Sensommar i Halmstad – förläng sommaren

Tro inte att augusti innebär slutet av sommaren. Tvärtom, se det som början av en härlig period med mysiga picknicks, uppiggande dopp, sköna kvällar och efterlängtade afterworks. Sensommaren i Halmstad är en lugn och skön tid där de mjuka solstrålarna värmer långt in på hösten.

Förutom alla fantastiska naturvyer som väntar på att bli upptäckta, så håller en rad härliga uteserveringar och sommarrestauranger öppna en bit in på hösten. Här kommer våra tips på hur du bäst förlänger din sommar i Halmstad.

Två barn springer i vattenbrynet på en strand i Halmstad

Foto: Alexander Hall

Svalkande sensommardopp

Krama ur det sista ur sommaren och packa väskan för en dag på stranden. Bygg sandslott, leta snäckor, promenera längs vattenbrynet eller ta ett dopp i vågorna – förhoppningsvis är det fortfarande tillräckligt varmt. I Halmstad finns det flera härliga stränder att välja mellan. Tjuvahålan, Svärjarehålan eller Gröningen på Östra stranden är tips till dig som vill ta ett snabbt bad från brygga. Föredrar du höga sanddyner för lek och bus, då passar Tylösand, Haverdal eller Gullbranna perfekt. Och glöm inte att packa tjocktröjan eller kanske till och med en termos med varm choklad om vinden är en aning kylig.

Kitesurfare

Foto: Kitekalle

Fånga vågorna

Med sensommaren och hösten kommer också de starkare vindarna, vilket är utmärkt för dig som trivs på surfbrädan. Och stränderna att välja mellan är många. Är kitesurfing din grej är både Påarp och Västra stranden bra spots. Sandhamn och Görvik har av många skäl kommit till att bli de mest populära platserna för vågsurfare i Halmstadtrakten. Vill du hellre stå på brädan så brukar Vilshärad, Haverdal och Ringenäs vara säkra kort för vindsurfing, under förutsättning att vinden ligger rätt såklart. För fler tips, utrustning eller prova-på-tillfällen kontakta någon av våra surfexperter Kitekalle, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Ohana Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller Namasea surfskola. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Gretas tak på Hotell Mårtenson i Halmstad

Foto: Anderas Svensson West Photo

Bland takåsar och bubblande drinkar

Inte mycket slår känslan du får sittandes på någon av Halmstads takbarer med en svalkande dryck och magisk utsikt över Halmstad. Högst upp på Hotell Mårtenson Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ligger Gretas Tak, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. en lekfull oas inspirerad av trädgårdsfester i äppelgårdarna runt Halmstad. Lika självklar en fin sensommarkväll som en krispig höstdag, insvept i en filt och sippandes på en värmande dryck.

På nionde våningen på det hotellet Halmstad Plaza Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns Halmstads andra takbar. En läcker skybar där terrassen ger magisk utsikt och vy över Laholmsbukten.

Händer som tar mat på ett bord

Foto: Minna Elisa

Picknick, take-away eller uteserveringshäng

Ett av de enklaste sätten att förlänga sommaren på är att äta utomhus. Packa picknickkorgen med lokala delikatesser och bred ut filten på klipporna i Grötvik eller Steninge. Eller köp med hämtpizza till stranden och ät medan solen sänker sig ner i havet – ett perfekt avslut på dagen! Än fler picknickplatser har vi samlat på vår picknicksida.

Föredrar du att äta middag på restaurang? Njut av de sista ljumna kvällarna på någon av alla Halmstads uteserveringar. I Tylösand håller några favoriter öppet i september, prova till exempel Leif´s Pizzeria Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., och Hygge Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för en solig drink och gött käk. Missa inte heller Göstas Café och Restaurang Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., nytillskottet Agave Glocal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller World of Riccardo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för italiensk pizza och underbar gelato. Inne i city har flera uteserveringar öppet in på hösten, prova mysiga Zigges Garage, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hippa Söderfamiljen, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. populära The Bull´s Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller trivsamma Hummër Grill & Bar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Ja, att hitta en plats för uteserveringshäng i september kommer inte vara svårt!

