Möt våren i Halmstad

Det är vår. Knoppar brister, färgprakten sprider sig, vi beger oss ut. Ut i naturen, ut för att fiska, ut på golftur, ut med husbilen, ut med motorcykeln, ut på uteserveringar. Vi möter våren ute i Halmstad.

För att få aktuella tips året runt Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Vill du gärna hålla vårt vårmagasin fysiskt i din hand? Beställ ett magasin, så postar vi det senaste numret kostnadsfritt hem till dig. Nedan hittar du allt i årets vårmagasin och ännu fler tips.

Vänner skrattar på en uteservering

Foto: Minna Elisa

Uteserveringar och sköna häng öppnar upp

Är du ute efter god mat och schysst häng? Vi har samlat tips på sköna häng och spännande matupplevelser som du vill besöka, oavsett om du är ute efter ett skönt trädgårdshäng, samtal över bordsgränser eller bara sann hyggeanda - med influenser från Spanien, Mexiko och Danmark.

Längtar du efter att få njuta av god mat och dryck på en uteservering i goda vänners lag? Du är inte ensam. Att få sitta ner med solen i ansiktet och umgås ser de flesta fram mot. Den 1 april är vanligen startskottet för flera restauranger i Halmstad. Då börjar flera restauranger och caféer ställa ut sina bord och stolar på både torg och gågator. Säsongen för uteserveringar här.

The Bull´s på Lilla torg är Halmstads största uteservering med vällagad och rustik mat i gemytlig atmosfär. Letar du efter Halmstads soligaste uteservering? Då ska du besöka Cortado Coffee Shop på Norre torg. På Söderpiren på Västra stranden njuter du av maten i en härlig havsmiljö.

Rhododendronparken i Halmstad

Rhododendronparken. Foto: Patrik Leonardsson

Njut av natur, vårblommor och primörer

Vad som kanske kännetecknar våren mest är alla knopparna i träden och blommor som blommar. Naturen grönskar, fåglarna kvittrar och landskapet blir levande. I Halmstad erbjuds mängder av platser att åskåda vårblommor av alla möjliga sorter. Nedan har vi samlat tips på var du kan uppleva vårens blommor och promenader som passar våren lite extra. Och missa inte vårens primörer i gårdsbutikerna!

Vårens primörer i gårdsbutikerna

Snart hittar du vårens efterlängtade primörer i gårdsbutikerna. Söta morötter, pigga rädisor och små, små potatisar för att inte tala om den halländska sparrisen. På de sandiga åkrarna runt Vilshärads Gårdsbutik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. trivs sparrisplantorna lite extra bra. Närheten till havet tros vara en anledning då sparris är en strandväxt. Redan på 50-talet odlades det sparris i Vilshärad och fortfarande går det att hitta vildväxande plantor
som härstammar från den tiden. Spana även in utbudet hos Slättåkra Närproducerat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Susegård Gårdsförsäljning. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

barn plockar grönsaker i Vilshärads Gårdsbutik i Halmstad

Foto: Vilshärads Gårdsbutik

Rhododendronparken

Rhododendronparken är belägen i Tylösand strax utanför Halmstad. Parken är ett populärt besöksmål, speciellt under våren. De vackra rhododendronbuskarna brukar slå ut någon gång från mitten på maj till början på juni och skapar en sagolik plats. Håll även utkik efter de lite mer anonyma buskarna katsura, eller kakbuske som de ibland kallas, som avger en doft av nybakade kakor när löven så småningom börjar falla.

Askarebyggets blåsippor

Besöker du Askarebygget i Simlångsdalen vid rätt tid på året möts du av ett hav med blåsippor. Du har störst chans från april till maj. Platsen ligger vid gården Askarebygget, nordost om Simlångsdalen. Efter du kört genom gården finns en parkeringsplats. Gå längs den övre stigen så kommer du till de vackra fälten av den fridlysta blåsippan.

Blommor i Norre Katts park i Halmstad

Norre Katts park

Norre Katts parks blomsterprakt

Det är svårt att hitta en färggladare plats än vid den lilla dammen i parken när blommorna breder ut sig. Det blir ett magiskt område tillsammans med ankorna som simmar i vattnet, den lilla vita bron över dammen och den gula lilla byggnaden, Rotundan, på kullen. Slå dig ner på en av bänkarna och absorbera alla vackra uttryck! Azaleornas förtrollande färger och de olika trädens lummiga skydd.

