Deutsch
Dansk
English

Golfhuvudstaden möter Christian Jakobsson

2020. Några gånger om året möter vi profiler från de olika golfanläggningarna. Denna gång är det dags för Christian Jakobsson, klubbdirektör på Halmstad Golfklubb och utsedd till Club Manager of the Year 2019. Längst ner på sidan kan du läsa om våra tidigare möten.

Möt Christian Jakobsson

Berätta lite om dig själv. Vem är du?

– Jag fyller 42 år, har fru och barn och gillar att spela golf och padel – som alla andra i medelåldern. Jag är nog en rätt så vanlig människa, är jurist i botten och hamnade på Halmstad golfklubb lite av en slump.

Vad menar du med slump?

– Jag fick ett erbjudande av Björn Nordstrand. Jag hade suttit i styrelsen i klubben och hade tydligen gjort bra ifrån mig så han beslöt att satsa på mig. För det är jag mycket tacksam. Så sedan oktober 2009 jobbar jag som klubbdirektör.

Christian Jakobsson

Christian Jakobsson

Vad är du mest stolt över att ha åstadkommit här?

– Jag är mest stolt över att vi har en atmosfär som gör människor glada och positiva när de kommer hit. En atmosfär och kultur skapas över tid och det är viktigt att bibehålla den. Halmstad Golfklubb har formats av personerna, platsen och stämningen genom åren. Våra medlemmar känner sig stolta över sin klubb. När nästa generation ska ta över ska det vara lika bra och gärna bättre. Det är det jag jobbar för. Min huvudsakliga uppgift är faktiskt att se till att folk har det så bra som möjligt på klubben.

Halmstad GK är en av Sveriges äldsta golfklubbar och fyller 90 år i år. Men firandet har lagts på is.

– Vi måste ha respekt för coronapandemin och risken för smittspridning därför blir det ingen stor jubileumsfest. Istället satsar vi på 100 år och hoppas kunna göra något ordentligt då.

– Det här är kanske Hallands största idrottsklubb med 3 300 medlemmar och en berömd kö på hela 2 300 personer. Klubben är extremt attraktiv och Norra banan är en av Sveriges finaste banor. Under ett normalår omsätter Halmstad GK 45 miljoner så det är en stor verksamhet.

– Vi hade kunnat vara många fler, men det vill vi inte. Det handlar om hänsyn till golfspelet och medlemmarna. Vi har bara två banor och de kan inte svälja hur mycket personer som helst.

I mars i år utsågs du till Club Manager of the Year, hur känns det?

– Jag blev väldigt tacksam och glad. Det är alltid roligt att få uppskattning, särskilt från sina kollegor. Det jag verkligen uppskattar med priset är att jag fick det för insatser som har gjorts under en längre tid, inte bara någon enstaka punktinsats.

Ni har satsat mycket på internationella tävlingar, vilken betydelse har det?

– Det är bra av många skäl. Medlemmarna gillar att få se duktiga golfspelare på banan och uppskattar att vi lyfter banorna till den nivån som krävs för sådana tävlingar. Det är bra för kommunen, platsen Tylösand och näringslivet. Dessutom är arrangemang roliga, skapar gemenskap och bidrar till ökad klubbkänsla. Allt kan inte mätas i pengar utan vi måste också sträva mot glädje.

Är det någon av de internationella tävlingarna som sticker ut?

ANNIKA Invitational Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., den spelades här första gången 2017 och vi kommer att ha den igen 2022. Det är ett fantastiskt initiativ av Annika Sörenstam. Tjejer i åldern 14 till 18 år från hela Europa får komma hit till en väldigt speciell plats på vår jord. De utstrålar glädje och tacksamhet, vilket sprider sig över hela klubben. Tävlingen har en fin anda i sig, kanske för att pengar ännu inte kommit in i bilden. Det är helt enkelt en tävling som ligger mig varmt om hjärtat.

Vad är det bästa med Golfhuvudstaden?

– Golfhuvudstaden ett mycket lyckat projekt som har lyckats samla flera besöksmål under ett paraply och som kommuniceras bra. Det har blivit ett starkt varumärke. Min uppmaning är att fortsätta att utveckla det. Vi har potential att utöka, skapa hotellnätter, restaurangbesök och mycket mer inom besöksnäringen. Man ska identifiera sina styrkor och använda de starkaste korten. Där är golfen självklar. Tylösand är bästa stranden i Sverige tycker jag och bör lyftas ännu mer. Hela Tylösandsområdet är en naturresurs för vår stad som bör utnyttjas. Fler toaletter, parkeringsplatser och utveckling av området hade dock varit önskvärt.

– Förresten, Lilla torg i Halmstads city har blivit jättehärligt i sommar. Så borde det se ut på Stora torg också. Vi har så mycket fint i Halmstad som kan bli ännu bättre om vi tar hand om det.

Mer golfhuvudstaden

Golfpaket

Golfbanor

Mer av Halmstad