Padel på Ringenäs Golfklubb i Halmstad

Padel på Ringenäs Golfklubb. Foto: Per Nilsson

Spela padel i solnedgången

Hur underbart är det inte att få svettas ute i friska luften? Sämre blir det inte av en härlig vy. I Halmstad finns flera utomhusbanor som garanterar en naturskön miljö. Ringenäs Golfklubb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har en bana med fantastisk havsutsikt. I anslutning till Halmstad Golfklubb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns en trevlig bana, vid Östra stranden finns Strandtorp Padel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med två banor och vid Örjans vall finns HBK Padel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med tre banor alldeles intill Nissan. När temperaturen blir för kylig, byt utomhusbanorna mot någon av alla inomhusbanor.

Två personer paddlar kanot i Halmstad

Foto: Alexander Hall

Aktiva naturupplevelser

Sensommaren lämpar sig utmärkt för äventyr i naturen. Temperaturen har blivit lite mildare och luften friskare. Upptäck vackra Simlångsdalen från en kajak eller kanot. Glid fridfullt fram på den stilla vattenytan och lägg till vid någon mysig plats för den medhavda matsäcken. Via Flyta.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du både hyra utrustning och boka in dig på kurser.

För en lite mer actionfylld aktivitet finns Mountain Biking in Halmstad. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Anmäl dig till en guidad MTB-tur i skogen eller hyr cyklar för egna utflykter. Ett tips är att upptäcka Kattegattleden så här på sensommaren. Sveriges första nationella cykelled är minst lika vacker denna tid på året, om inte ännu finare när naturens skiftning går mot skördetid. Blir du sugen att utforska Halmstad och omgivningarna från sadeln, kan du även hyra cyklar via KiteKalle. Tips på fler cykelleder hittar du på vår sida om cykelleder.

The Spa på Hotel Tylösand i Halmstad

The Spa på Hotel Tylösand. Foto: Pamela Hanne

Sensommar i Tylösand

Tylösand är ett känt begrepp både i Sverige och utanför landets gränser. Det finns flera anledningar till varför: Fyra kilometer fantastisk badstrand, pulserande kvällar, livräddarskolan, toppklassad golfbana, unika restauranger och underbar natur. Listan tar aldrig slut. Den 18 kilometer långa vandringsleden Prins Bertils stig startar vid Halmstad slott och passerar Tylösand. Leden avslutas i naturreservatet Möllegård. En promenad längs med stigen bjuder på varierande natur och historiska inslag som är väl värda ett besök under alla årstider.

Vi har samlat tre tips på vad du kan hitta på med familjen eller vänner en sensommarkväll, -dag eller ‑weekend i Tylösand i Halmstad. Välkommen till Tylösand.

En sensommarkväll

17.00 Anländer ni till Punch Mat & Bar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i hjärtat av Tylösand för att inleda den fortfarande ljumna kvällen med en runda äventyrsgolf, perfekt uppladdning inför middagen. När ni sedan spelat färdigt och känner er redo, finns ett dukat bord till er inne på restaurangen. Menyn består av mat från Skandinavien liksom en rad välsmakande pizzor.

21.00 Mätta och belåtna beger ni er mot Tyludden för en lugn kvällspromenad längs med kustnära Prins Bertils stig. Slå er ner på klipporna, blicka ut över ett skvalpande vackert hav och beskåda en magisk solnedgång.

En sensommardag

Creps på restaurang Hygge i Tylösand i Halmstad

Foto: Hygge

10.00 Se till att ha en bra frukost i magen och bege er sedan till Ringenäs Golfklubb, en av Sveriges vackraste banor, Här finns totalt 27 golfhål fördelat på tre olika slingor, precis vid havet och med en enastående utsikt över Kattegatt. Föredrar ni i stället padel, så finns här en populär utomhusbana.

