- Startsida
- Uppleva
- Inspiration och guider
- Möt våren i Halmstad
Möt våren i Halmstad
Det är vår. Knoppar brister, färgprakten sprider sig, vi beger oss ut. Ut i naturen, ut för att fiska, ut på golftur, ut med husbilen, ut med motorcykeln, ut på uteserveringar. Vi möter våren ute i Halmstad.
För att få aktuella tips året runt Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Vill du gärna hålla vårt vårmagasin fysiskt i din hand? Beställ ett magasin, så postar vi det senaste numret kostnadsfritt hem till dig. Nedan hittar du allt i årets vårmagasin och ännu fler tips.

Foto: Minna Elisa
Uteserveringar och sköna häng öppnar upp
Är du ute efter god mat och schysst häng? Vi har samlat tips på sköna häng och spännande matupplevelser som du vill besöka, oavsett om du är ute efter ett skönt trädgårdshäng, samtal över bordsgränser eller bara sann hyggeanda - med influenser från Spanien, Mexiko och Danmark.
Längtar du efter att få njuta av god mat och dryck på en uteservering i goda vänners lag? Du är inte ensam. Att få sitta ner med solen i ansiktet och umgås ser de flesta fram mot. Den 1 april är vanligen startskottet för flera restauranger i Halmstad. Då börjar flera restauranger och caféer ställa ut sina bord och stolar på både torg och gågator. Säsongen för uteserveringar här.
The Bull´s på Lilla torg är Halmstads största uteservering med vällagad och rustik mat i gemytlig atmosfär. Letar du efter Halmstads soligaste uteservering? Då ska du besöka Cortado Coffee Shop på Norre torg. På Söderpiren på Västra stranden njuter du av maten i en härlig havsmiljö.

Rhododendronparken. Foto: Patrik Leonardsson
Njut av natur, vårblommor och primörer
Vad som kanske kännetecknar våren mest är alla knopparna i träden och blommor som blommar. Naturen grönskar, fåglarna kvittrar och landskapet blir levande. I Halmstad erbjuds mängder av platser att åskåda vårblommor av alla möjliga sorter. Nedan har vi samlat tips på var du kan uppleva vårens blommor och promenader som passar våren lite extra. Och missa inte vårens primörer i gårdsbutikerna!
Vårens primörer i gårdsbutikerna
Snart hittar du vårens efterlängtade primörer i gårdsbutikerna. Söta morötter, pigga rädisor och små, små potatisar för att inte tala om den halländska sparrisen. På de sandiga åkrarna runt Vilshärads Gårdsbutik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. trivs sparrisplantorna lite extra bra. Närheten till havet tros vara en anledning då sparris är en strandväxt. Redan på 50-talet odlades det sparris i Vilshärad och fortfarande går det att hitta vildväxande plantor
som härstammar från den tiden. Spana även in utbudet hos Slättåkra Närproducerat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Susegård Gårdsförsäljning.
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto: Vilshärads Gårdsbutik
Rhododendronparken
Rhododendronparken är belägen i Tylösand strax utanför Halmstad. Parken är ett populärt besöksmål, speciellt under våren. De vackra rhododendronbuskarna brukar slå ut någon gång från mitten på maj till början på juni och skapar en sagolik plats. Håll även utkik efter de lite mer anonyma buskarna katsura, eller kakbuske som de ibland kallas, som avger en doft av nybakade kakor när löven så småningom börjar falla.
Askarebyggets blåsippor
Besöker du Askarebygget i Simlångsdalen vid rätt tid på året möts du av ett hav med blåsippor. Du har störst chans från april till maj. Platsen ligger vid gården Askarebygget, nordost om Simlångsdalen. Efter du kört genom gården finns en parkeringsplats. Gå längs den övre stigen så kommer du till de vackra fälten av den fridlysta blåsippan.

Norre Katts park
Norre Katts parks blomsterprakt
Det är svårt att hitta en färggladare plats än vid den lilla dammen i parken när blommorna breder ut sig. Det blir ett magiskt område tillsammans med ankorna som simmar i vattnet, den lilla vita bron över dammen och den gula lilla byggnaden, Rotundan, på kullen. Slå dig ner på en av bänkarna och absorbera alla vackra uttryck! Azaleornas förtrollande färger och de olika trädens lummiga skydd.
Galgberget med vitsippor och liljekonvalj
Uppe på Galgberget finns flera platser med vackra blommor. Följer du den upplysta slingan kommer du passera bland annat mängder av vitsippor och liljekonvaljer. Besök också utsiktstornet, här blommar flera vackra rhododendronbuskar. Vill du se ännu fler vitsippor? Besök Möllegårds naturreservat för att hitta vita hav av vårtecken!

