Fakta, texter och information om Halmstad

Välkommen att fritt använda texterna nedan när du ska berätta något om Halmstad. Är det någon slags text som du saknar? Hör av dig så hjälper vi dig!

Få ut mer av livet

Vissa tror att det beror på närheten till havet och naturen. Andra menar att det har att göra med det speciella ljuset. Det är som att en liten bit av sommaren dröjer sig kvar i Halmstad – året runt.

Vår filosofi i Halmstad är att leva både i det stora och i det lilla. Vi värderar närhet, nyfikenhet, kreativitet men också trygghet. Halmstad ska vara en plats där det är lätt att trivas och att få ut mer av livet. Varje dag.

Staden, som ligger på båda sidor om Nissan, har spännande historia men också ambitiösa framtidsvisioner. Till år 2050 planerar kommunen för 150 000 invånare. En tillväxt som ska ske med hållbarhet i fokus på alla plan; miljömässigt, socialt och ekonomiskt.

SummerSmash på stranden i Tylösand i Halmstad

SummerSmash på stranden i Tylösand. Foto: SummerSmash

Staden där vi möts

Halmstad är residensstad, med säte för landshövdingen. Här finns också regemente, högskola och länssjukhus. Men vi är också i högsta grad en evenemangs- och mötesstad. Åtskilliga stora idrottsevenemang, som VM i bordtennis 2018, samt nationella och internationella möten har genomförts här.

Innovativ högskola

Högskolan i Halmstad driver oss framåt. Som ett populärt lärosäte har de ett brett utbildningsutbud och framstående forskning inom ämnen som informationsteknologi, innovationsvetenskap samt hälsa och livsstil.

Mer än 103 000 invånare

Med över 100 000 invånare är Halmstad idag landets 17:e största kommun. Det fördelaktiga läget på västkusten gör att företagandet utvecklas, turismen frodas och invånarna trivs och blir fler. Här finns över 9000 företag!

Vacker utsikt från Virsehatt i Halmstad

Vacker utsikt från Virsehatt. Foto: Åse Ahlstrand

Stränder och vildmark

Våra kransorter bjuder på omväxlande natur, gårdsbutiker och sevärdheter. I inlandet finner du lugnet i skog och vildmark. Utmed kusten löper den populära Kattegattleden.

Baywatch-känsla på Tylösand

Våra långa sandstränder, naturen och det stora utbudet av kultur och restauranger lockar. Kite- och vindsurfing är populärt. På Tylösand, som är en av Sveriges mest kända stränder, finns Nordens enda livräddarskola. Det spektakulära livräddartornet tronar som ett utropstecken och sommartid är det Baywatch-känsla när livräddarna patrullerar längs med den långa härliga stranden.

Natursköna golfanläggningar

Vi får beröm för våra många och natursköna golfanläggningar och räknar oss som en av landets bästa golfstäder. Här finns 153 golfhål på åtta unika anläggningar. Varje år njuter 10 000-tals golfare av härliga golfrundor. Vi kallar det Halmstad Golfhuvudstaden. Det har blivit ett begrepp i golfsverige.

Flygbild över Ringenäs Golfklubb i Halmstad

Ringenäs Golfklubb. Foto: Per Nilsson

Visste du att...

10 kortfakta om Halmstad

...vi har sammanlagt 45 kilometer strand i Halmstad.

...vi har 57 härliga naturreservat, både vid kusten och i inlandet.

...manusförfattaren till programserien ”Vår tid är nu” inspirerades av historien om ”tanten på taket” på Hotell Rådmannen, nuvarande Hotel Mårtensson.

...Gyllene Tider i sin ungdom ofta fikade på Börjes Konditori i Harplinge.

...du kan träffa en världsmästare i grötkokning på Steninge Kuststation.

...den anrika kvarnen i Särdal är en av Nordens största!

...det finns 8 unika och natursköna golfanläggningar med sammanlagt 153 golfhål. Det är ingen slump att Halmstad är Sveriges golfhuvudstad.

...Halmstad är världens minsta stad, av tidigare städer, som arrangerat världens största Bordtennis-VM. 2018 var året då vi gjorde oss ett namn i bordtennisvärlden.

...det sedan år 2020 finns en färjelinje mellan Halmstad och Grenå i Danmark. Vilka härliga turer vi kan ta när världen öppnar upp igen.

...Halmstad är en riktig musikstad. Artister härifrån bjuder på allt från visor och opera till pop och rock. Du kanske har hört talas om Linnea Henriksson, Per Gessle, Alf Hambe, Harpo, Gyllene Tider, Mariette, Seinabo Sey och Richard Söderberg?