Logotyp för Halmstads teater

Trettonhelgskonsert med Helsingborgs Symfoniorkester

5 januarikl 15.00, Stora salongen

Woodstock

Årets festligaste konsert är här!

Som traditionen bjuder kommer Helsingborgs Symfoniorkester tillbaka till Halmstad under trettonhelgen. Denna gång med temat mat och musikal.

Solist är mezzosopranen Malena Laszlo och konserten binds ihop av konferenciern Tina Norström, välkänd kock och tv-profil. På dirigentpulten står ingen mindre än Helsingborgs Symfoniorkesters chefsdirigent Stefan Solyom.

Det handlar om maten vi äter, älskar, hatar. Och musiken som fångar denna allomfattande hunger i ord och ton. Vi låter oss influeras av åttonde kapitlet i James Joyces moderna klassiker Odysseus, ett kapitel som i sin tur är baserat på Odysséns brutala berättelse om kannibalfolket laistrygonerna.

Odysseus huvudperson, Leopold Bloom, har en komplicerad relation till mat, och särskilt då till män som äter i grupp: ”Med upprört hjärta knuffade han upp dörren till restaurang Burton. Odör i hans skälvande andedräkt: fräna köttsafter, grönsakssörjor. Här glufsas det. Män, män, män.”

Äta eller ätas

Så mustigt beskriver Joyce i Erik Anderssons svenska översättning restaurangkulturen i 1920-talets Dublin, Irland. Flexitariskt, om man får tolka det med samtida ögon. ”Äta eller ätas. Döda! Döda!” fortsätter associationerna senare i samma scen. Vilket när man tänker på det kanske faktiskt är vad ätandet i grunden handlar om: Att överleva, måhända på bekostnad av någon annan.

Välkommen på en fullspäckad festkonsert för såväl matvägrare som läckergommar, litteraturslukare som musikälskare.

Medverkande
Tina Nordström, konferencier
Malena Laszlo, mezzosopran
Helsingborgs Symfoniorkester
Stefan Solyom, dirigent

Längd: ca 2 tim inklusive paus

Biljetter

Halmstad Tourist Center (035-12 02 00) och www.ticketmaster.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Handikapplatser bokas på Halmstad Tourist Center 035-12 02 00. Ledsagare betalar fullt pris.
Gruppbokning bokas på Halmstad Tourist Center 035-12 02 00.
Eventuellt överblivna biljetter säljes i entrén på evenemangsdagen.