Deutsch
Dansk

Sköna häng och spännande matupplevelser

Är du ute efter god mat och schysst häng? Här kommer sju tips på ställen som du vill besöka, oavsett om du är ute efter ett skönt trädgårdshäng, samtal över bordsgränser eller bara sann hyggeanda - med influenser från Spanien, Mexiko och Danmark.

Restaurang Hygge i Halmstad

Hygge. Foto: Daniel Börjesson

Hygge

På det spännande crêperiet Hygge Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Tylösand står hållbarhet och en avslappnad atmosfär i fokus. Här kan du sitta, med fötterna i sanden, och avnjuta utsökta galetter och crêpes, lagade på deras alldeles egna sätt och med inspiration från det halländska och danska köket.

Det är inte bara maten som inspireras av vårt grannland. Fenomenet ”hygge” är lika danskt som smørrebrød och kan beskrivas som en mysig och varm atmosfär där man tar sig tid att njuta av det goda i livet tillsammans med människor man tycker om. Just den känslan vill Lisette och Christian, som driver Hygge, uppnå. De brinner båda för bra råvaror med hög kvalitet vilket syns på menyn som färgas av lokala producenter med fokus på hållbarhet. Just av den anledningen förändras menyn med varje ny säsong och rätterna komponeras utifrån de råvaror som finns för tillfället.

Zigges garage i Halmstad

Zigges garage. Foto: Zigges garage

Zigges Garage

Mysigt, härligt trångt och helt olikt någonting annat. På den lilla tapas- och cocktailbaren Zigges Garage Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du njuta av tapas och pintxos lagad med kärlek och nyskapande cocktails rörda till perfektion. Inspirationen är givetvis hämtad från Spanien men Apostolos Kalaitzis och hans personal inspireras även av mötet som uppstår kring matbordet.

Stämningen är skönt avslappnad och inredningen andas en mix av lekfullhet och enkelhet där gamla färgglada oljetunnor agerar bord. Varje fredag bjuds det in till aperitivo, medelhavets motsvarighet till after work. På bardisken dukas det fram genuin tapas på stora fat och i små skålar, precis som man gör på tapasbarer runt om i Spanien. Besöker du Zigges under sommarmånaderna måste du avsluta kvällen på rooftopbaren med vacker utsikt över Nissan och en spännande drink i handen.

Restaurang Söderfamiljen i Halmstad

Söderfamiljen. Foto. Söderfamiljen

Söderfamiljen

Precis som namnet antyder möts du här av en familjär atmosfär där kreativiteten flödar och kärleken till maten genomsyrar allt. Här tycker man om att umgås, gärna över bordsgränserna. Johanna Norström och My Djurberg, tjejerna bakom Söderfamiljen, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finner glädje i att skapa en härlig stund för sina gäster och se mötet mellan maten och människan. Inspiration till både stämning, inredning och mat kommer från hela världen och ofta plockar de med sig idéer och smaker från sina egna resor.

Menyn ändras efter humör och säsong, men är alltid fylld med goda rätter tillagade på närproducerade, ekologiska och högkvalitativa råvaror. Vad sägs om kött från Wapnö, ekologiska grönsaker från Slättåkra och ost från Kvibille? Oavsett om du är ute efter en mysig fika, en välkomponerad lunch eller en helkväll med middag och naturvin kan du alltid räkna med Söderfamiljen.

Tivolikiosken i Halmstad

Tivolikiosken. Foto: Tivolikiosken

Tivolikiosken

My Feldts färgsprakande Tivolikiosk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. liknar ingenting annat. Med en blandning av Alice i underlandet och Willy Wonka är ett besök på tivolikiosken som att smyga in i just precis – ett tivoli. Den lika delar sprudlande som underbart knasiga miljön består av allt från schackrutigt golv och popcornmaskiner till vimplar och polkagrisar i taket.

Här finns både kolakokeri och pizzaugn och för den som är hungrig eller fikasugen erbjuds en ekologisk och närproducerad meny med ljuvliga bullar, vackra bakverk och smarrig lunch. Vill du bara komma och hänga finns här en perfekt hörna för att sitta och utmana varandra i kort- och brädspel. Den festliga Tivolikiosken är dessutom inte bara ett matställe, utan också en butik där du hittar My Feldts alla alster och under 2022 väntas verksamheten utökas med glassbar.

Steninge kuststation i Halmstad

Steninge kuststation. Foto: Steninge Kuststation

Steninge Kuststation

Med en idyllisk havsutsikt kan du sitta i den stora och mysiga trädgården på Steninge Kuststation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och äta välsmakande plättar från plätteriet, världsmästargröt från tvåfaldiga världsmästaren i grötkokning eller prova deras spännande grönkåls- och tånglasagne. Kuststationen älskar den halländska grönkålen och skapar gärna rätter som innehåller denna nyttighet liksom ingredienser som alger och tång direkt från havet. Maten serveras med omsorg till naturen och det mesta är närproducerat, klimatsmart och vegetariskt.

Steninge Kuststation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är certifierade med One Planet Plate Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - en certifiering av Världsnaturfonden, WWF, som handlar om att minska måltidens klimatavtryck och samtidigt bidra till den biologiska mångfalden.

Cafe Rotundan i Norre katts park

Cafe Rotundan i Norre katts park. Foto: Rotundan

Rotundan

Högst upp på kullen i Norre Katts park tronar den historiska Rotundan, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. den enda kvarvarande äldre byggnaden i parken. Rotundan uppfördes som serveringspaviljong 1865 samtidigt med den första restaurangbyggnaden på övre Norre Katt. Rotundan är med sin rika snickarglädje den sista representanten för lusthusarkitekturen i centrala Halmstad och runt om kan man fortfarande urskilja delar av den vallgrav som fram till 1735 omgav staden.

Numera förvandlas Rotundan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. till en riktig kulturoas under sommarmånaderna. Färgglada ljusslingor pryder träden och lyser upp i sommarkvällen. På menyn samsas schysst streetfood från olika delar av världen med hembakad fika, alltid med veganska alternativ. Lägg till vacker utsikt över Nissan, ett starkt sommarprogram med underhållning och mycket livemusik så har du en klar favorit i sommar.

Klicka på ikonen i kartans övre högra hörn för att öppna i Google maps. För att visa och dölja olika lager, samt för att se alla restauranger klicka på ikonen i kartans övre vänstra hörn.

Fler restaurangtips

Mer mat och dryck

Mer av Halmstad