Logotyp för Halmstads teater
Undermeny Kontakta oss Konst Historik

Konst på teatern

Halmstads Teater är rikt utsmyckad med konst och många av konstverken är skapade av det kända konstnärskollektivet Halmstadsgruppen.

Vid trappan ned mot Festsalen möter vi den första utsmyckningen från en av Halmstadgruppens medlemmar – Axel Olssons väggmosaik ”Arbetaren bygger samhället” – en hedersbevisning till bagaren och politikern Yngve Lindgren. I nedre foajén finns även Edvin Öhströms glasskulptur ”Corona” samt Lena Stares två silvermasker. Om vi går upp för trappan och passerat garderoben ser vi till vänster ett gallersmide – ”Komedianten” av Axels bror Erik.

Människor och konstverk

Foto: Mattias Johansson

Bland figurerna i gallret märks Apollon med sin lyra och Harlekin. Till höger ser vi Barbro Nilssons stora vävnad ”Hamnen i Lissabon”. Gobelängen som hänger i teatercaféet, är utförd efter skisser av Sven X:et Erixon.

I anslutning till Erik Olssons gallersmide står Liss Erikssons bronsskulptur ”Oskuld”. Högra väggen vid entrén till teatersalongen upptas av en stor freskmålning utförd av Halmstadgruppens samtliga medlemmar. Målningen bär namnet ”Teaterns utveckling genom tiderna” och respektive konstnär har valt ett tema med anknytning till teaterhistorien.

Axel Olsson skildrar ”Det antika dramat” och Erik Olsson ”Mysteriespelet”. "Marionetter” är Esaias Thoréns bidrag medan Sven Jonson har valt ”Musiken”. Stellan Mörners parti bär namnet ”Ur teaterns värld” och Waldemar Lorentzon har valt att skildra ”Livets drama”.

Inne i salongen är tyvärr numera Stellan Mörners stora scenridå ”Konstmedien går” inte längre på plats. Av brandtekniska skäl är den nedplockad och väntar på någon ny plats med stor yta, där den kan få visa upp sin färgprakt.

Barn titta på konst

Foto: Mattias Johansson

Den nya och röda sammetsridån inramas av två väggmålningar utförda av Halmstad-konstnärerna Hans Fagerström och Erik Thörning. Den sistnämnde har hämtat motiven i sin målning från rymden och det i form av figurer med anknytning till stjärnbilderna. Hans Fagerströms kubistiska målning står i nära samklang med takmålningarna utförda av Pierre Olofsson och Karl Axel Pehrsson. Den stora taklampan med ett otal prismor imponerar även om den blir alltför dominant i förhållande till takmålningarna.

Förutom detta är Halmstadgruppen rikt representerad i mötes- och konferenslokalerna, som dessutom bär namn från fyra av konstnärerna – Erik och Axel Olson, Esaias Thorén och Sven Jonson. Stora salongen heter Stellan Mörner och Festsalen i källaren är uppkallad efter Waldemar Lorentzon.

Sammantaget kan man utan problem säja att Halmstads Teater visar upp mycket konst av hög kvalitet, och med sina rötter i de trender som var aktuella då Teatern byggdes.