Galgberget med vitsippor och liljekonvalj

Uppe på Galgberget finns flera platser med vackra blommor. Följer du den upplysta slingan kommer du passera bland annat mängder av vitsippor och liljekonvaljer. Besök också utsiktstornet, här blommar flera vackra rhododendronbuskar. Vill du se ännu fler vitsippor? Besök Möllegårds naturreservat för att hitta vita hav av vårtecken!

Tittar ut ur gömsle på Långhultamyren i Halmstad

Långhultamyren

Orrspel i Långhultamyren

I naturreservatet Långhultamyren Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du uppleva något unikt tidiga morgnar från mars till maj. Åk hit tidigt, eller övernatta i gömslet, och skåda orrspelet. Orrens spel är starkt, bubblande och något duvlikt. Det är en upplevelse du sent kommer glömma!

Guds gröna ängar

Skipås naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., eller "Guds gröna ängar" som det kallas i folkmun, är ett vackert naturområde med betesmarker, vacker bokskog och rik vårblomning. Kom en tidig vårmorgon och lyssna på fågelsången och gå på blåsippsjakt i östsluttningen.

Prins Bertils stig i Halmstad

Prins Bertils stig

Promenader med vårkänsla

Runt om i Halmstad finns flera härliga dagsturer. Den lättillgängliga, 18 km långa, kustvandringen längs Prins Bertils stig passar året om med sin varierande natur. Enligt många så är stigen, som sträcker sig från Halmstad slott i centrum till Möllegårds naturreservat, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. en av Hallands vackraste. En annan central vandringsled är Fylleåleden. Vandra längs vacker och naturskön miljö. Under våren 2021 kommer en ny etapp öppna och knyta ihop leden från Fyllebro till naturreservatet Hagön Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. vid Östra Stranden. Innan den nya etappen öppnas är leden 6 km lång.

Cirka 9 kilometer öster om Halmstad ligger Skedala skog. Ett mycket populärt strövområde som erbjuder flera olika leder i varierande svårhetsgrader. Lederna sträcker sig från 3,9 till 7,7 kilometer. En bit längre öster ut hittar du Simlångsdalens vandringsleder med sin otroligt vackra natur. Förutom ett flertal naturreservat finns här ett tiotal vandringsleder som går igenom vild natur, längs vackra sjöar och genom trolsk sagoskog.

Vill du känna på vildmarkslivet i några dagar eller bara göra en dagsutflykt ute i naturen? Oavsett om du är en rutinerad vandrare eller om du är ute efter ett kortare äventyr över dagen passar Hallandsleden perfekt. Du anpassar turen med hjälp av etapperna som är av skiftande längd och svårighetsgrad.

Påskägg i videbuske

Foto. Werner Muenzker, Mostphotos

Evenemang, påsk, valborg och kosläpp

Aktuella evenemang med senaste uppdateringar hittar du alltid i vår evenemangskalender.

Påsk och påsklov

Gå på påskmarknad i Halmstad city. Under långfredagen och påskafton gästas Stora torg av Halländsk Matkultur – en marknad där du har möjlighet att handla lokalt och närproducerat. Passa även på att gå tipspromenaden. Mer om påsk i city på halmstadcity.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Även på Harplinge Lantmän arrangeras en påskmarknad Länk till annan webbplats. onsdagen den 13 april. Här hittar du mat och dryck från lokala tillverkare.

Du hittar fler evenemang under påsken i de tre kalendrarna nedan.

Evenemang i påsk 14–18 april

Här hittar du allt som händer i Halmstad i påsk.

