English

Case – så arbetar vi

Ett evenemang är inte bara ett evenemang. Ett möte är inte bara ett möte. Det har så många mervärden – för samhället, individen, föreningar och näringslivet. Här presenterar vi några case som visar hur vi arbetar med evenemang och möten i Halmstad. Vi hoppas att de kan inspirera dig som ska arrangera och hjälper dig gärna med tips och kontakter.

Pilotprojektet Beach Race Enduro

Senhösten 2021 genomfördes ett unikt pilotprojekt med Beach Race Enduro på Östra stranden i Halmstad. Evenemang utanför sommarmånaderna är oerhört viktiga eftersom det förlänger säsongen för vår besöksnäring. Så ett par viktiga syften var att se hur våra stränder kan användas under lågsäsong, och att intressera arrangörer att lägga attraktiva evenemang i kommunen.

Samverkan gav mervärde för fler

Vi på Halmstad Convention Bureau på Destination Halmstad har ett nära samarbete med Högskolan i Halmstad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och kunde koppla på Fab Lab vars drönarprojekt behövde, och fick, en riktigt bra testmiljö. Drönarpiloter var Tim Malmgren, Karl Karlsson och Robin Pipirs.

Själva arrangemanget Beach Race Enduro Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. arrangerades av Elisabeth Perrone och Staffan Bergman i samarbete med föreningarna Lidköpings MCK och MCK Hallandia.

Lokalt Food Tech-företag gästade livsmedelseliten

Livsmedelsdagarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett årligen återkommande möte på Hotel Tylösand. Under mötet 2019 kopplade vi på Halmstad Convention Bureau samman en lokal aktör inom Food Teach direkt med arrangören för att se på möjligheten att ordna studiebesök för deltagarna. Halmstadföretaget Futu Farm, som ligger i absolut framkant när det gäller framtidens hållbara sätt att odla energisnålt och med minimal vattenförbrukning, gjorde något så unikt som att flytta odlingscontainern till mötesplatsen. På detta sätt fick alla deltagarna på Livsmedelsdagarna möjlighet att ta del av vad hydroponisk odling är, och vad som kan odlas. Samtidigt fick Futu Farm träffa den svenska livsmedelseliten. Det blev ett win-win-projekt för alla parter.

Filmen visar hur det går till att flytta en jättelik odlingscontainer till en kongressanläggning. Deltagarna kunde göra sitt studiebesök i direkt anslutning till möteslokalerna.

Högskolan i Halmstads rektor Stephen Hwang inledningstalar under forskningskonferensen om racketsport.

Akademiskt partnerskap höjde idrott till forskarnivå

Högskolan i Halmstad gick in som akademisk partner till bordtennis-VM. Man genomförde bland annat en forskningskonferens på temat ”framtiden för racketsport” där ett hundratal forskare, tränare och idrottare deltog i den tre dagar långa konferensen. Samarbetet var givet då ett av högskolans profilområden är just hälsa och innovation.

Hösten efter världsmästerskapet gick man ut med nyheten att Svenska Bordtennisförbundet och Högskolan i Halmstad hade enats om en gemensam satsning där elitidrott kombineras med akademiska studier Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Satsningen har nu lett till att man planerar för ytterligare en utbildning.

En dröm går i uppfyllelse

Strax innan lag-VM i bordtennis anlände en något sliten VM-pokal till Halmstad. Den lokala guldsmeden Håkan Ramsén fick möjlighet att reparera den. Det visade sig att han sedan barnsben varit en flitig besökare på bordtennismatcher och haft de stora stjärnorna som förebilder. 2018, många år senare, fick han äran att reparera den anrika trofén med historia ända från 1939. Genom att berätta om guldsmeden i ett reportage skapade vi uppmärksamhet kring världsmästerskapet samtidigt som fokus hamnade på en lokal företagare. Vi skapade också en starkare koppling mellan evenemanget och Halmstad.

Ping Pong Power-ambassadören Jörgen Persson visar Saidy Åberg grunderna i pingis

Ping Pong Power-ambassadören Jörgen Persson visar Saidy Åberg grunderna i pingis. Foto: Anders Andersson

Ping Pong Power adresserade samhällsutmaningar

När det stod klart att Halmstad skulle stå värd för vårt största evenemang någonsin, lag-VM i bordtennis, beslutade vi att initiera projektet Ping Pong Power. Under flera års tid pågick projektet med målsättningen att fler personer skulle komma i kontakt med bordtennis. Projektet tog avstamp i högaktuella samhällsutmaningar som integration och åldrande befolkning.

Man lyfte pingisens fördelar för gammal som ung och använde sporten som en social bro för att etablera nyanlända. Fler än 100 pingisbord delades ut till äldreboenden, skolor, fritidsgårdar och asylboenden. Dessutom genomfördes flera stora och små evenemang fram till tiden för världsmästerskapet.

Konstverk ur projektet Fotboll + Konst = Halmstad

Konstverk på Halmstad Arena ur projektet Fotboll + Konst = Halmstad i samband med UEFA Dam-EM 2013.

Fotboll främjade kvinnligt konstnärskap

Under samverkansarbetet inför UEFA Dam-EM i fotboll upptäckte man en möjlighet till att främja kvinnligt konstnärskap. Halmstads kommuns konstsamling bestod nämligen till 85 % av verk skapade av manliga konstnärer. Därför genomfördes en unik konstutställning där 15 kvinnliga konstnärer med lokal anknytning tolkade temat fotboll. Konstverken blev sedan en del av kommunens konstsamling och är idag placerade på Halmstad Arena. Projektet var ett samarbete mellan Destination Halmstad, den lokala organisationen för UEFA dam-EM, kulturförvaltningen och de lokala konstnärerna.