12.00 Efter en förmiddag på golfbanan är det läge att fylla på med energi. På Hygge Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. bjuds det på fantastiska crêpes och galetter, där många av Halmstads och Hallands lokala råvaror står i fokus. Nytt för i år är en nybyggd inomhusservering med delikatessdisk.

13.30 Med mat i magen fortsätter dagen med en utflykt till Möllegårds naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Promenera sista etappen av Prins Bertils stig och väl på plats kan ni strosa runt i fantastisk skogsmiljö med porlande bäckar och fåglar som kvittrar glatt.

15.00 Lagom till eftermiddagskaffet väntar ett besök på World of Riccardo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Det är här som Ricardo Boggian gör sin italienska glass med smaker efter säsong. I det gamla ko- och häststallet finns nu ett charmigt café i norditaliensk stil. Här kan ni beställa in en smarrig glassfika toppat med en kopp italienskt premiumkaffe.

19.00 En lång dag börjar gå mot sitt slut. Tillbaka i Tylösand slår ni er ner vid ett bord på Leifs Pizzeria, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. en av Hotel Tylösands restauranger. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Här sitter ni med vacker havsutsikt och kan välja och vraka på flertalet olika stenugnsbakade pizzor.

21.00 Innan ni rundar av kvällen, promenera en stund i vattenbrynet, pausa i sanddynerna eller ta ett uppfriskande kvällsdopp.

En sensommar-weekend

Tylösand strand i Halmstad

Tylösand strand. Foto. Per Nilsson

Fredag

15.00 Det är äntligen fredag och ni har precis checkat in på Tylebäck Hotell & Konferens. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Hotellet har ett fantastiskt läge i strandskogen mellan Tylösand och Frösakull. Här råder lugnet och hela anläggningen är inbäddad i grönska.

16.00 Unna er en stund i Tylebäck Hotell & Konferens Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. spa-och relaxavdelning. Den rofyllda stämningen är speciell och det är enkelt att bara vara och njuta av stillheten. På terrassen finns ett lyxigt spabad och i relaxrummet finns en bastu. När ni är uppvärmda efter badet glider ni enkelt ner i massagestolarna och låter musklerna knådas.

19.00 Kvällens middag serveras på mysiga Hygge. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Här bjuds på fantastiska crêpes och galetter, där många av Halmstads och Hallands lokala råvaror står i fokus.

Halmstad Wakepark

Halmstad Wakepark

Lördag

10.00 Efter en god hotellfrukost väntar en dag med nya äventyr. På med badkläderna och bege er till Halmstad Wakepark för en fartfylld upplevelse. Här får ni prova den växande brädsporten wakeboard, en kombination av vattenskidor och snowboard på vatten. Vågar ni inte prova att stå på brädan är det nästan lika kul att vara en del av gemenskapen som åskådare.

13.00 Hungriga efter förmiddagens aktivitet, beger ni er mot Möllegårds naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och populära World of Riccardo. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Här serveras pizza och inte vilken pizza som helst. Det handlar förstås om äkta italiensk pizza bakad på traditionellt vis, i vedugn och med råvaror noga handplockade av Riccardo själv. Mjölet kommer till exempel från Padova nära Venedig, närmare bestämt från familjen Quaglia som malt och förfinat mjöl i fyra generationer. Avsluta med en kortare promenad i det lummiga naturreservatet.

15.00 Checka in på Hotel Tylösand Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och efter en, hittills aktiv dag, passar det extra bra att avrunda med ett besök på hotellets prisbelönta och lyxiga spa, The Spa. Här möts ni av en upplevelse som överraskar, inspirerar och släpper loss mycket kreativ energi. Här är det nämligen okej att skratta och ha kul samtidigt som ni unnar er avkoppling och njutning.