Filtrera

Kategorier

Kategorier

 • Fri entré
  Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Guldgubbarna
  20 januari – 10 februari 2023
  Getinge bibliotek
  Under förra sommaren hade Berte museum en vendeltida jubileumsutställning och delar av den finns nu att se på Getinge b...
 • Fri entré
  Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Skaparglädje
  8 februari – 26 april 2023
  Stadsbiblioteket i Halmstad
  Färger, former och känslan för materialet - låt ditt barn så tidigigt som möjligt få möta sig själv i ett konstnärligt ...
 • Fri entré
  Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Sång- och ramsstund
  9 februari – 27 april 2023
  Stadsbiblioteket i Halmstad
  Kom och sjung och ramsa med Karolina och Fredrik. Vi håller till på Stadsbiblioteket, Nissanscenen (entréplan) och det ...
 • Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Teatergrupp
  9 februari – 16 mars 2023
  Nolltrefem
  Vill du prova på att spela teater tillsammans med andra? Torsdag 26 januari startar vi upp vårens teatergrupp på Nolltr...
 • Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Minikul på bibblan
  10 februari – 28 april 2023
  Getinge bibliotek
  Kom och träffa andra föräldralediga (eller mor- och farföräldrar). Vi träffas på Getinge bibliotek och fikar, pratar ba...
 • Fri entré
  Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Aktiv idrottshall på Oskarström
  10 februari – 2 juni 2023
  Oskarströmshallen
  Vi aktiverar oss tillsammans i idrottshallen med olika idrottsföreningar eller fria aktiviteter. För dig som går i årsk...
 • Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Släktforskarhjälp
  • 11 februari 2023, 10.00–13.00
  • 2 mars 2023, 14.00–17.00
  • 11 mars 2023, 10.00–13.00
  Stadsbiblioteket i Halmstad
  Sugen på släktforskning?  Vi erbjuder Släktforskarhjälp på Stadsbiblioteket i Halmstad Drop-in, fri entré Vi hjälp...
 • Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Fotboll för tjejer födda 2011-2013
  12 februari – 19 mars 2023
  Östergårdshallen
  Är du tjej och född 2011-2013 är du välkommen att prova på fotboll med oss i IF Leikin. Ta med inomhusskor. E-post till...
 • Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Guidad visning: Konst, kamratskap och doft av hav - Söndrum 1944-56
  12 februari – 9 april 2023
  Hallands Konstmuseum
  Åren 1944–1956 existerade det som kom att kallas Söndrumskolonin, ett omfattand...
 • Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Minikul på bibblan
  16 februari – 27 april 2023
  Harplinge bibliotek
  Kom och träffa andra föräldralediga (eller mor- och farföräldrar). Vi träffas på Harplinge bibliotek och fikar, pratar ...
 • Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Sagostund
  17 februari – 2 juni 2023
  Söndrums bibliotek
  Varannan fredag är ni välkomna på sagostund hos Söndrums bibliotek. 10.30 läser vi en saga, sjunger en sång, leker en r...
 • Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Spel med Sven
  18 februari 2023, 12.00–16.00
  Drakar & Mazariner
  Spel med Sven är återkommande spelträffar på Drakar och Mazariner där vi spelar brädspel. Inga förkunskaper krävs dock ...
 • Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Guidad visning: Husesyn - museet som konstverk
  19 februari – 28 maj 2023
  Hallands Konstmuseum
  Guidad vandring genom museet med fokus på de konstnärliga gestaltningarna i byggnaden. Våra guidade visningar ingår i e...
 • Fri entré
  Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Läxhjälp på Vallås bibliotek
  7 februari – 16 maj 2023
  Vallås bibliotek
  Har du det tufft med läxorna? Kom och gör dina läxor tillsammans med andra. Läxhjälpare från Röda korset finns på plats...
 • Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Vinprovning
  8 februari – 7 juni 2023
  Hotell Mårtenson
  VINPROVNING RUNT KÖKSBORDET PÅ HOTELL MÅRTENSON Följ med på en smakresa i vinernas värld. Franz älskade att smaka på ny...
 • Fri entré
  Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Aktiv idrottshall på Andersberg
  10 februari – 2 juni 2023
  Andersbergshallen
  Vi aktiverar oss tillsammans i idrottshallen med olika idrottsföreningar eller fria aktiviteter. För dig som går i årsk...
 • Fri entré
  Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Aktiv idrottshall på Fyllinge
  10 februari – 2 juni 2023
  Idrottsplats Fyllinge
  Vi aktiverar oss tillsammans i idrottshallen med olika idrottsföreningar eller fria aktiviteter. För dig som går i årsk...
 • Fri entré
  Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Aktiv idrottshall på Vallås
  10 februari – 2 juni 2023
  Idrottshall Vallås
  Vi aktiverar oss tillsammans i idrottshallen med olika idrottsföreningar eller fria aktiviteter. För dig som går i årsk...
 • Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Afternoon Tea
  11 februari – 27 maj 2023
  Hotell Mårtenson
  Sätt guldkant på lördagen med en Afternoon Tea i Gretas CaféDet bjuds på te, kakfat med flera våningar, snittar, scones...
 • Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Spelcafé
  6 februari – 31 maj 2023
  Drakar & Mazariner
  Välkommen till vårt spelcafé. Här kan du sitta och spela i lugn och ro för bara 45 kr per person. Låna spel från vårt s...

