepparstugan för "smultronstället".

Wapnö slott

Ett modernt matföretag som står för Härproducerat® och Härodlat®. Det minimala avståndet och närheten till produktionen är det unika i Wapnös restaurang.

Tallhöjdens värdshus

Tallhöjdens Värdshus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Simlångsdalen är en unik hotell- och konferens­anläggning. Här finns tre trivsamma restauranglokaler där den största tar max 100 personer.

SVEA Hotellbar & Matsalar

Hotell Scandic Hallandias restaurang SVEA Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. bjuder på en smakrik meny. I hotellbaren väljer du bland ett stort utbud av varma och kalla drycker. Kom på after work och njut av en somrig cocktail.

Hotel Continenteal i Halmstad

Hotel Continenteal. Foto: Hotel Continenteal

Boende

Att välja boende i Halmstad är inget problem. Så vad önskas vid nästa besök: Ett spahotell vid Sveriges mest berömda sandstrand, mitt i stan eller vad sägs om boende mitt i skogen? Vi har valt ut några boende som passar stora grupper extra bra.

Gillar du att starta eller avsluta dagen med en löptur. På en separat sida har vi samlat tips på några löpturer till dig. Både turer nära och en bit ifrån boendena nedan.

Best Western Plus Grand Hotel

Best Western Plus Grand Hotel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett fullservice hotell med restaurang, bar och konferens i Halmstad. Beläget i vackra Östra förstaden, fem–tio minuters promenadväg från teater, bio, shopping, museer etcetera.

Clarion Collection Hotel Norre Park

Hotel Norre Park Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett charmigt, familjeägt frukosthotell av mycket god standard med personlig och engagerad service. Beläget i centrum vid grönskande park.

Hotell Mårtenson

Längs en av Halmstads fina gågator precis vid Norre Port Länk till annan webbplats. från 1600-talet, hittar du det anrika Hotell Mårtenson Länk till annan webbplats. med en spännande historia – tanten på taket Länk till annan webbplats. klingar nog bekant. Hotellet öppnade igen våren 2021 efter en totalrenovering. Missa inte den härliga takbaren.

Hotel Tylösand

Hotel Tylösand Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en konferens- och rekreationsanläggning med flera restauranger, barer, nattklubb och spaanläggning. Hotellet är också Sveriges största galleri till ytan med över 400 konstverk.

Scandic Hallandia

Centralt beläget med fantastisk relaxavdelning med bubbelpool. Svea Bar & Matsalar är en del av Scandic Hallandia. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Starta eller avsluta din middag i deras bar med en läskande cocktail.

Good Morning Halmstad

Good Morning Halmstad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ligger i direkt anslutning till Halmstads största galleria, Hallarna. Beläget intill E6:an. Stor bussparkering.

Tallhöjdens Hotell

Tallhöjden hotell Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en unik hotell- och konferensanläggning i Simlångsdalen. Här finns åtta dubbelrum i huvudbyggnaden och tio friliggande timmerhus runt en utomhuspool. Invid poolen ligger bastustugan.

Tylebäck

Tylebäck Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ligger ett stenkast från Tylösand och i anslutning till några av Sveriges bästa golfbanor. Restaurang och festvåning för såväl små som stora sällskap.

Wapnö Gårdshotell

Wapnö Gårdshotell Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. bor du i en ombyggd gårdsbyggnad, där rummen har fått sina namn efter korna på gården. Att bo på gården och äta frukost i slottet bestående av Wapnös egna produkter ger en unik prägel på vistelsen.

ProfilHotels Halmstad Plaza

Sommaren 2021 öppnade ett nytt och fräscht hotell precis intill Resecentrum, ProfilHotels Halmstad Plaza. Länk till annan webbplats. Från hotellets takterass har du en fantastisk utsikt över Halmstad och ut mot havet.

Hotel Continental

För den som söker en kombination av citypuls och avslappnande spa rekommenderar vi Hotel Continental Relax och spa. Länk till annan webbplats.

Hotel Amadeus

Mycket centralt beläget hotell, men ändå i utkanten av citykärnan finns trevliga Hotel Amadeus. Länk till annan webbplats.

Kartor

Parkering

Undrar du var du kan parkera? Besök Halmstads kommuns karttjänst Hajk. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Klicka på parkeringsplatsen som du är intresserad av så kan du även se hur länge som du kan parkera där.

Var finns besöksmålen?

I kartan nedan har vi samlat alla platser som nämns i guiden ovan.

Klicka på ikonen i kartans övre högra hörn för att öppna i Google maps. För att visa och dölja olika lager, samt för att se alla besöksmål klicka på ikonen i kartans övre vänstra hörn.

Mer inspiration och guider

Mer av Halmstad