19.00 När kropp och själ fått en stunds avkoppling är det dags för middag på Restaurang Tylöhus, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Hotel Tylösand Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. mest antika restaurang. Här erbjuder köksmästarna en klassisk svensk meny med egen twist från noggrant utvalda råvaror. Ni kan räkna med en inspirerande matupplevelse i bästa tänkbara västkustmiljö.

Halmstad Golfklubbs restaurang

Halmstad Golfklubbs restaurang

Söndag

08.00 En fantastisk helg börjar lida mot sitt slut. Se till att njuta extra länge vid den välfyllda frukostbuffén innan förmiddagens första stopp väntar.

10.00 I Halmstad gillar vi att spela golf och nu är det er tur. Bege er till Halmstad Golfklubb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där det finns två riktigt bra artonhålsbanor. Halmstad Golfklubbbs Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Norra bana utses regelbundet till en av landets bästa i olika rankingar. Och inget besök på Halmstad Golfklubb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är komplett utan att även gå en runda på den smalare och kortare Södra banan. Välj den ni tycker är mest lockande och spar den andra till ert nästa besök.

13.00 När rundan är avslutad är ni värda en vällagad lunch på Halmstad golfklubbs restaurang, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. en högklassig restaurang med skön atmosfär och bästa tänkbara service. Här finns plats för alla som vill umgås, äta och dricka gott i en trivsam, avslappnad och sportig miljö.

14.00 Helgen har nått sitt slut, men vill ni ta med er lite av den halländska havskänslan hem så gör ett sista stopp på Fiskbutiken i Frösakull. Här kan ni handla med er färsk fisk när den är som bäst!

Mountainbike-åkare tar paus vid en Torvsjön i Halmstad

Torvsjön. Foto: Mountain Biking in Halmstad, Mikael Strand

Sensommar i Simlångsdalen

I Halmstads östra delar hittar du Simlångsdalen med sin otroligt vackra natur. Förutom ett flertal naturreservat finns här ett tiotal vandringsleder som går igenom vild natur, längs vackra sjöar och genom trolsk sagoskog. Vandringsområdet är delat i två områden. Ett nordligt område som utgår ifrån den gamla Simlångsgården i Gyltige. Och ett sydligt område där de flesta vandringslederna nås från Brearedsjöns badplats, intill Vargaslätten. Utöver vandringslederna nedan går även Hallandsleden, Hylteleden och Banvallsleden genom Simlångsdalen.

Vi har samlat tre tips på vad du kan hitta på med familjen eller vänner en sensommarkväll, -dag eller ‑weekend i Simlångsdalen i Halmstad. Välkommen till Simlångsdalen.

En sensommarkväll

Vänner lagar mat utomhus

Matlagningskurs mitt i naturen med Niklas på Flyta.nu. Foto. Alexander Hall

16.00 Kvällen börjar redan på eftermiddagen då ni möter upp Niklas på Flyta.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för ett riktigt skräddarsytt naturäventyr. Upplevelsen startar med kajakpaddling i idylliska Simlången. Niklas erbjuder såväl uthyrning av kajaker som introduktionskurser och fortsättningskurser för dem som vill växa och bli mer bekväma på vattnet.

18.00 Efter en rofylld paddelrunda så är ni säkert sugna på god mat, och varför inte laga den tillsammans? Kvällen fortsätter med en måltidsupplevelse i naturens tecken där de halländska råvarorna tas om hand på det mest naturliga sätt. Tillsammans med Niklas på Flyta.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. tillagar ni maten över öppen eld samtidigt som Niklas delar med sig knep och trix för att balansera smaker. Middagen, ja den njuter ni av tillsammans innan solen försvinner ner över horisonten.

Hör av er till Niklas på Flyta.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för mer information och bokningsförfrågan. Detta är bara ett förslag, Niklas skräddarsyr och skapar paket efter önskemål och säsong.