Aktiviteter för lovlediga barn 8–18 april

Är du påsklovsledig och letar efter evenemang och aktiviteter under påsklovet. Inga problem. Vi har samlat en kalender för alla lovlediga barn och ungdomar. Titta i vår påsklovskalender nedan eller på Halmstads kommuns lovsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Filtrera

Kategorier

Kategorier

 • Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Teatergrupp
  9 februari – 16 mars 2023
  Nolltrefem
  Vill du prova på att spela teater tillsammans med andra? Torsdag 26 januari startar vi upp vårens teatergrupp på Nolltr...
 • Fri entré
  Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Aktiv idrottshall på Oskarström
  10 februari – 2 juni 2023
  Oskarströmshallen
  Vi aktiverar oss tillsammans i idrottshallen med olika idrottsföreningar eller fria aktiviteter. För dig som går i årsk...
 • Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Fotboll för tjejer födda 2011-2013
  12 februari – 19 mars 2023
  Östergårdshallen
  Är du tjej och född 2011-2013 är du välkommen att prova på fotboll med oss i IF Leikin. Ta med inomhusskor. E-post till...
 • Fri entré
  Bildbeskrivning saknas för evenemanget: HBTQIA+träff med Ung i Halmstad
  15 februari – 24 maj 2023
  Nolltrefem
  Varannan onsdag, udda veckor, kommer vi att ses för att hitta på en del roliga grejer ihop. Alla träffar är gratis, för...
 • Fri entré
  Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Aktiv idrottshall på Andersberg
  10 februari – 2 juni 2023
  Andersbergshallen
  Vi aktiverar oss tillsammans i idrottshallen med olika idrottsföreningar eller fria aktiviteter. För dig som går i årsk...
 • Fri entré
  Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Aktiv idrottshall på Fyllinge
  10 februari – 2 juni 2023
  Idrottsplats Fyllinge
  Vi aktiverar oss tillsammans i idrottshallen med olika idrottsföreningar eller fria aktiviteter. För dig som går i årsk...
 • Fri entré
  Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Aktiv idrottshall på Vallås
  10 februari – 2 juni 2023
  Idrottshall Vallås
  Vi aktiverar oss tillsammans i idrottshallen med olika idrottsföreningar eller fria aktiviteter. För dig som går i årsk...

Utställningar i påsk 14–18 april

Här har vi samlat alla utställningar som är i Halmstad under påsken.

Filtrera

Valborgsfirande med bål i Nissan i Halmstad

Valborgsfirande med bål i Nissan. Foto. Patrik Leonardsson

Valborg

Runt om i Halmstad arrangeras varje år mysiga och stämningsfulla valborgsfiranden. Vi välkomnar sköna maj och sommaren! I centrala Halmstad arrangerar Halmstads kommun ett traditionellt valborgsfirande med majbål på Nissan.

Kosläpp

Har du varit på kosläpp, eller betessläpp som det även kallas? Det är en upplevelse att se alla de glada korna få springa ut på grönbete. I år sattsar Wapnö gård extra på sitt betessläpp. med både betesmeny och möjlighet till ett betessläppaket där även valborgsfirande och övernattning ingår! Mer om Wapnö gårds betessläpp Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ännu fler evenemang

I vår evenemangskalender kan du se ännu fler evenemang både innan och efter påsk

Cyklister i skogen i Halmstad

Foto. Joakim Leihed

Bege dig ut med cykel och motorcykeln

I takt med att vi får varmare och soligare väder börjar också motorcykelsäsongen dra igång. Det är ett utmärkt sätt att utforska nya platser på. Det gäller även Halmstad. Här finns både mindre och större vägar att glida fram på. Ta dig fram genom djupa skogar, vacker kust och mysiga byar som du kan upptäcka längs vägen. Längs Hallands kustväg får du lite av allt, vägen sträcker sig från Halmstad till Falkenberg. Här finns många fantastiska platser väl värda att stanna till vid. Det går givetvis lika bra att åka turen med bilen!

Härliga cykelleder

I Halmstad har vi flera fantastiska cykelleder med varierade destinationer som erbjuder massa sevärdheter på köpet. Välj cykeln och upplev den halländska atmosfären på nära håll!

Eftersom lederna ansluter till varandra kan du enkelt utforma och kombinera din egen cykeltur. Alla lederna nedan passerar Slottsbron vid Halmstad slott. Några av lederna möts även vid andra platser.

