Deutsch
Dansk
English

Grötvik – en kultur- och aktivitetspärla

Cirka fem kilometer utanför Halmstads city, på vägen mot Tylösand, ligger Grötvik med en charmig småbåtshamn och gedigen stenhuggarhistoria.

Platsen präglas av klippig kust med gamla stenbrott, där det i mitten av 1800-talet höggs gatsten, Söndrumsgnejs, som forslades till bland annat Danmark och Tyskland. Idag är Grötvik ett av Halmstads många populära besöksmål med upplevelser som härliga bad, äventyrliga aktiviteter, god mat, kultur och vacker natur.

Småbåtshamnen i Grötvik i Halmstad

Småbåtshamnen i Grötvik

Pittoresk småbåtshamn med liv och rörelse

Ett landmärke för Grötvik är den pittoreska småbåtshamnen, varav en del är belägen i ett av de gamla stenbrotten och nås via en kanal. Ta en promenad och spana in de vackra båtarna eller slå dig ner på den mysiga Livbojen Mat & Bar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som erbjuder både god mat och svalkande dryck under sommarmånaderna. I hamnen finns också ett antal ställplatser som tillhandahålls av Grötviks segelsällskap Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – perfekt för en övernattning med husbil!

Paradis för klättrare och wakeboard-åkare

Fortsätter du förbi hamnen kommer du till Bastaskärsbrottet, även kallat kolbrottet då det under vattenytan tidigare funnits ett lager av stenkol. Gillar du fartfyllda och äventyrliga aktiviteter är detta ett måste för dig. Här huserar nämligen Halmstad Wakepark, en populär kabelpark och en naturlig mötesplats för folk i alla åldrar. Vågar du inte prova att stå på brädan själv är det nästan lika kul att vara en del av gemenskapen som åskådare. I anslutning till Halmstad Wakepark finns också flera klätterleder i olika svårighetsgrad för dig med egen utrustning. Kontakta Halmstad Klätterklubb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för mer information.

Klättrare i Bastaskärbrottet i Grötvik i Halmstad

Klättrare i stenbrottet med Wakeparken i bakgrunden

Vandringsleder, kajak och surfing

Tack vare den klippiga kusten bryts vågorna från Kattegatt på ett sätt som gör Grötvik fördelaktigt för alla typer av vattensporter. Dagar med stora vågor utmanar surfbrädan medan lugna dagar passar för att glida fram med kajaken. I direkt anslutning till Grötvik och Spritkullen ligger fina Eketånga naturreservat, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ett område som delas av svampplockare och trail-löpare.

Cyklister och vandrare skymtas ofta i Grötvik då Halmstads kanske vackraste vandringsled går genom hela Grötvik, Prins Bertils stig. Snöra på dig dina skönaste promenadskor eller pumpa cykeldäcken och upptäck ett Grötvik som överraskar!

Konst och kultur

Grötviks miljö har inspirerat många konstnärer, inte minst Halmstadgruppen, som fann inspiration i det berömda ”pärlemorljuset”. Även skulptören Walter Bengtsson hade en särskild relation till Grötvik. ”Härifrån flyttar jag aldrig” deklarerade han när han stod i sin ateljé, som från början var en stenhuggarsmedja. Idag förfogas ateljén av Stiftelsen Walter Bengtsson/Ateljé Bastaskär i syfte att bevara konstnärens verkstad. I anslutning finns både sommarutställning och café.

Walter Bengtsson från Halmstad

Walter Bengtsson

Historiska sevärdheter

Mellan år 1876 och 1965 var Stenbrottet i Söndrum vid Grötvik ett av Sveriges största stenbrott. Här arbetade flera hundra man dygnet runt och hamnen var full av båtar som lastades och skeppades till både Europa och Amerika. Den rödflammiga söndrumsstenen hittar du bland annat i president­monumentet i Washington, fredspalatset i Haag och Svenska kyrkan i Paris. Idag har naturen tagit tillbaka stora delar av det gamla stenhuggeriet. Förutom resterna av stenhuggningen kan du fortfarande hitta krutkällare där sprängmedel förvarades, ett flertal minnesstenar och milsvid utsikt från spritkullen.

Tre historiska sevärdheter

  • Kungastenen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. mellan Grötvik och Sandhamn bär inskriptioner av de tre kungarna Oscar II, Gustaf VI Adolf och Carl XVI Gustaf. Inskriptionerna visar att de tre kungarna alla har besökt stenbrottet vid olika tillfällen.
  • Ormastenen är en sten rest till minne av sjökaptenen Johan Christopher Woltmanns hundrade resa med fartyget Laguna. Mellan 1875 och 1900 fraktade han sten från brotten i Söndrum ut i världen.
  • I krutkällaren förvarades sprängmedel från stenbrytningen. Man använde krut eftersom dess sprängverkan var skonsam mot stenen. Sprängmedlen levererades med järnväg till Söndrums station och därifrån fraktades det nattetid med häst och vagn överinseende av fjärdingsman.
Skridskoåkning stenbrottet i Grötvik i Halmstad en kall vinter

Skridskoåkning stenbrottet i Grötvik en kall vinter, fotograferad från Spritkullen. Foto: Johan Davidsson

Vidunderlig utsikt och magiska solnedgångar

På höjden ovanför Halmstad Wakepark ligger den vackra utsiktsplatsen Spritkullen, namnet lär komma efter att det i slutet av 1800-talet gjordes upp affärer om den eftertraktade Söndrumsgnejsen där delar av betalningen utgjordes av sprit. Oavsett, härifrån får du en spektakulär utsikt över Kattegatt och Laholmsbukten.

Som du själv kommer märka så är det något alldeles speciellt med ljuset i Grötvik. Ett tips är att köpa med dig en mysig kvällspicknick, slå dig ner på någon av alla klipporna och beskåda västkustens mest magiska solnedgång. På hösten och vintern är detta den bästa platsen att uppleva starka vindar som får vågorna att slå dramatiskt mot land.

Klicka på ikonen i kartans övre högra hörn för att öppna i Google maps. För att visa och dölja olika lager, samt för att se alla besöksmål klicka på ikonen i kartans övre vänstra hörn.

Mer bad och kustliv

Guldkorn

Mer av Halmstad