Halmstads Teater –
över 65 upplevelserika år

Året är 1954. Vi skriver den 13 november. Idag är det äntligen dags för invigning av Halmstads Teater och Folkets Hus. Ungefär 1000 förväntansfulla gäster samlas på teatern. Det är ett fullspäckat program som väntar dem. Premiärpjäs är August Strindbergs Dödsdansen med Karin Kavli och Göteborgs Stadsteater.

Vi förflyttar oss till nutid. Den 13 november 2019. Då var det exakt 65 år sedan invigningen. I samma veva spelades Dödsdansen åter igen här på Halmstads Teater. Denna gång med vår tids teatergiganter; Mikael Persbrandt, Lena Endre och Thomas Hanzon. Det kändes lite grand som att cirkeln slutits.

– Vi är verkligen stolta över att få driva verksamhet i denna fantastiska byggnad med dess unika kulturskatt säger Henrik Drakenberg, chef för Halmstads Teater. Det här är verkligen en plats för möten, på scen och utanför scen. Vi ser bara möjligheter när det gäller att utveckla föreställningsdelen, och plattformen för möten och konferenser.

Mr. Halmstads Teater

Med tanke på att Halmstads Teater är en av de piggaste pensionärer ni någonsin har mött kan vi inte låta bli att i detta historiska perspektiv lyfta fram vår före detta scenmästare Jan Nilsson. I slutet av oktober 2019 fyllde han 65 år. Han är alltså jämngammal med teatern – ett nästan otroligt sammanträffande. Det som gör det extra speciellt är att Jan i princip har ”vuxit upp” här på teatern, där hans far en gång var scenmästare. Jan är verkligen Mr Halmstads Teater.

Från första spadtaget till premiär med Churchillcigarr

Men låt oss nu ta en kort tillbakablick. Tidskapseln har åter igen landat för en kort stund den 13 november 1954. Halmstads nya plats för underhållning och möten ska invigas. Bland alla gäster fanns den 82-åriga teaterprimadonnan Anette Lindgren. Det var hon som fick spela huvudrollen när första spadtaget till byggnationen av teatern och Folkets Hus skulle tas två och ett halvt år tidigare.

Stadsfullmäktiges ordförande Ernst R Anderssons inledningstal på invigningsdagen handlade om upplysning, studiearbete, förströelse och nöje. Folkets Parkföreningens ordförande Gunnar Hyll hoppades att många enskilda och organisationer kommer att använda sig av alla de möjligheter som fastigheten rymmer. Gösta Hedström, byggets arkitekt, hyllade staden för dess vilja till konstnärlig utsmyckning. Stadens gåva var en gobeläng signerad Sven X:et Ericsson, vävd av textilkonstnären Barbro Nilsson. Högtidstalare var statsrådet ”Kinna-Ericsson”. Enligt Hallandsposten var han ”iförd statsrådinna och en cigarr av rent churchilliska mått”.

Hyllad funkisfastighet med unik samtida konst

Halmstads Teater tog två och ett halvt år att färdigställa. Många funderade på hur arkitekterna skulle lyckas förena två så skilda element som ett Folkets Hus och en teater. Enligt en artikel i Hallandsposten, daterad 13 november 1954, lyckades de. Här är några citat från artikeln.

  • ”Exteriören imponerar genom sina rena ytor, sin tyngd och sin massa.”
  • ”Den luftiga entrén lättar upp och bjuder till inträde. Den funktionalism som arkitekterna arbetat med har skapat festivitas utan vräkighet och monumentalitet utan överlastning. Den kanske starkaste upplevelsen därav får besökaren, när han trätt in i vestibulen. Här upplever han en lyftning uppåt och det är en angenäm överraskning att intrycket förtätas och stegras, när man vandrar uppför marmortrapporna till Teatern och fortsätter genom den konstnärligt utsmyckade foajén för att nå kulmen i teatersalong, som är i ordets egentliga mening skön.”

Än idag finns originalkonstverken kvar. Designade och tillverkade av bland annat surrealisterna i den berömda Halmstadgruppen.

Halmstads Teater – still going strong

På 1980-talet tog Halmstads kommun över efter Folkets Parkföreningen och äger i dag hela fastigheten. Halmstads Teater är en del av det kommunägda bolaget Destination Halmstad AB Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som jobbar med destinationsutveckling, besöksnäring, turism, evenemang och möten. Våren 2020 flyttade dessutom Halmstad Tourist Center in i den nedre foajén.

– Vi arbetar för att bredda verksamheten och nå nya målgrupper. Både mötesmässigt och när det gäller olika typer av föreställningar. Lunchteater är ett relativt nytt koncept. Direktsändningar av operor från Metropolitan är också populärt. Vi har även bjudit in tredjeklassare till ”Upptäck Halmstads Teater”, det var väldigt uppskattat så vi återkommer med en liknande aktivitet nästa år. Specialevent som exempelvis mässor och produktvisningar är också ökande. Vi vill att Halmstads Teater ska vara ett levande mötes- och upplevelsecenter både dag- och kvällstid avslutar Henrik Drakenberg.