21.00 Efter en välsmakande middag kan det vara skönt att låta kroppen varva ner. Njut av ett värmande bastubad på Tallhöjdens Värdshus. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Eller avsluta med en stillsam promenad längs Brearedssjön, du kanske till och med vågar dig på ett svalkande kvällsdopp?

En sensommardag

Danska fall i Halmstad

Danska fall

09.00 Packa med er frukosten och bege er till det vackra naturreservatet Gårdshult. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Promenera Gårdshultaleden och upplev ett magiskt kulturlandskap som för tankarna till Astrid Lindgrens filmer. Vid det mäktiga vattenfallet Danska fall dukar ni upp frukosten och avnjuter till porlandet från fallet.

11.00 Nu är det dags för en guidad tur på den självhushållande gården Paulsson Paleo. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Här lever Cecilia, Catharina och Simon med familj. Deras mål är att bli helt självförsörjande på både kött och grönsaker men de vill också sprida kunskap om en sundare livsstil med hjälp av stenålderskost, yoga och barfotalöpning ute i skogen. Följ med på en 45 minuters lång guidning där de berättar om odlingsteknik, djurhållning, kost och livsstil. Passa också på att kika in i den lilla gårdsbutiken och köp med dig deras egensyrade grönsaker.

12.00 Dagens lunch serveras på Nicola´s Café Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. strax utanför Simlångsdalen. Slå er ner i den rogivande trädgården och njut av en lättare hemlagad lunch. Här kan ni också utmana varandra i en omgång minigolf, ta en promenad i de mysiga omgivningarna eller fika.

14.00 Med lite mat i magen och ny energi är det dags för nästa äventyr – från cykelsadeln. Hyr mountainbikes genom Mountain Biking in Halmstad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och upptäck Simlångsdalen på egen hand eller med guide för de bästa smultronställena längs vägen och tips på hur ni förbättrar er cykling.

18.00 Dagen avslutas med en middag på Tallhöjdens Värdshus. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Här serveras typiska halländska och svenska smaker som vildsvin, fläder, hjort, lax och grönkål. Menyn följer årstiderna och har många lokala välsmakande inslag av naturen.

En sensommar-weekend

Familj i skogen vid Danska fall

I skogen vid Danska fall. foto: Per Nilsson

Fredag

16.00 Börja er weekend med att checka in på naturnära Tallhöjdens Värdshus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., beläget i hjärtat av Simlångsdalen. Den unika inredningen tillsammans med den halländska maten med flera inslag av naturen ger dig en äkta och unik upplevelse.

17.00 Innan det är dags för middag, på med promenadskorna och ge er ut på en lätt vandring till en av Halmstads mest välbesökta platser, Danska fall. Det mäktiga vattenfallet har en total fallhöjd på 36 meter. Slå dig er för en stunds återhämtning till ljudet av den brusande forsen och njut av ljuset som sipprar genom bokarnas magiska lövvalv.

19.00 Tillbaka på hotellet väntar en lokal dryckesprovning med grannen Breared Brewery. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Smaka er fram bland goda ölsorter tillsammans med lite tillbehör.

20.00 Efter ölprovningen är det dags för genuin matupplevelse. I Tallhöjdens Värdshus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. restaurang serveras typiska halländska och svenska smaker som vildsvin, fläder, hjort, lax eller grönkål. Menyn följer årstiderna och har många lokala välsmakande inslag av naturen.

Vargaslätten i Halmstad

Vargaslätten. Foto: Judit Hetzold

Lördag

08.00 Börja dagen tidigt med en härlig hotellfrukost för att samla energi för dagens äventyr.

09.00 Ta med fiskespöna och bege er till Vinnalt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., strax norr om Simlångsdalen. Här är naturen och fisket i fokus och ni kan fiska kast- eller flugspö i deras lugna vatten. Här erbjuds också olika sorters fiskepaket, kurser och boende i vacker miljö. Föredrar ni att fiska i någon av Simlångsdalens övriga sjöar är ett tips att hyra roddbåt eller fiskekajak och ge er ut på jakt efter allt från öring till abborre.