Långhultamyren
Orrspel i Långhultamyren
I naturreservatet Långhultamyren Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du uppleva något unikt tidiga morgnar från mars till maj. Åk hit tidigt, eller övernatta i gömslet, och skåda orrspelet. Orrens spel är starkt, bubblande och något duvlikt. Det är en upplevelse du sent kommer glömma!
Guds gröna ängar
Skipås naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., eller "Guds gröna ängar" som det kallas i folkmun, är ett vackert naturområde med betesmarker, vacker bokskog och rik vårblomning. Kom en tidig vårmorgon och lyssna på fågelsången och gå på blåsippsjakt i östsluttningen.

Prins Bertils stig
Promenader med vårkänsla
Runt om i Halmstad finns flera härliga dagsturer. Den lättillgängliga, 18 km långa, kustvandringen längs Prins Bertils stig passar året om med sin varierande natur. Enligt många så är stigen, som sträcker sig från Halmstad slott i centrum till Möllegårds naturreservat, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. en av Hallands vackraste. En annan central vandringsled är Fylleåleden. Vandra längs vacker och naturskön miljö. Under våren 2021 kommer en ny etapp öppna och knyta ihop leden från Fyllebro till naturreservatet Hagön
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. vid Östra Stranden. Innan den nya etappen öppnas är leden 6 km lång.
Cirka 9 kilometer öster om Halmstad ligger Skedala skog. Ett mycket populärt strövområde som erbjuder flera olika leder i varierande svårhetsgrader. Lederna sträcker sig från 3,9 till 7,7 kilometer. En bit längre öster ut hittar du Simlångsdalens vandringsleder med sin otroligt vackra natur. Förutom ett flertal naturreservat finns här ett tiotal vandringsleder som går igenom vild natur, längs vackra sjöar och genom trolsk sagoskog.
Vill du känna på vildmarkslivet i några dagar eller bara göra en dagsutflykt ute i naturen? Oavsett om du är en rutinerad vandrare eller om du är ute efter ett kortare äventyr över dagen passar Hallandsleden perfekt. Du anpassar turen med hjälp av etapperna som är av skiftande längd och svårighetsgrad.

Foto. Werner Muenzker, Mostphotos
Evenemang, påsk, valborg och kosläpp
Aktuella evenemang med senaste uppdateringar hittar du alltid i vår evenemangskalender.
Påsk och påsklov
Gå på påskmarknad i Halmstad city. Under långfredagen och påskafton gästas Stora torg av Halländsk Matkultur – en marknad där du har möjlighet att handla lokalt och närproducerat. Passa även på att gå tipspromenaden. Mer om påsk i city på halmstadcity.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Även på Harplinge Lantmän arrangeras en påskmarknad
Länk till annan webbplats. onsdagen den 13 april. Här hittar du mat och dryck från lokala tillverkare.
Du hittar fler evenemang under påsken i de tre kalendrarna nedan.

Valborgsfirande med bål i Nissan. Foto. Patrik Leonardsson
Valborg
Runt om i Halmstad arrangeras varje år mysiga och stämningsfulla valborgsfiranden. Vi välkomnar sköna maj och sommaren! I centrala Halmstad arrangerar Halmstads kommun ett traditionellt valborgsfirande med majbål på Nissan.
Kosläpp
Har du varit på kosläpp, eller betessläpp som det även kallas? Det är en upplevelse att se alla de glada korna få springa ut på grönbete. I år sattsar Wapnö gård extra på sitt betessläpp. med både betesmeny och möjlighet till ett betessläppaket där även valborgsfirande och övernattning ingår! Mer om Wapnö gårds betessläpp Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ännu fler evenemang
I vår evenemangskalender kan du se ännu fler evenemang både innan och efter påsk

Foto. Joakim Leihed
Bege dig ut med cykel och motorcykeln
I takt med att vi får varmare och soligare väder börjar också motorcykelsäsongen dra igång. Det är ett utmärkt sätt att utforska nya platser på. Det gäller även Halmstad. Här finns både mindre och större vägar att glida fram på. Ta dig fram genom djupa skogar, vacker kust och mysiga byar som du kan upptäcka längs vägen. Längs Hallands kustväg får du lite av allt, vägen sträcker sig från Halmstad till Falkenberg. Här finns många fantastiska platser väl värda att stanna till vid. Det går givetvis lika bra att åka turen med bilen!
Härliga cykelleder
I Halmstad har vi flera fantastiska cykelleder med varierade destinationer som erbjuder massa sevärdheter på köpet. Välj cykeln och upplev den halländska atmosfären på nära håll!
Eftersom lederna ansluter till varandra kan du enkelt utforma och kombinera din egen cykeltur. Alla lederna nedan passerar Slottsbron vid Halmstad slott. Några av lederna möts även vid andra platser.