Barn fiskar i motljus

Foto: Mostphotos, Katja Kircher

Premiärernas tid – dags för fiske, golf och campingliv

Nu är det äntligen dags att leta fram fiskespöet och putsa golfklubborna. Premiärernas årstid är här. Den första mars drar fiskesäsongen i Nissan och Fylleån igång. Golfklubbarna börjar vakna upp efter vintervilan och välkomnar en ny aktiv säsong. När är din premiär?

Fiske i Halmstad

I Halmstad finns mängder av platser perfekta för fiske. Både i havet, sjöar och åar. Låt oss gå och fiska! Du når enkelt det fiskevatten du väljer genom en cykeltur eller kollektivtrafiken.

vår sida om fiske i Halmstad har vi samlat tips på fiskevatten beroende på vilken typ av fisk du vill fiska. På samma sida hittar du även information om var du köper fiskekort.

Ringenäs Golfklubb i Halmstad

Ringenäs Golfklubb. Foto: Per Nilsson

Säsongen drar igång i Golfhuvudstaden Halmstad

153 golfhål på åtta unika anläggningar i natursköna miljöer. Varje år njuter 10 000-tals golfare av härliga golfrundor i Golfhuvudstaden Halmstad. Välkommen du också!

Golfare kommer till Halmstad för att spela golf, umgås och koppla av. Vi har ett stort utbud av golfpaket att välja mellan, både för dig som söker lantligt lugn, närhet till centrum eller en härlig spakombination.

Kvinna sitter i solstol framför husbil

Foto: Mostphotos, Andrey Armyagov

Dags för campingliv

Med vårens framfart börjar också campingsäsongen dra igång. Campingar är något som vi har gott om i Halmstad. Visste du att längs en 42 kilometer lång sträcka i Halmstad hittar du hela åtta kustnära campingar? Här har du närhet till hav, skog, sjöar, naturreservat, aktiviteter, vandringsleder och mycket mer! Kika in på vår campingsida och hitta platsen du vill upptäcka! Vi har även samlat tips på ställplatser på en separat sida.

Söker du en lite lyxigare campingupplevelse? Då kan vi rekommendera glamping! De flesta glamping­platserna erbjuder ett unikt boende, långt ifrån all stress och endast minuter från det glimrande havet längs Sveriges vackraste kust. Norr om Halmstad, i Steninge, hittar du Bengtzelis mysiga glampingtält Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. beläget i skogen. I Villshärad erbjuder Cozy Glamping, ett mysigt canvastält endast 1,5 kilometer från stranden. En perfekt getaway helt enkelt!

Ungdomar som provar Stand up Paddle på Fylleån i Halmstad

Foto: KiteKalle

Barn och familj – tips för olika åldrar

Till Halmstad är alla välkomna, stor som liten. För våra yngsta besökare har vi samlat guider med 20 tips i varje. Aktiviteter för hela familjen, men som passar barnets ålder lite extra. Välkommen med din familj till Halmstad.

Två personer går längs ån Nissan i Halmstad

Foto: Minna Elisa

Weekend i Halmstad

Våren är perfekt för en weekend. Vi har satt samman förslag på weekendturer till dig. Önskar du något skräddarsytt för just dig? Hör av dig till Halmstad Tourist Center via mejl, telefon eller chatten, nere till höger, så hjälper vi dig att hitta de aktiviteter som passar just din weekend-upplevelse i Halmstad. Välkommen till Halmstad!

Humorgruppen 123 Schtunk

Foto: MP Marjan, Mostphoto

Uppfriskande vårbad

Att kallbad har blivit en grej kan väl ingen ha missat. Har du varit sugen på att testa, men inte kommit till skott? Eller fasar du för att det är för kallt? Då kanske våren är rätt period för dig att komma igång. Inte lika extremt som vinterns kallaste månader men tillräckligt för ett uppfriskande dopp och en mjukstart inför kommande höst och vinter.

Vilken strand väljer du för årets först dopp? På vår sida Kalla bad har vi samlat några badtips för dig som vill prova kallbad.

Halmstad slott

Halmstad slott

Historia

I centrala Halmstad finns flera historiska platser och spännande byggnader från ett tidigt skede. Halmstad har dock inte alltid funnits där staden ligger idag. Fram till 1300-talet var staden placerad vid området som idag heter Övraby och nu består av Övraby kyrkoruin. På 1320-talet började staden flyttas till den platsen som vi i dag känner som Halmstad. Gå en historisk stadsvandring i city och ta del av Halmstads historia.

Mer inspiration och guider

Mer av Halmstad