12.00 Åk inom Tallhöjdens Värdshus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och hämta upp er förbeställda picknickkorg som går att köpa i två olika varianter, skog eller hav/grön. Ta med korgen upp till fantastiska Klövaberget för att avnjuta lunchen med fantastisk utsikt följt av en naturskön promenad.

14.00 Nu väntar ett besök på Vargaslätten, eller snarare på det nyöppnade Sigfrid Ericsson Museum där ni får lära er om historien och personen bakom den mytomspunna skogsträdgården Vargaslätten. Passa även på att göra ett besök på Gerbianska Trädgården som drivs av den nederländske trädgårdsmästaren Gerben Tjeerdsma. Här kan ni botanisera bland hundratals växter från växtbutiken och plantskolan.

17:00 Finn lugnet i skogsgläntan. Efter ett lärorikt besök på Vargaslätten styr ni upp mot Paulsson Paleo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att checka in för natten. Här lever Cecilia, Catharina och Simon med familj. Deras mål är att bli helt självförsörjande på både kött och grönsaker men de vill också sprida kunskap om en sundare livsstil med hjälp av stenålderskost, yoga och barfotalöpning ute i skogen.

18.00 En fullspäckad dag avslutas med en trevlig utflykt till Halmstad city. Ät middagen på någon av alla restauranger, helst på en solig uteservering. Några tips är Hummër Grill och Bar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Bisto Jarlen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller The Bull´s. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Njut av stadspulsen innan det är dags att ge er tillbaka till Simlångsdalen där suset i träden och porlandet från bäckarna kommer vagga er till en skön natts sömn.

Gyltinge i Halmstad

Gyltinge. Foto: Åse Ahlstrand

Söndag

08.00 Ni vaknar till fåglarnas glada kvitter och slår er ner i den lummiga trädgården för att äta gårdens goda frukost bestående av hembakt glutenfritt bröd med pålägg och säsongens grönsaker, kokt gårdsägg, eko-yoghurt med bär och kaffe eller té.

09.00 Efter frukosten väntar trail running med Simon. Han har sprungit sedan tonåren då han tävlade inom friidrott men numera är löpningen mer meditativ än tävlingsinriktad. Följ med på en teknisk utmaning eller en avkopplande jogging (vilket som passar er bäst) genom de spektakulära skogarna i Simlångsdalen. Är ni mer för vandring så är ett tips att ge er iväg på en tur längs någon av Gyltinges fyra vandringleder. Ni kan välja brett mellan leder med olika längd och svårighetsgrad. Kanske vågar ni er till och med på ett dopp i sjön?

13.00 En fullspäckad helg avslutas med en mysig utflykt till Ulvereds hjorthägn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där ni kan förvänta er en unik matupplevelse. Här sitter ni med utsikt över skogen och hjorthägnet under hela måltiden. Handla även delikatesser i gårdsbutiken så ni kan fortsätta njuta av er upplevelse hemifrån.

Vänner i park i Halmstad

Foto: Minna Elisa

Sensommar i city

Vi har samlat tre tips på vad du kan hitta på med familjen eller vänner en sensommarkväll, -dag eller ‑weekend i Halmstad city. Välkommen hit!

En sensommarkväll

Asian bank Office i Halmstad

Asian bank Office

17.00 Ni börjar kvällen med att ta er upp till den nyöppnade takbaren, Gretas Tak, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som ligger högst upp på Hotell Mårtenson. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Bland takåsar och bubblande drinkar skålar ni här för en fortsatt fantastiskt sensommarkväll.

18.30 Innan ni slår er ner och intar kvällens middag, passa på att njuta av den sista ljuvligt friska kvällsluften med en promenad längs ån Nissan. Här kan ni strosa runt i er egen takt och se hur vackert solen sista strålar speglas i vattnet. Vill ni fördjupa er kan ni följa kartan Vandring längs med Nissan, som finns digitalt eller på Halmstad Tourist Center.