Foto: Mostphotos, Katja Kircher
Premiärernas tid – dags för fiske, golf och campingliv
Nu är det äntligen dags att leta fram fiskespöet och putsa golfklubborna. Premiärernas årstid är här. Den första mars drar fiskesäsongen i Nissan och Fylleån igång. Golfklubbarna börjar vakna upp efter vintervilan och välkomnar en ny aktiv säsong. När är din premiär?
Fiske i Halmstad
I Halmstad finns mängder av platser perfekta för fiske. Både i havet, sjöar och åar. Låt oss gå och fiska! Du når enkelt det fiskevatten du väljer genom en cykeltur eller kollektivtrafiken.
På vår sida om fiske i Halmstad har vi samlat tips på fiskevatten beroende på vilken typ av fisk du vill fiska. På samma sida hittar du även information om var du köper fiskekort.

Ringenäs Golfklubb. Foto: Per Nilsson
Säsongen drar igång i Golfhuvudstaden Halmstad
153 golfhål på åtta unika anläggningar i natursköna miljöer. Varje år njuter 10 000-tals golfare av härliga golfrundor i Golfhuvudstaden Halmstad. Välkommen du också!
Golfare kommer till Halmstad för att spela golf, umgås och koppla av. Vi har ett stort utbud av golfpaket att välja mellan, både för dig som söker lantligt lugn, närhet till centrum eller en härlig spakombination.

Foto: Mostphotos, Andrey Armyagov
Dags för campingliv
Med vårens framfart börjar också campingsäsongen dra igång. Campingar är något som vi har gott om i Halmstad. Visste du att längs en 42 kilometer lång sträcka i Halmstad hittar du hela åtta kustnära campingar? Här har du närhet till hav, skog, sjöar, naturreservat, aktiviteter, vandringsleder och mycket mer! Kika in på vår campingsida och hitta platsen du vill upptäcka! Vi har även samlat tips på ställplatser på en separat sida.
Söker du en lite lyxigare campingupplevelse? Då kan vi rekommendera glamping! De flesta glampingplatserna erbjuder ett unikt boende, långt ifrån all stress och endast minuter från det glimrande havet längs Sveriges vackraste kust. Norr om Halmstad, i Steninge, hittar du Bengtzelis mysiga glampingtält Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. beläget i skogen. I Villshärad erbjuder Cozy Glamping, ett mysigt canvastält endast 1,5 kilometer från stranden. En perfekt getaway helt enkelt!

Foto: KiteKalle
Barn och familj – tips för olika åldrar
Till Halmstad är alla välkomna, stor som liten. För våra yngsta besökare har vi samlat guider med 20 tips i varje. Aktiviteter för hela familjen, men som passar barnets ålder lite extra. Välkommen med din familj till Halmstad.

Foto: Minna Elisa
Weekend i Halmstad
Våren är perfekt för en weekend. Vi har satt samman förslag på weekendturer till dig. Önskar du något skräddarsytt för just dig? Hör av dig till Halmstad Tourist Center via mejl, telefon eller chatten, nere till höger, så hjälper vi dig att hitta de aktiviteter som passar just din weekend-upplevelse i Halmstad. Välkommen till Halmstad!

Foto: MP Marjan, Mostphoto
Uppfriskande vårbad
Att kallbad har blivit en grej kan väl ingen ha missat. Har du varit sugen på att testa, men inte kommit till skott? Eller fasar du för att det är för kallt? Då kanske våren är rätt period för dig att komma igång. Inte lika extremt som vinterns kallaste månader men tillräckligt för ett uppfriskande dopp och en mjukstart inför kommande höst och vinter.
Vilken strand väljer du för årets först dopp? På vår sida Kalla bad har vi samlat några badtips för dig som vill prova kallbad.

Halmstad slott
Historia
I centrala Halmstad finns flera historiska platser och spännande byggnader från ett tidigt skede. Halmstad har dock inte alltid funnits där staden ligger idag. Fram till 1300-talet var staden placerad vid området som idag heter Övraby och nu består av Övraby kyrkoruin. På 1320-talet började staden flyttas till den platsen som vi i dag känner som Halmstad. Gå en historisk stadsvandring i city och ta del av Halmstads historia.
Mer inspiration och guider
Mer av Halmstad
-
Inspiration och guider
Får jag ta med mig hunden till Halmstad?… -
Natur och friluftsliv
Ahh. Den där Halmstadluften. Fylld av dofter… -
Bad och kustliv
Skimrande hav och färgrika solnedgångar.… -
Mat och dryck
Mat och dryck är inte bara mat och dryck.… -
Kultur och historia
I Halmstad levererar vi både kultur och historia… -
Evenemang
-
Spa och wellness
Ta ett uppiggande havsbad, snöra på dig skorna… -
Shopping
Shopping är en upplevelse i sig. Gärna förenat… -
Konst
-
Golfhuvudstaden
153 golfhål på åtta unika anläggningar i… -
Bra att veta
Vi har samlat ihop lite praktiska nyttigheter… -
Boende
Lyxigt eller enkelt, slott eller koja - du… -
Sport och aktiviteter
Vill du röra på dig? Ha fart och fläkt? Men…