19.30 Middagen börjar närma sig och ni tar er till Asian Bank Office. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Här kan ni räkna med ett asian fusion-koncept som ligger helt rätt i tiden. De tilltalande sharing-rätterna är en fröjd för såväl öga som gom. Och visst smakar maten bättre när du får uppleva den med någon? Här grundas filosofin i att arbeta med så bra lokalproducerade råvaror som möjligt i samklang med spännande asiatiska smaker. Ett tips är att testa den japanska traditionen omakase som låter kocken bestämma. Omakase betyder helt enkelt ”I will leave it to you!”.

En sensommardag

Cortado Coffee Shop i Halmstad

Cortado Coffee Shop

09.00 Dagen börjar med en fantastisk frukost på Cortado Coffee Shop. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Här kan ni välja och vraka mellan deras olika frukostalternativ eller så väljer ni helt enkelt deras frukostdeal där du får ett hopplock av flera frukostfavoriter.

10.00 Mätta och belåtna ger ni er nu i väg till förmiddagens aktivitet, konstvandring i city. Konstkartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (hämtas på Halmstad Tourist Center eller digitalt) har ni redo i handen så ni lätt kan guida er fram och läsa om alla fina konstverk. Passa också på att göra ett stopp på Hallands Konstmuseum, där ni erbjuds ett omfattande utbud av utställningar och spännande programpunkter.

13.00 Lunchen serveras på den mysiga salladsbaren Gastro Grön Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. inne i Drottning Kristina Passagen. Välj mellan flertalet olika fräscha sallader och låt smaklökarna njuta av hur god en enkel sallad kan vara.

14.30 Efter lunch väntar en utmanande och spännande upplevelse då ni ska få testa på att paddla stand up paddleboard, SUP, i Nissan under ledning av KiteKalles Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kunniga personal. Under tiden ni njuter av naturen och äventyret på vattnet övar ni faktiskt både styrka, rörlighet och balans, nästan utan att det märks.

16.00 Fysisk aktivitet får magen att kurra. Slå er ner på Skånskans Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller Brooktorpsgårdens mysiga uteserveringar för en sen fika. Strosa runt en sväng i Halmstad city för att sedan följa kajpromenaden mot havet, på vägen passerar ni bland annat Halmstads slott.

19.30 En fantastisk dag börjar gå mot sitt slut och längs kajpromenaden ligger restaurang Söderfamiljen, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. en liten familjär kvarterskrog som bjuder på härlig stämning och mat som inspireras av det naturen erbjuder just nu. De är medvetna och lagar mat på närproducerade, ekologiska och högkvalitativa råvaror. Kul utbud av lokala öl och väl valda viner. Ibland tapas, ibland mer traditionell meny med frasig råraka, finfin bacontoppad sej med potatismos, grönkål och picklade lingon. Ljuvlig, mustig och generös bouillabaisse.

En sensommar-weekend

Fredag

16.00 Ni har precis anlänt och checkar in på det nya hotellet Halmstad Plaza, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. beläget alldeles intill Resecentrum. Med sina 14 våningar, 242 rum, restaurang Angelini Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. samt en skybar där takterassen ger utsikt och vy över havet kommer hotellet garanterat bli ett nytt och tydligt landmärke i Halmstad.

18.00 Ni blir sugna på att se staden och tar därför en promenad in för en middag på Halmstads största uteservering The Bulls Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för god mat och dryck. Där spenderar ni kvällen och kan slappna av i den härliga kvällssolen. När kvällen börjar gå mot sitt slut så avslutar ni med att strosa längs Nissan, kika gärna in vår vandring längs Nissan som finns att hämta på Halmstad Tourist Center.

Utsikt över havet från Prins Bertils stig i Halmstad

Prins Bertils stig

Lördag

08.00 Efter en god natts sömn startar ni dagen med en stor och härlig frukostbuffé innan ni ger er ut för att upptäcka en av Halmstads vackraste leder, Prins Bertils stig. Vandringen börjar vid Halmstads slott, följer Nissans kajkant till Småbåtshamnen för att sedan fortsätta längs med kusten mot Tylösand och Möllegård.

10.00 Vid Västra stranden väntar ett nytt äventyr, då detta är en populär spot för kitesurfing. Med hjälp av en surfbräda och kiten utnyttjar ni vindens kraft som driver er fram i hög hastighet på vattnet och i luften! De senaste åren har sporten fått ett rejält uppsving och är mycket populär även här i Halmstad. KiteKalles Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kunniga personal hjälper er med utrustning och instruktioner.

13.00 Nu är det läge att fylla på med energi. Slå er ner på Söderpiren, ett café beläget på Västra stranden med magisk utsikt över havet. Beställ in någon av deras varma mackor eller kanske en fräsch sallad. Dagsfärsk smoothie, lemonad, kaffe eller kanske en iskaffe i sensommarvärmen passar till?

14.00 Ta Prins Bertils stig tillbaka mot city. Strosa runt bland butiker, restauranger och caféer och njut av ett sprudlande city. Köp underbart god gelato på World of Riccardos Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. lilla glasscafé. Ta med er glassen till Norre Katts park för att avnjuta på bänk, mitt bland all grönska och utsikt över Nissan och Rotundan. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Eller slå er ner inne i caféet, glassen smakar fantastiskt – oavsett väder och plats!

16.00 Padel måste väl ändå vara den trendigaste sporten just nu? Därför står en timmes padel nu på ert schema. Vid Örjans vall finns det tre utomhusbanor där ni spelar i det härliga vädret, i en mysigt naturskön miljö.

19.00 Det är middagsdags och Zigges Garage Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. väntar på er. Med utsikt över Nissan kan ni njuta av tapas och pintxos lagade med kärlek och nyskapande cocktails rörda till perfektion. Mysigt och helt olikt någonting annat.

21.00 Ni har haft en lång dag med äventyr och nu är det dags att avsluta den på nionde våningen på Halmstad Plaza. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. En läcker skybar väntar på er, fylld med välförtjänta drinkar där terrassen ger magisk utsikt och vy över Laholmsbukten.

Halmstad slott

Halmstad slott

Söndag

10.00 Efter en lång söndagsfrukost är det dags för en historisk stadsvandring, hämta först en karta på Halmstad Tourist Center eller ladda ner digitalt. Stadsvandringen ger er fördjupad kunskap i Halmstads historia och tar er med till bland annat Halmstads slott, Norre Port och S:t Nikolai kyrka.

12.00 Ni är bestämmer er för att tillägna dagen åt historia och väljer därför att ta er upp till Galgberget, en grön liten oas med spännande historia, bara ett stenkast från city. Men först stannar ni till vid Hello take away Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att köpa med er dagens lunch. Väl uppe på Galgberget, slå er ner vid utsiktsplatsen och njut av er picknick till en vacker utsikt över Halmstad.

13.00 Spana in Friluftsmuseet Hallandsgården, ett givet besöksmål för den som vill uppleva livet som det var förr. Strosa runt bland byggnader från 1700-talet och framåt liksom ta del av de kulturväxter om växer vid byggnaderna, bland annat portlandsrosor, kryddväxter och humle. Sommartid är museet bemannat och byggnaderna öppna, men även om dem hunnit stänga är det absolut värt ett besök!

14.00 Fortsätt med en mysig promenad i Galgbergets vackra bokskog som sakta börjar skifta över till höstens lysande färger. Avsluta dagen med ett besök upp i utsiktstornet för en sista blick över Halmstad innan det bär av hemåt igen.

Bokskog på Galgberget i Halmstad

Bokskog på Galgberget

Fler sensommartips

Mer inspiration och guider

Mer av Halmstad